Izredni odstrel dveh volkov še vedno ne bo rešil masovnega problema škod po Sloveniji

Foto: Fb

Lovci imajo dovoljenje za odstrel dveh volkov na Blokah, ki v zadnjem času povzročata največ škode, začela je namreč veljati posebna odločba, ki to omogoča, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Ob tem je napovedala, da bo vlada o interventnem zakonu o odvzemu medveda in volka iz narave predvidoma odločala na dopisni seji v sredo.

Interventni zakon je pripravilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na vlado pa ga bo vložilo ministrstvo za okolje in prostor, pod okrilje katerega sicer sodi upravljanje z zvermi. Kot so sporočili z ministrstva za okolje in prostor, se s predlaganim zakonom predlaga odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave. “Izkazalo se je, da je neizvajanje rednega odvzema medvedov in volkov za kmete vsak dan težje,” so poudarili.

Ministrstvo za okolje in prostor predlaga, da je interventni zakon začasna rešitev, s katero se želi ohraniti krhko ravnovesje med ugodnim stanjem zveri in sobivanjem ter poskrbeti za ohranitev tolerance do zveri med ljudmi in prizadetimi deležniki,” so navedli. Hkrati predlagajo, da bi veljal do uveljavitve novega, dopolnjenega odloka za reden odvzem medvedov in volkov iz narave, poroča STA.

C. Š.

 

 • Anton

  Kdaj bo izredni odstrel komunistov? Lahko tudi samo enega.

 • šmentanamuha

  Izredni odstrel ne bo rešil problema … torej pobijmo vse! Politično korektno bi se glasilo: “ODVZEMIMO IZ NARAVE VSE VOLKE IN MEDVEDE”… lahko pa tudi zapišemo: Kmetje zahtevajo GENOCID NAD VOLČJO IN MEDVEDJO POPULACIJO … in potem bodo nekateri mirno spali … ampak, potem bodo ilegalci še z večjim veseljem hodili po vaseh, kaj pa zdaj?

  • večni srb

   Kdor uporablja žival za orožje oziroma alarmno napravo, itak nima sto pik.
   Najboljša zaščita pred vsiljivci je ograja, ki blokira tudi škodoželjni pogled sosedov, ampak potem bi živeli kot šiptarji, ko bi bile vse kmetije obdane z visokim zidom.
   Slovenci smo čedalje bolj podivjan in zavrt narod, ker ni prave države, se nič ne razčisti in tudi ne pride do sinergije in dogovora med pametnimi ljudmi, potem se seveda samo še nabirajo problemi, ki jih mora reševati vsakdo zase, kot ve in zna.

   Najhujši sovražnik postaja lastna država, migranti in potepuhi ne rinejo zlepa na tuje posestvo, izogibajo se ljudi kjer se le da in tudi nimajo kam spraviti nakradenih stvari, državni teroristi lahko zdaj celo legalno vdirajo v domove, premetavajo stvari in nsmeščajo špijunske naprave, a to te pa nič ne moti?

  • Anton

   če želiš že provocirat, provociraj na inteligenten način, ker sicer izpadeš bebo

   sarkazem press

 • Aton

  Stvar je enostavna. Društvo za zaščito volkov pobira članarino in iz tega denarja se takoj plača tržno odškodnino. Če denarja nimajo – ni javnega interesa in se lahko pobijejo vsi volkovi.

 • Van Der Waals

  KJE SO TE NEVLADNE ORAGANIZACIJE ZA ODSTREL?

 • večni srb

  Dokler se lahko veliki in nevarni psi prosto sprehajajo okoli kolib in kmetij zarukancev, dokler lahko pes straži cesto in žival odloča kdo lahko gre mimo, tudi tistih par volčjih družin verjetno ne more biti tak problem.
  Volkovi in medvedi so precej inteligentne živali, držijo se bolj za sebe, stran od človeka in njegovih nadnaravnih čudežev, zarukane domače živali ne razumejo ničesar, oponašajo še bolj butaste gospodarje, področja ob cestah in potkah pa do vse bolj gosto poseljena in odprta za turiste, ki enostavno niso navajeni takega zveriženega, popačenega fevdalnega barbarizma.

  Sprašujem se tudi kaj delajo lovci, ki si s kmetijskimi subvencijami in utajami davkov kupujejo vrhunsko orožje, potem pa s tisto vesoljsko tehnologijo počijo par gozdnih koz na leto, sicer imajo dragoceno orožarno zakopano v skritih bunkerkih pod zemljo. Nekateri komaj čakajo, da bo konec civilizacije in bodo lahko streljali po ljudeh, pudla ali čivavo še počijo kakšnemu revežu, ki ni bil pri borcih, velikih mrcin se izogibajo kot hudič križa, saj se bojijo zameriti vaščanom in sosedom.

 • Stražar

  Kmetje se bodo morali prilagoditi, volkovi in medvedi so del avtohtonega ekosistema in imajo pravico obstajati in naša dolžnost je, da jih zaščitimo z vsemi sredstvi. Kmet gleda samo na svoje cilje in dobiček in se noče prilagajati, politika pa mora gledati celostno in trajnostno. Velik problem so tudi monoteistične religije, ki definirajo vso stvarstvo in naravo kot lastnino človeka in s tem moralno opravičujejo njeno uničevanje.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!