fbpx

Jana Gržinič: Želim si, da bi se Pivka z novim vetrom v jadrih razvijala hitreje in v korist vseh Pivčanov

Jana Gržinič, rojena Pivčanka, se bo na letošnjih lokalnih volitvah potegovala za županski stolček Občine Pivka. Univerzitetna diplomirana inženirka kemije je trenutno zaposlena kot vodja prodaje v ilirskobistriškem Lesonitu, a je v pogovoru za portal notranjska.si dejala, da je poklicno in osebnostno dozorela in čuti, da lahko več naredi za svojo skupnost, za občane in za skupno dobro. 

Kandidatura za županjo Pivke ji predstavlja izziv v pravem času. Pa ne le zanjo osebno, temveč za celotno lokalno skupnost. Prepričana je namreč, da po petih mandatih sedanjega župana, med katerimi je zrasla cela generacija ljudi, občina Pivka potrebuje sveže ideje in nove obraze. Ne nazadnje je čas, da priložnost dobijo tudi ženske, saj je v 212 slovenskih občinah le 16 županj: “Pivka potrebuje prevetritev, saj ima istega župana že 20 let. Z dolgoletnim opravljanjem javne ali drugih funkcij človek izgubi zagnanost in izzive, delo postane preveč rutinsko.”

Priznava, da je morala kot ženska za priznanje dobrega dela vedno vlagati več energije kot moški kolegi, a je to obrnila v svojo korist: “Verjamem in podpiram ženske sposobnosti – intuicijo, usmerjenost k rešitvam, odprto komunikacijo.” S slednjo kandidatka, ki govori več tujih jezikov. brez dvoma nima težav.”

V občini po njenem mnenju manjka posluha za podjetnike. Podjetniško zanimivo okolje bi lahko nazaj privabilo veliko mladih, ki po študiju ostajajo v mestih. Pravi, da Pivka nujno potrebuje gospodarski napredek, nove podjetniške in zaposlitvene priložnosti. Velike možnosti vidi predvsem v ponovnem zagonu lesnopredelovalne industrije, ki je v Pivki največ izgubila. Ta segment gospodarstva ji je dobro poznan, tudi v tujini. Poudari, da lahko z dobro zastavljeno strategijo v občino privabi močne vlagatelje: “Vrnitev tradicije lesarstva prinaša investicije, delovna mesta in možnosti za razvoj občine.” Na poslovnih potovanjih po Evropi in svetu je poleg poslovnih poznanstev pridobila vse potrebne izkušnje za pridobivanje poslov in vodenje pogajanj. Škoda se ji zdi, da občina do sedaj ni izkoristila možnosti podjetniških povezav s pobrateno občino Durach. O tem sem je tudi osebno prepričala, preko članstva v društvu Most in doma, kjer že leta nudijo gostoljubje gostom iz Bavarske.

Pivka

Pomembno se ji zdi, da župan ne le posluša, marveč tudi sliši ljudi, da je dojemljiv in živahen: “Župan se sicer lahko uči dejstev, a ne poseže med najboljše, če nima širokega obzorja, kulture duha in razgledanosti. To so moje vrline in temelj, zaradi katerega bom kot županja uspešna.” Poseben poudarek v svojem programu daje tudi podpori mladim družinam. Prizadevala si bo za reševanje stanovanjske problematike in za večjo ponudbo  programov v vrtcih. Kot mama in nekdanja dolgoletna članica sveta šole je dobro seznanjena s stanjem na šolskem področju, kjer je treba nujno izboljšati sodelovanje med šolo, starši in občino.

Čeprav je Pivka v zadnjih letih zelo spremenila svoj videz, ostaja veliko nedokončanih nalog, tudi infrastrukturnih projektov, ki so zelo pomembni z vidika varnosti občanov (obvoznica, nevarni cestni odseki, neobnovljeni mostovi…) Tudi po vaseh čaka novega župana veliko izzivov, ki jih je spoznala kot članica vaške skupnosti Parje. Vse te izboljšave so nujne tudi za rast in razvoj zelenega turizma, ki lahko zaradi številnih naravnih danosti, ki žal niso dovolj domiselno izkoriščene, postane eden od paradnih konjev občine. Pri tem se nikakor ne sme pozabiti na možnost pridobivanja evropskih sredstev.

Veliko več pozornosti bi bilo treba posvetiti kakovostnemu preživljanju prostega časa za vse generacije, kar je zelo pomembno tudi v luči medgeneracijskega sodelovanja. Nedopustno je, da stadion v Pivki ostaja neizkoriščen, da športna igrišča samevajo. Omogočiti in podpirati želi vse vrste rekreativne vadbe, saj je s tem omogočeno zdravo življenje občanov, predvsem mladostnikov. Na koncu še pove, da se rada udeležuje kulturnih dogodkov, je tudi članica zagorskega kulturnega društva. Ponosna je na našo kulturno in versko tradicijo, naš narod in slovenski jezik. Želi si, da bi se ljudje več družili, znotraj posameznih vasi in v občini. Občani, ki se družijo, se bolje poznajo, so med seboj bolj solidarni in med njimi je manj konfliktov.

Jana Gržinič si želi nadaljevati začete projekte in reševati prihodnje izzive z novimi svetniki liste SDS, s celotnim občinskim svetom, občinsko upravo in vsemi občani. Obljublja, da si bo prizadevala za občino, ki bo blizu ljudem, ki bo birokratsko enostavnejša, prijazna in cenejša. Delati želi v skladu z željami, idejami in potrebami ljudi. Njen moto za volitve pa se glasi: “Želim si, da bi se Pivka z novim vetrom v jadrih razvijala hitreje in v korist prav vseh nas, Pivčanov!”

 

C. Š.