Janez Janša: “Plebiscit je bil dan, ko smo si Slovenci sami pisali sodbo. In rezultat te sodbe je bil veličasten!”

(Foto: e-koroska.si)

Na današnji dan, 23. decembra 1990, je slovensko ljudstvo odločalo o odcepitvi od nekdanje skupne države Jugoslavije in formiranju lastne, samostojne Slovenije. Na plebiscitarno vprašanje “Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?” je glasovalo kar 95 odstotkov volivcev ali 88,5 odstotka vseh Slovencev. Volilna udeležba je bila rekordna, plebiscita se je udeležilo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, kar je pri današnjih volitvah ali referendumih nepredstavljivo visok delež. Drugače povedano: od desetih udeležencev na plebiscitu je za samostojno Slovenijo dalo glas devet volivcev.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve in Občina Prevalje sta včeraj v Družbenem domu na Prevaljah priredila slovesnost ob Dnevu samostojnosti in enotnosti ter sedmi obletnici Združenja VSO. Slavnostni govornik je bil Janez Janša, prireditev pa je obogatil lep kulturni program.

(Foto: e-koroska.si)

Dr. Matic Tasič: Poti v Ljubljano so pogosto izgubljeni dnevi
26. decembra, na dan, ko Slovenija praznuje dan državnosti, so razglasili rezultate referenduma in nadaljevala se je trnova pot osamosvajanja slovenske države. V čast izjemnemu dnevu slovenskega naroda je na Prevaljah v sodelovanju z občino ta praznik proslavilo tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, ki je ob tem obeležilo svojo sedmo obletnico delovanja.

Člani združenja so pomembni Slovenci, ki so prispevali velik delež k osamosvajanju in formiranju lastne države, med drugim tudi poslanec državnega zbora in predsednik največje opozicijske stranke Janez Janšadr. Dimitrij Rupel, Aleš Hojs, Anton Krkovič, Roman Končar, Franc Kangler in še stotine drugi.

Na proslavi v Družbenem domu je zbrane najprej nagovoril župan prevaljske občine dr. Matic Tasič, ki je v svojem govoru opozoril na problematiko odnosa države do občin, še posebej tistih bolj oddaljenih od centra države. “Naše poti v Ljubljano so pogosto izgubljeni dnevi, sogovorniki si vzamejo premalo časa, da nam prisluhnejo. Kljub temu je v nas veliko optimizma, želje po razvoju in blaginji za vse nas,” je optimistično dodal Tasič.

(Foto: e-koroska.si)

Aleš Hojs: Obudili smo dogodke naše osamosvojitve
Zbrane je pozdravil tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs, sedemletno delovanje združenja je povezal s pravljično številko sedem in dodal, da njihovo delovanje ni prav nič pravljično. “Tistim, ki si našega združenja niso želeli, in tistim, ki so nam sedem let metali polena pod noge, lahko mirno rečem, da naše delo ni pravljica. Ni pravljica zato, ker se lahko pohvalimo s konkretnimi rezultati in dogodki, predvsem pa s tem, da smo obudili tiste dogodke naše osamosvojitve, ki so sicer že zelo pozabljeni,” je povedal predsednik združenja.

(Foto: e-koroska.si)

Janez Janša: Pravljica o 3. razvojni osi bo počasi daljša od brade kralja Matjaža
Pred slavnostni mikrofon dvorane Družbenega doma je stopil tudi predsednik Slovenske demokratske stranke, obrambni minister Demosove vlade in dvakratni predsednik slovenske vlade Janez Janša. Svoj slavnostni govor je začel s svetopisemsko priliko o hiši, ki je bila zgrajena na skali, in hiši, ki je bila zgrajena na pesku. “Slovensko državo smo takrat postavili na skalo. Zato je trdna, trajna, ki bo zdržala vse povodnje. Na svetu je zelo malo narodov, ki so lastno državnost izglasovali.”

Plebiscit 23. decembra je po Janševih besedah najpomembnejši dan slovenskega naroda in dan, ko smo si Slovenci sami pisali sodbo. “In rezultat te sodbe je bil veličasten.” Dotaknil se je tudi pereče teme Koroške, tretje razvojne osi. Če bi Slovenija pravilno odreagirala na gospodarsko in finančno krizo ter izkoristila dana evropska sredstva, katera si je Janševa vlada spogajala v času vodenja države, bi bila danes pot iz Ljubljane na Koroško mnogo krajša, je povedal in dodal: “Pravljica o 3. razvojni osi bo počasi dobila brado, ki bo daljša od brade kralja Matjaža, bo več kot sedemkrat ovita okrog stebrov obljub, čeprav gre za relativno enostaven projekt v 21. stoletju, in čeprav je bilo za to dovolj sredstev in čeprav bi z gradnjo infrastrukturnih objektov v času gospodarske krize zadržali večjo zaposlenost kot tudi dosegli večjo gospodarsko rast.”

(Foto: e-koroska.si)

Zaključil je, da je bil tudi ob plebiscitnih dnevih, tako kot je tudi danes, čas božiča pravljičen čas, “ko smo podzavestno čutili, da je prišel trenutek, ko gre za danes ali nikoli”. In vsem je zaželel ponosno praznovanje, blagoslovljene praznike in toliko državljanskega poguma kot pred 27 leti.

Več na e-koroska.si …

 • Kučko pod pručko

  DRUGA OBLETNICA NAJBOLJ SRAMOTNE IZJAVE OSAMOSVOJITELJA KUČANA

  Na današnji dan pred natanko dvema letoma, torej 23. decembra 2015, je Milan Kučan podal najbolj sramotno izjavo, ki kaže njegovo pravo osamosvojiteljko vlogo. Zares je velika sramota za vse nas, da je tak človek lahko postal predsednik RS in da še danes uživa status nedotakljivega.

  Milan Kučan, 23.12.2015: “Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še zdaj sem.”

  Da pa si kdo od levakarskih provokatrojev ne bo mislil, da gre za kako izmišljutino, lahko pojasnim, da je bila Kučanova izjava objavljena na portalu MMC … http://www.rtvslo.si/sloven

  • DJURO SUMAR

   Kar se tiče tega vprašanja, sva s Kučanom istih misli. Če nič drugega, danes nebi bilo migrantske krize, če bi obstajala Jugoslavija. Pa v EU bi nekaj pomenili, tako pa smo popolnoma nepomemben faktor.

   • sprehajalec

    Đurice, migranstka kriza je v sloveniji vseskozi bila, le ni se smela tako imenovati. Nobena europska država ni prejela več migrantov, kot pa Slovenija.

    ne vem zakaj lažeš?

  • Anton

   Milan Kučan 1. izdajalec slovenske Države!

  • luckyss

   Tudi sam sem takrat volil za odcepitev in samostojnost….je pa dejstvo, da smo bili Slovenci v Jugoslaviji bolj samostojni in neodvisni kot smo sedaj v Evropi, kjer smo hlapci in nam “nebo varujejo “bivša fašistična Italija in Madžarska in naša “vojska” brani naše meje nekje v Afganistanu kjer omogoča trgovino s heroinom..
   Evropa nam določa koliko in kdaj moramo odpreti meje za migrante in kakšne standarde jim moramo nuditi, medtem ko slovenski brezdomci spijo pod mostovi..
   Iz prvih na vasi smo postali zadnji v mestu…torej hlapci…še Hrvati se delajo norca iz nas, ko smo tako nemočni..

   • lucyss

    Budala, odsel se v Srbijo pa si tam nared nov jugo. Juga bila dobra samo za lenuhe socialisticne in taksnen je tudi bil njen konec, zadolzen in z vojnim upostosenjem.

    • luckyss

     Slovenija je danes bolj zadolžena kot takrat celotna “Juga”…
     In lenuhi ste jamrali takrat in jamrate še danes..

   • Rožle

    Itaq ..
    vi dvoličneži ste še najbolj nevarni za floro in favno …

   • Capi

    Vse to se dogaja zaradi vaših velesposobnih vladarjev, ki mislijo da so nedotakljivi.
    Hudič je ko se enkrat stenice zaredijo….v sloveniji bo potrebna deratizacija starih zadrgnjenih “fašistov”(beri – komunistov), ki še vedno ne dajo državi normalno zadihat

   • sprehajalec

    Gre za tvoj osebni psihološki profil, ki ga pa ne smeš razširiti na celotno nacijo. V Jugi si se džeka počutil, ker si bil prvi med slabimi. To ti je dalo občutek žgečkanja po jajcih, ko so govorili “Slovenac” oni su tako vredni…. Zgradil si si neko lažno samopodobo, ki te je povzdigovala.

    V Europi si pa zadnji med boljšimi, zato te to moti, pogrešaš tisto “Slovenac”. Ker pač nisi več džek. Oziroma nikoli nisi bil, bila je neka lažno zgrajena samopodoba.

    • luckyss

     Nisem imel v mislih psihološkega vidika ampak dejansko stanje..
     Če si moraš samopodobo graditi na nacionalni osnovi pa si res v kurcu in ti “žgečkanje po jajcih” nič ne pomaga ;))

     • sprehajalec

      Kaj si pa tako blestel s 300 Dem plače pa fehtarijo za poceni robo v Gracu, Vilahu in Trstu?

     • luckyss

      Skoraj toliko sem imel štipendije, če pa si ti imel toliko plače, pa se zahvali svoji leni riti…

     • sprehajalec

      Pravzaprav sem bil premlad, za redno plačo, sem pa zaslužil bistveno več, kot povprečno delavsko. Le dostop do deviz si moral imeti.

      Samo jaz za razliko od tebe ne bom cvilil, kako je bil socializem fajn. ker meni se je delavec smilil v ponošenih oblačilih, s staro zdripano stoenko in vrečko polno tretjerazrednega poceni kofeta. Pred štacuno v Gracu.

      Rekel sem si, socializem je pa res za en kuhrac…

     • luckyss

      Takrat se tudi po Avstriji in Italiji niso vsi vozili z Mercedesi..
      In delavca na ulici po obleki nisi ločil od zdravnika ali pravnika.
      Takrat so si delavci gradili hiše, ki jih danes “40 letni otroci”, ki še živijo pri starših niti prepleskati niso sposobni…

     • sprehajalec

      Ne vsi, bistveno več kot pri nas pa..

      In delavca na ulici po obleki nisi ločil od zdravnika ali pravnika.

      Misliš v Avstriji? Morda po obleki ne, vendar so imeli ti poklici tam neko karizmo, ki se ji reče dostojanstvo ter bonton.

      Samoupravljalec je namreč z uničenjem starega uničil tudi bonton in vljudnost. V socializmu so potem vsi pljuvali po tleh in to ne tiste svetle, ampak tiste mastne iz grla. Saj so bili vsi enaki.

      Tudi danes bi delavci gradili hiše, če bi imel banko in valuto, ki po 10 letih povsem denominira. Kot da ti nekdo šenka denar za hišo.

      To NLB sicer še danes počne, vendar samo za izbrance.

 • AlojzZ

  Janez Janša: “Plebiscit je bil dan, ko smo si Slovenci sami pisali sodbo. In rezultat te sodbe je bil veličasten!”

  Veličasten? Kljub temu, da Slovenci izumiramo, Hrvatu nam jemljejo ozemlje, rdeči plemiči pa nam vladajo?

  • Olga_10

   Ti naslovite na levičarje – komuniste, z Murgleonejem na čelu!

   • AlojzZ

    učko: “Dokler nam bojo ta rdeči fašisti pili kri, nimamo kej proslavljat’ !!!!!!”

 • Olga_10

  Hvala gospod Janša! Tudi vam in vaši družini želimo blagoslovljene božične praznike in vse lepo v prihajajočem letu! Pogumno in vztrajno naprej!

 • totex39

  Kučan nikoli ni bil za samostojno Slovenijo, ampak ljudje so mu nasedli in ga celo dvakrat izvolili za predsednika Slovenije in ravno tak človek, ki ni bil za samostojno Slovenijo je kandiral in volivce prinesel naokrog
  Tudi ta njegova miselnost, ki jo je izražal javno bi jim lahko dala vedeti kakšen človek je;

  “Milan Kučan, december 1989; Naša opredelitev je nedvomno Jugoslavija. Mi sprejemamo Jugoslavijo za svojo državo in si je ne pustimo vzeti.”

 • učko

  Dokler nam bojo ta rdeči fašisti pili kri, nimamo kej proslavljat’ !!!!!!

 • rubec

  V meni že dolgo časa tli a danes bom naglas povedal četudi me zaprejo. ŽIVEL JANEZ JANŠA.

  • marker

   V Murglah boš dobil piškotek…

   • rubec

    Fuj

    • indijanka

     Ne bod žalosten, saj moji piškotki so boljši kot Štefkini!

  • luckyss

   Zaprli te ravno ne bodo, bi bilo pa dobro, da se obrneš na strokovno pomoč, dokler se ti stanje še bolj ne poslabša ;))

 • Kučko pod pručko

  SRAMOTNE IZJAVE OSAMOSVOJITELJA – 1

  Milan Kučan: »Mislim pa, da je potrebno in možno jasno povedati, da v Sloveniji ni kontrarevolucije in ni množičnega nacionalističnega gibanja zoper Jugoslavijo in za odcepitev.« Delo, 28. junij 1988

 • Anton

  BRAVOO G. Janez Janša. Hvala ker te imamo

  • luckyss

   A ti je prišlo, ko si to pisal …;))

   • sprehajalec

    tebi pa pač pride ob pogledu na Zemljarića. Nič ni narobe s tem…

    • luckyss

     Ampak res….a ni malce abotno pisati izjave v stilu “hvala, da obstajaš” ..?!
     Me to spominja na pisma, ki jih je Janša pošiljal Titu med pohodom v Jajce….
     Sedaj pa sami vidite kaj je nastalo iz te “ljubezni”….;))

     • sprehajalec

      Ivan janez je pač sklenil pakt s hudičem, kar mu je potem omogočilo, da je partijo razbil od znotraj in postal najbolj prepoznaven disident na področju Slovenije.

      Briljantno načrtovano, briljantno izvedeno….

     • luckyss

      Slabo on to razbija, če ravno tu jamrate, da nas še vedno vodijo “kučkoti”…
      Bolj je razbil in onesposobil desnico, da je sedaj večina Slovencev ne jemlje resno…

     • sprehajalec

      Težava je, ker je 50% Slovencev še komunistično usmerjena, pač zaradi 70 letne indoktrinacije in pranja možganov. Takšni so tudi nastavljeni v vseh vladnih službah in občinski upravi.

     • luckyss

      Torej boste zamenjali volivce in ne programa ?!
      Je zato šel JJ v Zagreb ? ;))

     • sprehajalec

      ne eno ne drugo. Slovenija se zapufava s pospešeno hitrostjo, za sprotno porabo, kolo obresti se vedno hitreje vrti. Hkrati pa učiteljice, pa sindikalisti, pa gasilci, pa birokrati zahtevajo dodatnih 800 milijonov na leto za plače. To pomeni 2 milijardi javnofinančnega primanjkljaja na leto….

      čas bo naredil svoje.

     • luckyss

      Se strinjam…In ko ” bo ” SDS prišla na oblast ;) bodo v javnem sektorju za tretjino zmanjšali plače in zaposlenost ?!
      Prej bodo zaposlili še svoje …že videno ;))

     • sprehajalec

      Niti ne, Ivan janez kot prekaljena oseba in moder politik, ve, da kaj takšnega ni mogoče in bi se takoj zgodila Ulica s kulturniki v trenerkah tako kot leta 2013.

      Treba je počakati na grški scenarij in na slovenskega Ciprasa in troiko.

     • luckyss

      Ja, to vem da Janez orgazmira ko kdo omeni trojko ;))

     • sprehajalec

      Tako je, račun za to bo še prišel.

      Od 5 Šiviljinih milijard po 3,7% na prostem trgu je Slovenija plačala 740 milijonov obresti v 4 letih S tem denarjem je Šivilja zaflikala mafijske pro in faktor banki in NLB. Doma pred špeglom se je naučila, kako naj odgovarja, kar so ji zabičali. Vi dount nid manej, ve nid tajm.

      Če bi takrat denar prišel iz sklada, kot je modro predlagal Ivan janez, bi bilo danes obresti ob negativnem euriboru za 150 milijonv v tem času.

      Drugega ti ne morem reči, kot da ste lopovi in bedati. Tole računsko nalogo računanja obresti, bi pa moral dati v šolski program za učenje, za osnovnošolce.

     • indijanka

      ❤dobr si :).

     • sprehajalec

      S takšnimi kot lucky ass ni težko biti dober….

     • luckyss

      Ja, kar daj mu nekaj svoje duhovne ljubezni…je revež povsem shiral ;))

     • indijanka

      Zmagal bo tisti, ki ne bo nehal iskati. (Brida) Odpri srce in um..kuži

     • luckyss

      Ti kar išči…slej kot prej vsak najde….svojo luč v tunelu ;)

   • garfi

    tebi je odšlo …;))

  • Anton

   kot sem obljubil od sedaj bom spremenil politiko in to že udejanjam. vsem trolom, ki odgovarjajo na moje komentarje brez argumentacije v obliki žaljivk, provokacij, bom nemudoma blokiral

   sarkazem press

   • luckyss

    Pametno…daj glavo v pesek, možgane si itak že izklopil..

 • rubec

  V naši vaški krčmi sta se dva tipa zaradi janše celo stepla. Da gre v sloveniji na bolje sem pomislil a zelo na kratko. Eden je trdil da je janša bil v Jajcu oni drugi je prisegal pa na Bihač.

 • baubau

  Živite vsi,ki v srcu dobro mislite!

 • garfi

  leviĆarji vedno ste bili in ste za jugoslavijo in proti Sloveniji
  osvoboditev nas še čaka

 • Kučko pod pručko

  SRAMOTNE IZJAVE ‘OSAMOSVOJITELJA’ – 2

  Milan Kučan: »Samostojna Slovenija bi bila najbolj črnogleda varianta… vendar moramo narediti vse, da Jugoslavija bo.« 26. oktober 1988 (javna debata z Viktorjem Žakljem, partijskim ekonomistom in politikom, ko so oktobra 1988 debatirali o viziji »tretje« Jugoslavije.

 • Antonius

  Kučan je prekosil celo samega hudiča. S svojimi *angeli* iz foruma 21 in izvoljenimi ksihti je v 25-ih letih uspel zjebati celo Slovenijo.

 • milanček

  Slovenci, vsaj zavedni del, kućana je treba odstranit za dobro slov. naroda in bodočih generacij!

 • etrusk

  Nič se ni spremenilo , rekel bi lahko , komunisti nas še vedno vozijo s….t
  Ja,g. Janša, to bo potrebno čimprej spremeniti , da bomo lahko rekli , živimo v svobodno demokratični Sloveniji. Sprašujem , kdaj bomo toliko korajžni to speljati?

  • Kosobrin

   Ste imeli že veliko možnosti, pa je vse samo še bolj zavoženo.

  • etrusk

   g. Janšu želim vesele božične in novoletne praznike

 • Kosobrin

  En mali dvomilijonski narod, pa imamo dve proslavi ob dnevu samostojnsoti. Kaj takega ne vidiš in ne doživiš nikjer na svetu.

  • sprehajalec

   In kaj je tu čudnega? Ena proslava za prvorazredne in ena za drugorazredne?

   segregacija na prvo in drugorazredne je že dolgo Slovenska realnost. Ti bi pa sedaj še drugorazrednim proslavo ukinil?

  • Država organizira eno. Mar ne?

 • učko

  JaJo je od Udbe “sprogramiran politični luzer” ! Vsi, ki se lepijo nanj imajo kasneje težave, ker so “ožigosani”. V bolnici, na primer, če se tam pojavijo, takoj vejo, čigavga so dobil in nima ustreznega medicinskega tretmaja kot ostali “normalni”. Državne službe Janševci tud’ ne dobijo, itd. No, to sta samo dva diskriminatorna odnosa do “Janševcev”. Čim prej se izpišite iz JaJo-club-a !

  • sprehajalec

   In, kaj ponujaš kot alternativo jajotu? kaj nam priporočaš? serpentinška?

   • Krtača 20

    Če bi bla naprodaj, bi vam za začetek prodal pol kile pameti. Za kilo nimate dnarja. Tko pa….

    • sprehajalec

     Če bi ti ali “naši” nam prodajali pamet, bi izgledalo tako, kot da bi v akvarij z tropskimi ribicami zlil vedro gnojnice….

     Ne vem kako ti kaj takšnega pride na pamet?

   • učko

    Jah, vprašanje na mestu! Vendar jaz ne vidim čist nič pametnega! Kaznujte vse politike tako, da se naslednjih volitev v čim večjem številu NE UDELEŽITE! To je potem znak, da na političnem prizorišču ni nič “užitnega”. Mogoče bo to znak za opozicijo, predvsem za JaJota, da začne migat, ne pa goflat in pogrevat neke stare zadeve in prepričevat svoje prepričane cepce !!!!

    • sprehajalec

     Naivnost par excellance.

     če bo šel eden na volitve, pa jim bo dovolj. Jih sladko zaboli levičarje, če ljudje ne gredo na volitve.

  • stajerc5

   Nekaj me zanima. Kako bos lahko pisal taksne osnovnosolske cvetke, ko se bodo strani obrnile?!

   • učko

    Če se bojo res obrnile, grem takoj iz veselja, iz hvaležnosti in iz pokore peš na Dob za 1 leto in bom tam rade volje delal v livarni al’ pa kje drugje najmanj 8 ur na dan. Kot bi rekel en bivši arestant: “Buehlerco prišparajte zame, bom kmal nazaj”!

 • Kučko pod pručko

  SRAMOTNE IZJAVE ‘OSAMOSVOJITELJA’ – 3

  Milan Kučan: »Drugič te, da slovenske identitete, naj si še tako domišljamo, da je, v Evropi in svetu ni, vsaj ne kot nečesa avtonomnega in do kraja razpoznavnega – je predvsem identiteta Jugoslavije ali celo Balkana.« Govor Milana Kučana na Prešernovi proslavi v Cankarjevem domu, Delo, 8. februar 1989

 • Sadako

  Kako odcepili od Jugoslavije, saj se Slovenija drži samo Hrvaške in se posledično ne more odcepiti od Srbije?

  • stajerc5

   S cim so pa tebe (od) cepili?

 • Jurko

  Pravica do samoodlocbe zapisana v ustavi je bila slovenskemu narodu izborjena s strani Osvobodilne Fronte. Tega ne smemo pozabiti ko praznujemo samostojnost.

  • stajerc5

   Mislis na tisto OF,ustanovljeno v Murglah konec 80-tih?
   Milan Kučan: »Samostojna Slovenija bi bila najbolj črnogleda varianta… vendar moramo narediti vse, da Jugoslavija bo.«

  • sprehajalec

   Tudi Slovaki praznujejo samostojnost, pa niso imeli Pravice do samoodločbe v Ustavi. še več niso imeli niti vojne, niti neke Ljudske fronte med drugo vojno. Pa temu primerno manj žrtev med njo. razen Židov seveda. pa so brez problema dobili samostojnost, lažje kot slovenci…

   kako pojasnjuješ ta paradoks Murko? .

   • Jurko

    Ustava ČSSR iz leta 1968 je federalno državo opredelila kot prostovoljno unijo nacionalnih držav češkega in slovaškega naroda. Med drugo svetovno vojno pa je bila Slovaška uradno na strani Hitlerja. Odporniško gibanje se je bolj razvilo šele leta 1944. Slovaška pronacistična vojska je sodelovala v agresiji tako na Poljsko kot na SZ. Sodelovali so tudi v holokavstu.

    • sprehajalec

     Zagotovo, tudi Sovjetska zveza je bila zveza republik. Če so imele pravico odcepitve ne vem, ker so jo boljševiki odpoklicali 1919, ker je prišlo do verige razglašanj samostojnosti po njihovem prevzemu oblasti na tej osnovi. Finska, Latvija, estonija, litva, so iz tega naslova. Ukrajini ni uspelo.

     Vendar te države so se razšle leta 1990-1991 brez konflikotov, bolj ali manj.

     Jugoslavija, ki je imela v Ustavi deklarirano pravico do odcepitve republik, pa kao da je to zasluga OF, čeprav naprimer Makedonija z OF ni imela nič. Se je pa razšla z vojno.

     zato je ta naveza kmečki Punti, pa maistrovi borci, pa OF do končne samostojnosti, pravljica Murko. lari fari. namenjena je za notranjepolitične potrebe in napisana po diktatu ZZB NOVJ. Da jim da neko legitimiteto obstoja in njihovih nedel v preteklosti.

     • Jurko

      V Sloveniji se je narodna revolucija začela leta 1941 s programom ki je zagotavljal vse narodne pravice ki jih Slovenci niso imeli pod staro Jugoslavijo oz pod Avstrijo. Kako velike težave lahko nastanejo če nima narod pravice do samoodločbe zapisane v ustavi dokazuje tudi zadnji primer Katalonije. V Sloveniji to leta 1991 sicer ni preprečilo vojne je pa omogočilo mednarodno priznanje.

     • sprehajalec

      #V Sloveniji se je narodna revolucija začela leta 1941 s programom ki je
      zagotavljal vse narodne pravice ki jih Slovenci niso imeli pod staro
      Jugoslavijo oz pod Avstrijo.#

      ta revolucija je izključevala 70% predvojnega volilnega telesa. Ljudske in meščanskih strank. zato je sama po sebi povsem nelegitimna, saj ni dosegala niti 50%. Ta program je predvideval vključitev Socialistične slovenije v Zvezo sovjetskih republik, po zmagovitem prihodu Rdeče armade decembra 1941 v Berlin in sem. Kar bi se nedvomno zgodilo, če ne bi bilo drugih mednarodnih faktorjev (ZDA, UK). Šlo je torej za nelegitimen puč in veleizdajo narodov Jugoslavije.

      #Kako velike težave lahko nastanejo če nima narod pravice do samoodločbe zapisane v ustavi dokazuje tudi zadnji primer Katalonije.#

      Oziroma češke in Slovaške ter bivših držav sovjetske zveze, ki ravno tako tega niso imele zapisane v ustavo.

      takole ti povem Murko, mednarodne izkušnje kažejo, da če imaš to zapisano v Ustavo, fašeš vojno, drugače pa ne. zato je to napisano lari fari in služi le nečemu, poskus podelevanja legitimitete komunistični partiji in njenim naslednicam, strankam kontinuitete in progresa v parlamentu od leta 1945 do danes. ker je ta stranka prišla na oblast z uzurpacijo oblasti v krvavi državljanski vojni.

     • Jurko

      O ne naša OF je imela večinsko podporo naroda. Kar so jasno dokazale tudi plebiscitne akcije 1941. Voditelji bivših strank kot natlačen ali Pucelj so izgubili to podporo ker so se kompromitirali s sodelovanjem v fašistični konzulti. OF program tudi nikjer ne omenja sovjetizacije ali vključitve v SZ. Program OF iz leta 1941 je v bistvu prej malomeščanski kot pa komunističen.

     • sprehajalec

      ha, ha, ha, Murko. Ponavljaš se kot stara plošča. kako si že rekel, ta plebiscitarna akcija je na nemškem področju zajela tri mandeljce v škofji loki?

      kakšen je bil rezultat v mariboru? Koliko jih je bilo za OF in kako so glasovali na plebiscitu? kje je potekal, kje so rezultati?

      #Program OF iz leta 1941 je v bistvu prej malomeščanski kot pa komunističen.#

      OF je bila protiimperialistična fronta oziroma Ljudska Fronta. zanje je veljal program Ljudskih front. kako je že rekel škotski zgodovinar, preučevalec Ljudskih front? ravno to, kar si zapisal, da se dopustijo narodni simboli, da se dopusti povezovanje z drugimi strankami, da se opusti zahteva po koncu kapitalizma in da se odstopi od najtršega programa partije.

      vse je bilo že napisano v priročniku Kominterne 1934, ko so tudi vse socialistične stranke po Europi prenehali imenovati fašistične. Leta 1945 pa so v moskvi, dve od teh strank postavili na desnico, delavske socialiste, ki jih imenujejo kar nacisti, nikoli niso zaradi zadrege uporabljali polnega imena, še večkrat sploh pri nas, pa so jih klicali kar fašisti.

      poleg originalnih fašistov.

 • Prle

  Pa ja ta govor ni skopiral od svojega vzornika Josipa Broza TITA?

  • luckyss

   Ne, je precej posodobljen…tako da pravno rečeno to ni kopija..
   Podobno kot madžarsko meso, ki ga prepakiraš v Sloveniji in nanj napišeš “iz domačih logov” ;))

   • Prle

    Baje še nobenega govora ni sam spisal, tako krožijo govorice.

    • indijanka

     Dve največji težavi sta vedeti, kdaj začeti in vedeti, kdaj nehati. (Zahir) Težavi imata oba.

     • Prle

      Se opravičujem, ampak sem komaj štartal.

     • indijanka

      Bojevnik luči se zaveda, da se v tišini njegovega srca skriva ukaz, ki ga bo usmerjal. (Coelho) Sočutja in miru ne premoreš? Ljubezni tudi ne…si je res ne želiš?

     • Prle

      Odvisno, jo ti imaš? Ljubezen .

     • indijanka

      Kako to misliš ..odvisno?

     • Prle

      Večina tukajšnih komentatorjev ni slišala za besedo ljubezen, če ne drugače, do svojega bližnjega.

     • indijanka

      Zakaj pa tako misliš?

     • Rožle

      Še kar vztrajate pri dresuri …

     • indijanka

      Ha..ha ..ha ta novi Star Warsi so..morm v kino
      Sej veš v vsaki temi se skriva svetloba

      https://youtu.be/kPUxdt1FZRY

     • sprehajalec

      Si se kdaj pogledal v špegu in se vprašal, ali sem vreden ljubezni nekoga, Prle?

     • Ana Job

      To se pa strinjam, levi in desni so lahko enako okrutni in hladni. Kdo je brez ljubezni v sebi in prazen, se zazna iz komentarjev.

     • DJURO SUMAR

      Midva vema kaj je ljubezen, čeprav sva iz različnih opcij. Ljubezen je pač univerzalna.

     • Ana Job

      Res je. Prvo moraš sebe imeti rad, potem imaš lahko tudi druge ljudi.

     • Rožle

      Ajde Prle bre …
      nemoj ti previše o ljubavi ..
      https://www.youtube.com/watch?v=C5h9AM7iBAk

    • macon

     To velja za vaše leve bebčkje, ki slabo prebirajo iz listkov, ki so jim jih napisali drugi. Janša kar dobro govori prosto in brez pomagal.

 • stajerc5

  “Kucko pod prucko”
  .
  DRUGA OBLETNICA NAJBOLJ SRAMOTNE IZJAVE OSAMOSVOJITELJA KUČANA
  Na današnji dan pred natanko dvema letoma, torej 23. decembra 2015, je Milan Kučan podal najbolj sramotno izjavo, ki kaže njegovo pravo osamosvojiteljko vlogo. Zares je velika sramota za vse nas, da je tak človek lahko postal predsednik RS in da še danes uživa status nedotakljivega.
  Milan Kučan, 23.12.2015: “Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še zdaj sem.”
  Da pa si kdo od levakarskih provokatrojev ne bo mislil, da gre za kako izmišljutino, lahko dodam, da je bila Kučanova izjava objavljena na portalu MMC … http://www.rtvslo.si/sloven
  .
  Sedaj pa cakam na odgovore rdecih hijen!

 • Ana Job

  Posledica plebiscita je, da smo spet dobili politično elito, ki o vsem odloča in množico, ki jo je partija do kraja onesposobila. Res se je vladajoča elita razporedila v nekaj strank, a družbena struktura še vedno omogoča monopolno odločanje. Demokracijo smo skušali graditi na podlagi, ki je bila prilagojena diktaturi, zato jo bomo težko vzpostavili. Pravice pa so nam vsak dan bolj kratene in ustanavljajo se udbo-inštituti, po domače, podaljšana roka partije, ki nas še naprej poskuša onemogočati pri svobodi izražanja.

  Demokracija v državi je le za pedre!

  • DJURO SUMAR

   Pa za lezbače tudi.

   • janez cepec

    ma sej tud lezbača ni, sej jo nubena ne mara, s kešno svečo se potolaž, sama, to j’ pa tud use.

  • bednick

   Po dobrem začetku, debilen zaključek komentarja.
   Vprašanje, če boš dobila od mene še kakšen plus.

   • Ana Job

    I don’t care. Napisala sem tisto, kar je res. Vlada se zavzema za pedre, namesto, da bi znižala davke ali kaj naredila za podjetnike. Samo o dodatnih davkih fantazirajo. Itak mi pa plus daš enkrat na pol leta.

    • bednick

     Kar je blo je blo, kar je je, kar bo pa bo.
     LP

  • traktor

   V socializmu ni zaželjen srednji razred. Tam obstaja samo elita in reveži.

 • Krtača 20

  Po drugih portalih na naslovnici drevesca, jezuščki, ovčke, okraski. Na novi pa pod obvezno čelavi s svojimi nebuloznimi motnjami o roza slončkih….

  • sprehajalec

   Komunisti, ste Božič prepovedali krtača.

   Ti si pa vsako polnočnico stal z beležko, pa pisal, kdo je bil pri polnočnici. Tudi letos krtača?

   ker drugačnega Božiča sploh ne poznaš….

 • montyamp

  Še dobro da je zazidarjem nekaj za seme pobegnilo .
  Zamislite si državo , kjer ni normalnih ljudi , samo ovaduhi — rdeči fašisti .

  • Prle

   In beli izdajalci.

   • sprehajalec

    Kaj so beli že celo zgodovino izdajalci Prle? že leta 1919, so bili, pa v Španiji, pa pri nas….

    Praviš ta rdeč reče, da je ta bel izdajalec a prle?

    • Prle

     Odgovoril si namesto mene.

     • sprehajalec

      Borec za svobodo in NOB povzroči smrt 83.000 Slovencev, potem pa še tumba 70 let o ta belih….

 • Krtača 20

  Drugač pa še dobr da smo imel Tita. Ker Tito je leta 45 ženskam vrnil volilno pravico. Leta 21 so jo namreč nemškutarski katolibančki prepovedal vse do konca vojne leta 45. Vidite, če nebi blo Jugoslavije, bi leta 91 ženske volile en q….c.

  • učko

   Pametnim ženskam so itak bolj pomembne druge stvari kot volilna pravica. Pri volitvah se zanašajo na pametne moške, ki pa pri nas, vsaj v večini primerov, niso pametni, pa ženske tud’ ne.

  • macon

   Wc krtača, Tito ni dal nikomur volilne pravice, ker kake pa so bile volitve s po enim kandidatom na eno mesto in še to partijinim? To je bila volilna pravica za vas levajzarske bebčke in pokvarjenčke, za vse normalne pa parodija volilne pravice.

   Volilno pravico smo dobili šele 1990. leta.

   • janez cepec

    praveš, de so ble volitve sam z enim kandidatom, jebemu sveca, kašn luzer je poj Janša, k je kandidiru za predsednika podmladka komunajzarjev, pa še ni biu izvoljen.

 • Kučko pod pručko

  SRAMOTNE IZJAVE ‘OSAMOSVOJITELJA’ – 4

  Milan Kučan: »Jasno je, da mi iz Jugoslavije nočemo in ne želimo in da nas kljub takim amandmajem iz nje nihče nima pravice poditi.« Milan Kučan na plenumu CK ZKJ v Beogradu, Delo, 28. september 1989

  • janez cepec

   Tukaj
   se nahajamo, da bi si pridobili izkušnje, z njimi obogatili svojo aktivnost in
   hkrati te izkušnje prenesli na bazo iz katere izhajamo. Vsi udeleženci pohoda AVNOJ 77 bi morali postati nosilci
   različnih aktivnosti v svojih sredinah, predvsem pa na področju splošnega ljudskega
   odpora in družbene samozaščite,« je med drugim modroval mladi Ivan. »V takšnih
   okoliščinah se torej rojevajo novi
   kadri, ki bodo sposobni prevzeti naloge, ki jih čakajo ali v komisijah pri
   predsedstvu občinskih konferenc
   ZSM, ali pa v delavnih
   organizacijah na področju SLO. Kajti mladega človeka gradi akcija. Izkušnje
   starejših prehajajo na nas, mlajše. Hkrati s tem pa teče proces
   osamosvajanja-izkušnje starejših TOVARIŠEV so samo osnova za nadaljnjo
   izgradnjo. Mladi smo bili vedno najbolj revolucionarni in na nas leži naloga, da naprej razvijamo našo samoupravno socialistično družbo,, da gradimo na revolucionarnih temeljih marksizma.
   JANEZ JANŠA V POROČILU O POHODU V JAJCE l. 1977

  • Ana Job

   Milan Kučan, 31. 1. 1990
   “O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.”

   • DJURO SUMAR

    Odcepitev je bila res velika napaka. Ampak kaj hočemo, po toči zvoniti je prepozno. Tolaži me to, da se naša politika in gospodarstvo odvijata v pravo smer.

    • traktor

     Če ti je hudo, pot pod noge, pa v Bosno, Srbijo. Kdo le, te ovira. Da pa se res vseodvija v pravo smer, to je v kurac, pa občutimo vsak dan. Kmalu bomo spet vsi enaki, vsi bratje. Spet bomo vsi imeli ene gate, pa ene luknjaste štumfe in vsak parni dan se bomo lahko celo nekam zapeljali, a ne Jure? Eviva komunisma. Kurc te gleda.

     • DJURO SUMAR

      Lahko bi ti bilo že jasno, da ne bom nikamor odšel, ker mi je tukaj lepo že vse moje življenje. Sicer pa sem imel dva avta, enega s parno in drugega z neparno številko.

     • traktor

      Že dolgo mi je jasno, da res nikjer ne želiš živeti razen v soc. republiki Sloveniji. Lahko pa razmišljaš, da tu, zaradi takih, kot si ti, živi zelo, zelo veliko ljudi, mnogo slabše, kot bi lahko. Mladi pa imajo tvojega blagostanja poln kurac in se v trumah izseljujejo. Privoščil bi ti, da se ti izselijo vsi vnuki. Lahko jih potem zmerjaš tudi z domobranci, zaradi mene.

     • DJURO SUMAR

      V celi moji žlahti ni izdajalcev, živijo pa nekateri tudi izven meja Slovenije, celo izven Evrope. Svet je pač majhen.

     • traktor

      Ma, ja. Ti in jaz sva pač obsojena, da živiva tu. Bova šla raje spomladi, ko bo topleje na pir k Veseljaku.

     • DJURO SUMAR

      Na čaj, ne pijem alkohola. Tebi bom seveda plačal pivo.

     • traktor

      Pridem, Maja, zagotovo. Bova kaj podiskutirala.

     • DJURO SUMAR

      Me veseli.

 • janez cepec

  ja lepo j’ blo leta 90 na plebiscitu, takrat smo bli skor 100 posto enotni. in prov je tko. poj so nas pa trabl mejkerji, drek mešači in zamerljivci tipa Janša med seboj skavsal, de se jebemo okrog oslove sence za dogodke po koncu WW2, k’ res niso bli gčih čist korektni, pa jebe se večini tamladeh, kva se je dogjal po konc vojne. tko je blo, če bi pa tabeli zmagal, bi blo pa še več pobitih. posle jebanja, nema kajanja. sprave pa tud nau, dokler bojo taki drekači vodje opozicije. Howg, govoriu sem

  • učko

   Jah, sej tem, ta drug’m tut paše tak’ nategvanje pameti, majo še več dobička od tega. Najbrž so zmenen, naumn bi bli, če neb’ bli zmemen, k’ jim t’ko lepo laufa.

  • sprehajalec

   Ni blo tko Janez, na plebiscit je blo 89 procentou. Teh 11 procentou ma pa dons ublast pa po portalu se ulač, Krtača, pa prle, pa Lucky ass, pa ti….

   • janez cepec

    kot rečen, jebat vas je treba, pa sej vam paše

    • sprehajalec

     Nben ne jebe samga sebe bl, kt levičarji. N mislm tiste pr korit, profesijonalne levičarje, mislm tiste, k so is prepričanja levičarji….

  • Vladimir

   prevedi tole ,cepec,

   • janez cepec

    u šolo pejd, pa se brat nauč, Bunksl

  • Janez

   Howgh – govoril si !
   In – skočil v wc školjko ?!
   A?
   Vodo za seboj ? Si potegnil ! Daj bodi prijazen, stori to. L.r. J. KOMENDA
   P.S.
   PA ŠE SVOJE “SMETILNE ZAPISE” NA TEM PORTALU. ZBRIŠI.

   • janez cepec

    Janez aus Begne, zdej smo pogruntal nov ime za tebe. POLSEDMAKAR boš za naprej in to zato, ker ob tej uri, polsedmih namreč, takim debilom u Begnah tablete pa kol terapijo talajo.

  • Krtača 20

   Tko je. Odcepitelji za svoj žep ja… narod jebejo da lohk vmes nemoteno kradejo. Sam puglej kva vse je sam janša piču pa še kr prosto hod ke naokol.

 • domovina mili dom

  Ostali bi 100% demokratični, če ne bi bilo velikega ČEEEEE, ki se imenuje udba. Ta stari udbovci so raztrosili svoje seme v vse pore inštitucij, njihovi otroci in znanci so obogateli, skratka naredili so malo jugovino nazaj po svoji meri.
  Da bi se to uničilo, je potreben še enkrat popravni izpit brez napake.

 • Krtača 20

  Še dobro da so leta 74 v jugoslovansko ustavo zapisal pravico do samoodločbe in odcepitve narodov. Jebela in to v socializmu. Zdaj smo pa ultrademokratični, pa čudežno te pravice v EU pogodbi nekak ni. Čist nč več n zastopm….

  • sprehajalec

   zato smo pa fasali vojno, zaradi te samoodločbe. Slovaška pa češka je nista imeli, pa ni bilo nič vojne, Krtača.

 • Kučko pod pručko

  SRAMOTNE IZJAVE ‘OSAMOSVOJITELJA’ – 5

  Milan Kučan: »Za nikakršen odhod in odcepitev iz Jugoslavije ne gre,… z dopolnili smo ustvarili pomembne pogoje za prihodnost, za socializem po meri ljudi.« Delo, 2. oktober 1989

 • Rožle

  biba leze biba gre
  daj pokaži nam roge,
  nogic nima le roge
  mali luckyss tukaj brihten je ….

  http://www.bibaleze.si/clanek/starsi/to-jejte-pred-spanjem-in-shujsali-boste.html

 • DJURO SUMAR

  Na Pragerskem se je zbralo vseh 300 državljanov Slovenije, ki ne podpirajo sedanje koalicije in ki mislijo, da bodo prihodnje leto na volitvah zmagali.

  • janez cepec

   se ti ne zdi, de j’ 300 mau mejhna številka? če mislejo, de bojo zmagal, poj ne MISLIJO kej dost.

   • sprehajalec

    janez, a kwa ti mislš, da je Ivan janez prfuknen al kwa? Sestre, šolniki, gasilci, vojaki, kulturniki, birokrati bojo štrajkal za plače, hočjo za miljardo več plač na let, pa Slovenija že itak miljardo zgube touče. 2 miljarde zgube.

    To nej nek nou slovenski Cipras uredi, pa Troika pol. To ste levičarji skuhal, pa še požrite.

    • janez cepec

     prou si i povedu, mislem, de je Ivan prfuknen, ker, če bi mu le trohico pamet, bi se upenzjoniru, ker je naredu dost dobrga za Slo, še več pa pizdarij, pa bi stranko prepustu kešnmu drugmu, poj mate pa clo šanse na volitvah, de zmagate. sicer bojo pa tardeči zmagval. tko je, pa nč drgač

     • sprehajalec

      janez, dej zastop č Ivan janez grek, kt bi radi, razpade SDS. Ne bi praga prestopil. To pa lih hočjo, strički. Pr ns volj FACO. Moralnega so izvolil brez Stranke, serpentinšek že vod, pa še stranke nima.

      Zakwa b Ivan janez šu? Lde voljo nega, ne stranko.

    • Kučko pod pručko

     On ni Janez, ampak Miha. Mihael Skumavc. Če te zanima, lahko zveš še kaj več!!!

  • DJURO SUMAR

   Telih klerikalskih kretenov, ki tukajle komentirajo, nisem štel zraven.

  • sprehajalec

   Tristo je več Đurice, kot pa je dobila glasov tvoja brenčička na predsedniških volitvah. In to iz vladajoče stranke.

   Ivan janez je v srcih in ta srca so danes bila v Pragersko, čeprav je bilo telo morda doma.

 • bednick

  V soboto obujam spomine:

  https://www.youtube.com/watch?v=VyZzz30zpDw

  p.s.:
  da dol padeš

  • janez cepec

   si vidu tam odzadej enga plešastga desca, čist je Janši podobn

   • bednick

    Ne.

    • janez cepec

     dobr poglej, isti ljubljeni vodja, isti glup ksiht

     • bednick

      Teb se Janša kaže povsod?
      Jest gledam tiste spredaj.

     • janez cepec

      zgleda ja, glit tko kot njemu Kučko

     • bednick

      Še vse bo, samo nas ne bo.

     • janez cepec

      usi boste umrli, morda tudi jaz

     • bednick

      Zaenkrat zgledaš dobr.

     • janez cepec

      videz vara

     • indijanka

      posluši rajše to.. https://youtu.be/1SiylvmFI_8

     • bednick

      Žalostna. Težka pesem zame.
      O čem poje?
      Po domače, zakva se gre?
      Nekakšno slovo?
      p.s.:
      besede so verjetno odveč

     • indijanka

      :) ti je ta bolj všeč?

      https://youtu.be/rjBsQ9SygnE

     • bednick

      Saboori kon o dur besho az gham-

      še vse bo samo nas ne bo?

     • indijanka

      :) seveda bomo, energija smo

 • bednick

  Veliko poslovnih uspehov v letu 2018.

 • bednick

  Konec (komentarja) dober vse dobro.
  Srečno!

 • bednick

  Tudi jaz sem popravil svoj komentar.

 • bednick

  To mi deli!!!!!!!!!!!!!

 • Kučko pod pručko

  SRAMOTNE IZJAVE ‘OSAMOSVOJITELJA’ – 6

  Milan Kučan: »Naša opredelitev je nedvomno Jugoslavija… /…/ Mi razumemo in sprejemamo Jugoslavijo za svojo državo in si je ne pustimo vzeti…« Milan Kučan, izrečeno na 11. kongresu ZKS, december 1989

  • milanček

   kdaj se bo stegnil ta gnoj?

   • DJURO SUMAR

    Nikdar se ne ve, morda se boš ti prej.

    • janez cepec

     iz tvojih ust, u Božja ušesa

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!