Jutro, ko namesto budilk zazvenijo pihalni orkestri

Foto: e-koroska.si

V praznično jutro so nas, tako kot vsako leto, prebudila pihala in trobila. Številni koroški pihalni orkestri so se na pot po krajih podali že zelo zgodaj, ko večina ljudi na dela prost dan še spi. Korošci pa imamo to srečo, da prebujanje ob pihalnih orkestrih ni težko, saj zaigrajo izjemni pihalni orkestri, ki prejemajo številne nagrade tako na domačih kot tudi na tujih tleh.

V spomin na žrtve krvavih delavskih demonstracij pred več kot 120 leti v Chicagu, kjer se je delavski razred boril za uvedbo osemurnega delovnika, je prvi maj praznik delavstva v številnih državah. Sprva so ga širile večinoma socialistične stranke, pozneje se temu pridruži celoten proletariat. Praznik pa je bil po uvedbi šestojanuarske diktature celo prepovedan; nekaj časa so ga praznovali celo ilegalno, kar je v svojih delih zapisal tudi Prežihov Voranc.

»V stari Avstriji delavstvo prvega maja ni smelo praznovati, kakor ga mi danes praznujemo. Praznovati so si ga upali le najbolj pogumni ljudje.« Prežihov Voranc, Prvi maj

Ko pogorijo kresovi, se zbudijo godbe
Na dela prost dan zjutraj namesto budilke budijo budnice pihalnih orkestrov. Na Koroškem imamo kar nekaj izjemnih orkestrov, ki so v času svojega delovanja prejeli številna priznanja in nagrade. Denimo Pihalni orkester železarjev Ravne se lahko pohvali z več kot 20 odličji, med drugim so dosegli tudi visoke rezultate na svetovnih prvenstvih. Ravenske godbenike je zaznamoval tudi dirigent Alojz Lipovnik, ki je lansko leto prejel častni prstan Zveze slovenskih godb, kar kaže in potrjuje kakovost koroških glasbenikov. Če orkester vodi vrhunski dirigent, so lahko tudi rezultati vrhunski; pod taktirko Lipovnika si je ravenska godba dvakrat priigrala zlato medaljo na svetovnem prvenstvu na Nizozemskem. Med drugim je Lipovnik opravljal tudi funkcijo ravnatelja Glasbene šole Ravne, katere plod je večina koroških vrhunskih glasbenikov, danes pa Alojz dirigira Pihalnemu orkestru Šentjanž pri Dravogradu.

Celoten članek preberite TUKAJ

 • večni srb

  Godba na pihala meni zveni kot cigani, ki bi radi zgledali kot pravi orkerster in se radi naučili igrati klasično glasbo.
  Zakaj tisto napihovanje in nabijanje preprostih ritmov, če bi lahko igrali tudi vsaj jazz ali swing. Verjetno ne znajo organizirati vaških trubačev,pri nas take glasbene tradicije enostavno ne poznamo, ker smo se zataknili v razvoju pri marša turki in koračnicah. Isto kot v nacional socializmu, če gledamo samo razvoj glasbe kot take, po posameznih obdobjih.
  Druga skrajnost je goveja glasba, ki so v bistvu trubači na harmoniko, še ena pastirska serenada, ki je povsod v razvitem svetu že zdavnaj zamrla, mi pa jo skušamo prodajati kot velikonemško nostalgijo, po naših alpah.

  Če so vrednote dela postale univerzalne, zakaj potem 1.maj ni globalni praznik, tako kot je recimo Novo leto?
  Čaščenje lažnega Idola Dela je najbolj zavržno poglavje socialističnih revolucij oziroma slepa ulica revolucije, ki je tam požrla samo sebe. Hlapec je hlapec, tudi če dela samo 8 ur na mesec in še sam prispeva kaj od plače za policijski orkester.

  • moon

   Ok. Srb..A znas razen srat se kaj igrat?
   ker taki tipi so najbolj pametni,.. pa se not ne poznajo…

  • črnaovca

   Za tebe je višek muzike tisti cigu migu in trubači. Vsako tele ima svoje vesele, vsak bik svoj štrik so pravili stari ljudje

 • Franc Šink

  Komunisti hočejo da budilke zvonijo ob istem času.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!