fbpx

Kaloh v Mariboru in s podporniki pričakal “štajersko novo leto”

Foto: Facebook

Kandidat za župana Maribora Dejan Kaloh se je s prijatelji in podporniki udeležil odprtja največjega javnega martinovanja v državi. Na Trgu Leona Štuklja v Mariboru so namreč ob 11. 11 uri po dveh letih premora ponovno odprli štajersko novo leto, kot ta dogodek imenujejo v štajerski prestolnici. 

Vinogradniki in vinarji danes zaznamujejo martinovo, zanje je praznični čas, ko se vegetacijska doba umiri in gre narava počasi proti zimskemu počitku. Na ta dan za družinskimi mizami in na različnih martinovanjih po Sloveniji postrežejo značilne jedi, ki se po regijah razlikujejo, a nikjer ne smejo manjkati gos, mlinci, rdeče zelje in vino.

Največ ljudi vsako leto privabi največje javno martinovanje v Mariboru, ki se je po dveh letih odpovedi zaradi epidemije tudi v letošnji izvedbi začelo natanko ob 11. uri in 11 minut. Na Trgu Leona Štuklja se takrat zbere tudi do 20 tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Foto: FB

Organizatorji dogodek obogatijo s prihodom vinskih kraljic, trgačev in folkloristov ter predstavnikov vinskih redov in bratovščin, ki obhodijo mestno jedro, s seboj pa prinesejo jesenske pridelke in dobrote, da se simbolično zahvalijo jeseni.

Letošnji dogodek sicer prvič poteka kar na šestih lokacijah, za zabavo pa skrbijo Prisrčniki, Poskočni muzikanti in Karneval band. Od 9. ure naprej je uporaba avtobusov na vseh linijah mestnega prometa brezplačna v smeri mesta, od 16. ure do konca voženj avtobusov pa v smeri iz centra mesta.

Sara Kovač