fbpx

Kandidat za župana Ljubljane Igor Horvat: “Najbolj me jezi, da na tisoče ljudi v Ljubljani nima osebnega zdravnika!”

Mestni svetnik Občine Ljubljana Igor Horvat. (Foto: Nova24TV)

Za župana Mestne občine Ljubljana kandidira Igor Horvat. “Dolgoletni župan Zoran Janković je imel v tolikšnem času proračun v višini 4 milijarde evrov. Da za tolikšen znesek urediš samo center, pozabiš pa na dislocirane enote, je res žalostno,” je kritično glede delovanja ljubljanskega župana v oddaji Tema dneva povedal Horvat in orisal, kakšno je trenutno dogajanje v mestnem svetu. 

“Odločitev, da se odločim za kandidaturo, je zorela kar nekaj časa. V bistvu od začetka letošnjega leta,” je pojasnil Igor Horvat, kandidat stranke SDS za ljubljanskega župana. Kot je povedal, si je ob delu plačeval šolnino, zato razume, kako je, če ti denar “ne pada z drevesa”. Čeprav nikdar ni delal v javnem sektorju, se je kot vodja svetniške skupine dodobra spoznal s problematiko v Ljubljani.

Janković ima spečo večino v MOL
Horvat je pojasnil, da ima Županova lista absolutno večino v MOL. “Vsi akti, ki smo jih sprejemali, in jih je predlagal Janković, so bili sprejeti,” je pojasnil. Navkljub temu, da so opozarjali na nepravilnosti, s katerimi se niso strinjali. “Vedno rečem, da ima Janković tiho večino, spečo večino, nikdar se namreč nihče ne prijavi k razpravi. Nihče ni postavil svetniškega vprašanja Jankoviću. To vse pove o njegovi vladavini v Ljubljani,” je prepričan.

Glede na to, da Jankovića pestijo številne obtožbe o nepravilnostih, primer farmacevtka idr., pravi, da težko razume, kako lahko Ljubljančani to sprejemajo kot nekaj običajnega. “To so res težke stvari,” je prepričan. Glede na to, da ima za sabo dobro ekipo mestnih svetnikov in svetnic, je prepričan, da lahko Ljubljani zagotovi potrebne spremembe. Najbolj ga jezi, da na tisoče meščanov nima osebnega zdravnika. “To je zadeva, ki jo bomo posebej izpostavili tudi v programu, ki bo v kratkem predstavljen. Vsak meščan, vsaka meščanka si zasluži osebnega zdravnika. V tem mandatu bi v Ljubljani lahko okrog tega naredili bistveno več,” je prepričan.

V nadaljevanju je izpostavil tudi pomen energetske oskrbe. “Že kakšno leto nazaj, torej pred energetsko krizo, sem povprašal, kaj bo naredila mestna občina kot lastnica Energetike Ljubljana glede visokih položnic za plačilo ogrevanja. Župan je to preslišal in rekel, da ima Energetika Ljubljana zadnja leta izgubo. To vem, ampak tako je zaradi investicij. Prej pa je leta kovala dobičke,” je pojasnil in dodal, da je dolžnost MOL, da zagotovi lažji prehod v zimo za vse meščane. Opozoril je tudi na javni potniški promet. V zadnjih 5 do 6 letih ta namreč stagnira. “Uporaba javnega potniška prometa je bistveno nižja kot leta 2018, ko smo nastopili mandat. Potrebne so drastične spremembe in da se naredi vse, da se popularizira javni potniški promet,” je poudaril in dodal, da se bodo osredotočili tudi na digitalizacijo mesta in zeleni prehod.

Foto: Nova24TV

Igor Horvat v Ljubljani živi vse svoje življenje. Po izobrazbi je diplomiran ekonomist. Več kot dvajset let delovnih izkušenj si je večinoma nabiral v prodajnih oddelkih različnih podjetij. Preizkusil se je tudi v podjetništvu. Bogate izkušnje v zasebnem sektorju so mu v pomoč za prave odločitve na vseh področjih delovanja. Že od nekdaj ceni pogum, poštenost, predanost in trdo voljo do dela. Ljubljano si predstavlja kot prijazno prestolnico za tuje vlagatelje in visokotehnološka podjetja. Kongresni turizem mora biti prioriteta v turistični ponudbi, center mesta pa mora privabljati več lokalnih gostinskih in trgovskih ponudnikov iz celotne države. V prestolnici naj bi se namreč promovirali prav vsi deli Slovenije. Ljubljana mora postati prijazno mesto za vse meščane, tudi za tiste, ki živijo na njenem obrobju. Pomemben je skladen razvoj mesta, za kar se bo kot župan tudi zavzemal.

Župan Janković po Horvatovih besedah sadi rožice o tem, kako moramo vsi uporabljati kolo, hoditi peš ali uporabljati javni prevoz. Toda kamorkoli pogledamo, povsod se gradijo garažne hiše. “Tudi interes aktualnega župana je garažna hiša ob glavni živilski tržnici, s tem pa privabiš še več avtomobilov v center prestolnice. Ima kontradiktorne predloge in rešitve za promet v Ljubljani,” je med drugim kritičen Horvat.

Pozablja se na dislocirane dele mesta
Stranka SDS, Horvat kot kandidat za župana in njihova lista za mestni svet, bo obiskala četrtne skupnosti z namenom, da se seznanijo z vsemi problemi na terenu. Center Ljubljane je namreč lep, izven njega pa se pokažejo tudi problemi. “Primer, peljal sem se po Zaloški proti Kliničnem centru, tam pa luknja pri luknji na 10 centimetrov. Ne znam si predstavljati, kako reševalno vozilo vozi poškodovanca po taki poti. To je res žalostno. Ljubljana ima 400 milijonov proračuna, vedno so neki rebalansi sicer, da pridemo na 360, 370 milijonov evrov. Janković je v vsem tem času imel proračuna 4 milijarde. Za toliko, da urediš samo center, pozabiš pa na dislocirane enote, kar je res žalostno.”

Horvat je nazadnje še povedal, da se ne ozira na konkurente, saj imajo ti namreč svojo vizijo, pot in voljo. “Moja ekipa je za mano. Predstavili bomo program.” Prepričan je, da jim bodo Ljubljančani in Ljubljančanke dali mandat, da se Jankovića premaga. Pričakuje drugi krog volitev. “V drugem krogu so še vse stvari odprte.”

Sara Kovač