fbpx

Kje vse so cepilni centri in mobilne cepilne enote?

Foto: EPA

Strokovnjaki opozarjajo, da je najučinkovitejša metoda pri premagovanju epidemije še vedno cepljenje. V Sloveniji imamo še vedno izjemno nizko precepljenost, saj je z enim odmerkom doslej cepljenih le 60 odstotkov prebivalcev, z dvema odmerkoma pa 57 odstotkov prebivalcev. Pri tem na portalu Cepimo se poudarjajo, da se v primeru cepljenja odločamo med cepljenjem in boleznijo. Za tiste, ki se želijo cepiti, lahko to storijo v enem izmed cepilnih centrov po Sloveniji ali pa nenaročeni obiščejo mobilne cepilne enote, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

Nalezljive bolezni ne poznajo meja območij, držav niti kontinentov in se širijo z bliskovito hitrostjo ter ogrožajo prebivalce vsega sveta. Nalezljive bolezni so že stoletja med najpomembnejšimi javnozdravstvenimi problemi, ki pestijo človeštvo. Zanje je značilno množično širjenje v obliki epidemij ali pandemij in vendar nismo nemočni pred njimi, saj poznamo različne oblike zaščite. Najučinkovitejša med njimi je cepljenje.

Na portalu Cepimo se še poudarjajo, da je mnogo težje je preboleti nalezljivo bolezen z vsemi potencialnimi zapleti, kot pa je samo tveganje za zaplete po cepljenju, ki so pri sodobnih cepivih izjemno redki. “Pri odločanju o cepljenju se ne odločamo za ali proti cepljenju, ampak med cepljenjem in boleznijo. To je zlasti jasno med epidemijo, ki pomeni veliko verjetnost, da zboli prav vsak,” so poudarili.

Foto: STA

Na tej povezavi si lahko ogledate seznam vseh cepilnih centrov v Sloveniji. Nenaročene osebe se sedaj lahko cepijo tudi na dnevih odprtih vrat v cepilnih centrih oziroma na lokacijah izvedbe cepljenja z mobilnimi cepilnimi enotami.

Kje se lahko cepite v mobilni cepilni enoti?
V mobilni cepilni enoti se lahko jutri nenaročeni cepite v Zdravstvenem domu Ptuj (med 7.00 in 14.30) in v Ljubljani v Zdravstvenem zavodu Zdravje v Medicinskem centru Ljubljana – MCL (med 9. in 13. uro), pri bivši kavarni Zvezda (med 14. in 18. uro), v trgovskem centru Aleja (med 10. in 19. uro) in v hipermarketu Mercator Šmartinska (med 9. in 12. uro).

Foto: STA

27. januarja se lahko prav tako nenaročeni cepite v Zdravstvenem domu Ptuj (med 7.00 in 14.30), v Ljubljani v Zdravstvenem zavodu Zdravje v Medicinskem centru Ljubljana – MCL (med 14. in 18. uro), pri bivši kavarni Zvezda (med 9. in 13. uro), v trgovskem centru Aleja (med 10. in 19. uro)  in v Polhovem Gradcu v Kulturnem domu Jakoba Trobca (med 12. in 16. uro).

28. januarja se lahko naročeni cepite v Zdravstvenem domu Ptuj (med 7.00 in 14.30) in v Ljubljani v Zdravstvenem zavodu Zdravje v Medicinskem centru Ljubljana – MCL (med 9. in 13. uro), pri bivši kavarni Zvezda (med 9. in 13. uro), v trgovskem centru Aleja (med 10. in 19. uro) in v Cityparku (med 16. in 19. uro).

Foto: STA

29. januarja se lahko naročeni cepite  v Ljubljani v Zdravstvenem zavodu Zdravje v Medicinskem centru Ljubljana – MCL (med 9. in 14. uro), pri bivši kavarni Zvezda (med 9. in 14. uro), v trgovskem centru Aleja (med 10. in 19. uro) in v Cityparku (med 9. in 13. uro). Prav tako se lahko cepite prek ambulante družinske medicine v štabu civilne zaščite Občine Zreče na tržnici (med 9. in 12. uro) ter v gasilskem domu Stranice (med 17.30 in 18.00).

30. januarja se lahko naročeni cepite  v Ljubljani v Zdravstvenem zavodu Zdravje v Medicinskem centru Ljubljana – MCL (med 9. in 14. uro) in v Naklem (med 8. in 12. uro). Prav tako se lahko cepite prek ambulante družinske medicine v Taborniškem domu Skomarje (med 9.30 in 10.00) ter v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Gorenju pri Zrečah (med 11.30 in 12.00).

31. januarja pa bodo mobilne cepilne enote prisotne le v Zdravstvenem domu Ptuj med 7.00 in 14.30. Več pa si lahko preberete na tej povezavi.

Sara Rančigaj