Kočevje: Divjajo tolpe, odgovorni za nič pristojni, razen za grožnje – županu!

Foto: STA

V Kočevju divjajo tolpe, župan je na več naslovov pristojnih že 26. avgusta 2019 razposlal pismo z dramatično vsebino in pozivi pristojnim k ukrepanju, občinski svet se je na izredni seji sestal sinoči in obravnaval zgolj eno točko dnevnega reda, to je (Ne)varnost v Občini Kočevje.

Župan dr. Vladimir Prebilič je na sejo povabil tudi predstavnike pravosodja in inšpektoratov, na njegov poziv za razrešitev razmer na področju varnosti v občini pa prejel – zgolj izgovore. V stilu: nismo pristojni, nič ne moremo, hkrati so mu zažugali: Ne smete se samoorganizirati. Odgovore objavljamo ob koncu prispevka.

Predsednik Vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je uvodoma zapisal, da se seje zaradi drugih obveznosti ne bo mogel udeležiti. Spomnimo, vabilo je prejel že 26. avgusta. Nadalje je zapisal, da njegova “morebitna udeležba na taki seji ne bi mogla v ničemer pripomoči k zagotavljanju varnosti” na kočevskem območju. Razlog? “Pristojnosti predsednika Vrhovnega sodišča ne segajo na to območje”. V nadaljevanju je zapisal svoje pristojnosti in dodal, da mu te “ne dopuščajo, da bi se lahko kakorkoli spuščal, korigiral ali vplival na zakonitost vodenja sodnih postopkov in pravilnost odločanja sodnikov” na vseh stopnjah sodišča.

Florjančič je županu še zapisal, da so za kočevske težave “pristojni drugi in ne sodni organi, predvsem imam v mislih tu policijo in morda še državno tožilstvo”. Hkrati je dodal, da je Vrhovno sodišče “zaznalo določene težave pri delovanju Okrajnega sodišča v Kočevju, v pogledu pravočasnega izvajanja sodnih postopkov”. Zato se je “osebno angažiral predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani, celo tako, da tudi sam pomaga reševati kazenske zadeve s tega področja in to na sodišču v Kočevju”, ne drugje.

Tudi Drago Šketa, generalni državni tožilec RS, je opravičil svojo odsotnost. Glede črnih gradenj je župana napotil na inšpekcijske službe in tudi organe odkrivanja, Vrhovno državno tožilstvo in vsa državna tožilstva pa niso organ odkrivanja. Župan je še dobil poduk, kje vse lahko sodeluje tožilstvo, kakšne so kazni in “razpon izrečenih kazni je v prvi vrsti odvisen od zakonodajalca, ki za domnevno manj nevarna kazniva dejanja predpisuje nizke zaporne kazni, ki omogočajo tudi izrek pogojne obsodbe”. Nadalje je Šketa kočevskemu županu zabičal, naj niti po naključju ne izvedejo »samoorganiziranja družbe na ravni lokalne skupnosti”.

“Obstoj kakršnekoli organizirane oborožene ali poloborožene skupine na ozemlju Republike Slovenije pomeni sam po sebi protiustavno stanje”. Drugačno ravnanje bi bilo lahko prepoznavno kot ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve po 359. členu Kazenskega zakona, obstoj takih skupin pa že lahko predstavlja doseženo protiustavno stanje,” je Prebiliču zažugal Šketa.

Rudi Medved, minister za javno upravo v Šarčevi vladi in predsednik inšpekcijskega sveta,pa je županu poslal klišejsko – “mrtvo” uradniško pismo. Tudi Medved kot predsednik inšpekcijskega sveta “nima pristojnosti”, bo pa “pozval predsednika oz. predsednico (še to ne ve, kdo je – op. av.) Regijske koordinacije inšpektorjev Novo mesto, da skliče sestanek z namenom proučitve navedb v dopisu ter da ukrepajo v skladu s pristojnostmi”. Pri slednjem je dodal: “Če se ugotovi, da očitane nezakonitosti sodijo v njihovo pristojnost.” Skratka, iz dopisov je razvidno, da so si vsi navedeni lepo po vrsti in klišejsko umili roke. Nihče ni za nič pristojen. Pristojni so le tam, ko je treba zagroziti, naj za božjo voljo ne razmišljajo o tem, da bi se samoorganizirani, samobranili. Za to imamo vendar – veliko državo, ki skrbi za vse nas.

Pisma navedenih so prejeli vsi občinski svetniki, faksimileje objavljamo v nadaljevanju.

Odgovor Damijana Florjančiča, predsednika Vrhovnega sodišča RS

 2. Odgovor Draga Škete, generalnega državnega tožilca RS

 3. Odgovor Rudija Medveda, ministra za javno upravo in predsednika Inšpekcijskega sveta

Moja-Dolenjska

 • ZatonMesecnikov

  Spet bo Ambrus, pa Strojani, ko bo ljudem šlo čez rob. Potem bo pa cviljenje, pa levičarji in aktivisti, bodo tekali naokrog pa cvilili.

  Ta levičarski Boj proti Fašizmu ima svoje meje. Če se že zaradi levičarske oblasti pusti, da zaščitena manjšina počne kar hoče, se morajo te stvari urediti proč od oči javnosti.

  Je pa tole klasičen primer, kakšna bo prihodnost z dotokom migrantov v Slovenijo. Če se zaščitena manjšina ni asimilirala v 800 letih, so obeti za prišleke enako majhni…

 • Boco

  Sem pred casom videl na TVju enega nabritega gimnazijca, ki je kar sam napisal ustavo.
  Izjavil je:
  V Sloveniji imamo tri pravne drzave, eno za nas navadne državljane, eno za priviligirane (beri levake) in eno za cigane.

 • tasilo

  “Obstoj kakršnekoli organizirane oborožene ali poloborožene skupine na
  ozemlju Republike Slovenije pomeni sam po sebi protiustavno stanje.”

  Emm … mene pa zelo zanima, kaj se pravi biti “poloborožen“? A to je kaj takega kot polnoseča ženska, al kva?

  • samotoje

   Nekaj takega (odgovor na tvoje vprašanje). V praksi pa je to verjetno pol pištole, ročaj od noža, sekire ali kladiva. Če gremo še malce dlje: tudi birokratski pisuni, navedeni v članku, so poloboroženi. S pol delujoče pameti.

  • Nata

   No. . . . .tako, da imaš pri sebi dobro nabrušen nož. . . .

 • Slovenec 33

  Morda bo pa še komu le potegnilo, da je Slovenija okupirana država, v kateri vladajo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda, ki jim je edini vilj uničenje vsega, kar je slovensko.
  Zato od oblasti ne morete in ne smete pričakovati ukrepov, ki bi Slovence zaščitili.
  Kje ste bili, ko so bile volitve, vas vprašam?

 • samotoje

  Ali je kočevski župan prijavil komandirja policije, ker ne opravlja svojega dela? In potem še Bobnarjevo, ki tudi ne opravlja svojega dela? Najprej tadva. Potem pa zborovanje občanov, objave v medijih itd. Vse z imeni in priimki odgovornih. Po drugi strani je pa tako- s predsednikom vlade, kot je Šarec, je težko še kakšna stvar hujša.

 • mare

  Cigajnarija, vse se jim nudi, odgovornosti pa se od njih ne zahteva, ranljiva skupina.

 • Minovak

  Ali vam je sedaj končno jasno, zakaj so se med vojno ustanovile vaške straže, ki so se morale kasneje organizirati v belo gardo, ker jim pri plenilskimi rdečimi gošarji, ki so kradli kot cigani, ni pomagal nihče. Da so prišli do orožja pa so se povezali s tistimi, ki tudi niso marali rdečkarjev. Največji delež negativnega mišljenja o “belih”, pa je zakuhala rdeča propaganda, saj se drugače sploh ni smelo niti misliti, kaj šele govoriti. Vse se je odprlo l. 91. in marsikdo še danes ne verjame (ali noče), kakšne grozote so počenjali a resnica je ena sama, pa še dokazana. Med drugim je dokazano tudi pobijanje ciganov s strani rdečkarjev, o čemer pa levi mediji ne pišejo. In končno, katera oblast pa uničuje svoje arhive, če nima črne vesti.

 • Olga101

  Eno dobro “čebe” divjakom čez glavo v zavetju noči, pa jih dobro ročno obdelajte! Ko SE bodo prikazali tisti iz Ljubljane in zagotovo se bodo zelo hitro, zaradi človekovih pravic divjakov namreč, pa “natamburajte” še njih!
  Tovarisem iz krivosodja pa povejte, da če vlada ne spoštuje ustave in zakonov in odgovorni ne poskrbijo za varnost, imajo ljudje pravico vzeti stvari v svoje roke!

 • Nata

  In potem se bo spet zgodil Ambrus ??
  https://www.dnevnik.si/214933
  Takratni notranji minister se je kar naprej zagovarjal pred novinarji. . . . . .

 • cosmosjasnovidec

  In ravno iz takih razlogov sem vedno dajal nasvete,da se naj Slovenci udeležijo učenja borilnih veščin.
  Osebno sem v šolo dal moja dva še majhna vnuka katera že dosegata dobre rezultate na tekmovanjih saj ju učim tudi dodatno sam zraven tečajev.
  Če obvladaš borilne veščine namreč ne rabiš nobenega nošenja orožja zraven sebe in lahko nasprotnika v trenutku ubiješ z enim samim udarcem.
  Tako bo očitno po vsem skupaj ostala edina rešitev ta tudi prebivalcem Kočevja ter ostalim kateri so ogroženi,da se udeležijo vsaj kakršnega koli kratkega kursa samoobrambe in pometejo z to golaznijo goloroki na hiter način.
  ——————————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-