fbpx

Krško: Požar v Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad

Požar na deponiji odpadkov v Krškem, 1. januar 2023. (vir: Jože Olovec, FB)

Včeraj, 1. januarja, ob 14.40, je v Spodnjem Starem Gradu (Krško), zagorelo v Centru za ravnanje z odpadki. Družba Kostak je na svoji spletni strani objavila, da je bil požar pogašen ob 16.30 uri.  Posredovali so gasilci PGE Krško, PGD Dolenja vas, Zdole, Leskovec in Videm.

Gasilci so požar najprej omejili. Nato so ločili goreči del odpadkov od negorečih ter s pomočjo stroja te prekopali in posamezna tleča žarišča pogasili. Območje so pregledali s termovizijsko kamero, je zapisano na strani Urada RS za zaščito in reševanje.

V Kostaku navajajo, “da je prišlo do manjšega požara”, več pa ne poročajo. To sicer ni prvi požar na deponiji odpadkov. Eden večjih je bil 4. avgusta 2022, okoli 18. ure, ko je zagorelo na območju kosovnih odpadkov. Takrat so posredovali zaposleni in pripadniki Poklicno gasilske enote (PGE) Krško ter gasilci iz 15 okoliških prostovoljnih gasilskih društev (PGD).

Takratni vzrok požara je bil po prvih ocenah samovžig v skladišču kosovnih odpadkov, po prvih ugotovitvah je zgorelo 150 ton odpadkov, “materialna škoda pa ni nastala”, so takrat zapisali v Kostaku. Prebivalci Krškega in okoliških krajev so zaradi požarov na deponiji odpadkov zaskrbljeni, je razvidno iz komentarjev na družbenih omrežjih. Sprašujejo se, ali bodo ti postali stalnica?

Požar na deponiji odpadkov v Krškem, 1. januar 2023. (vir: FB)

Moje Posavje