Leto dni županovanja Bržana v Kopru – nova garnitura, stare klientelistične prakse

Koprski župan Aleš Bržan (Foto: STA)

Koprski župan Aleš Bržan (Foto: STA)

Župan občine Koper Aleš Bržan se je izkazal za še en slovenski “novi obraz” na politični sceni. V času kampanje na lanskoletnih lokalnih volitvah v Kopru se je proti dolgoletnemu županu Kopra, Borisu Popoviču, predstavljal za čistega, etičnega, moralnega in povezovalnega. V manj kot letu dni prihajajo v slovensko javnost prve nečednosti, ki jih razkrivajo zaskrbljeni občani Občine Koper.

Koprski župan Aleš Bržan se po letu dni vodenja Občine Koper sooča z anonimko nezadovoljnih občanov, podpisanih kot “Občani Kopra in zaposleni v Kopru in ostalih javnih podjetjih”. Avtorji anonimke mu očitajo njegovo neprofesionalno obnašanje, nadaljevanje starih praks klientelizma, kadrovanje svojih spornih bližnjih prijateljev in sumljivo zapravljanje javnega denarja. Bržan se po septembrskem razhodu z Levico sooča z novimi resnimi političnimi težavami.

Garnitura se menja, klientelistične prakse ne
Zapis iz anonimke govori o tem, da se je menjala vodstvena garnitura, ne pa stare klientelistične in korupcijske prakse. “V nasprotju s svojimi obljubami pa je odgovoren za vzpostavljanje nezaslišanih klientelistično-interesnih mrež, za iskanje proračunskih in javnofinančnih malverzacij in za netransparentno in nedemokratično snovanje proračunov. Drugačne, boljše organizirane, pregledne in demokratične občine kar ni in je z njegovim načinom zagotovo niti ne bo. Aktualni župan se brezsramno okorišča s svojim položajem, v nebo vpijočih primerov je nešteto,” mu očitajo avtorji anonimke.

Zaposlil pravnomočno obsojenega Roberta Šuca, svojega soseda pa nastavil za direktorja Marjetice mimo javnega razpisa
V očitkih anonimni avtorji aktualnemu koprskemu županu očitajo nekaj zelo sumljivih kadrovskih potez. Robert Šuc, zaradi goljufije pravnomočno obsojeni podjetnik, je zaposlen kot svetovalec občine in svetovalec v javnem podjetju Marjetica. “Zakaj je gospod Šuc zaposlen preko podjemne pogodbe, če je na delovnem mestu toliko ur, kot da je redno zaposlen? Kdo je naročil, da se enega zaposlenega preseli zato, da gospod Šuc dobi svojo pisarno, koliko javnega denarja se nameni za njegovo plačo, kakšna je njegova dodana vrednost? Nadzorniki in občinski svetniki, vljudno ste vabljeni na ogled nove pisarne gospoda Šuca v prvem nadstropju sedeža Marjetice Koper. Nezaslišano je tudi, da je na delovnem mestu vinjen, kar delavci MOK in Marjetice ne le vidijo, pač pa gospod Šuc tudi zaudarja po alkoholu,” nazorno opisujejo stanje in obnašanje spornega svetovalca koprskega župana.

Slavje Aleša Bržana na lokalnih volitvah v Kopru leta 2018. (Foto: STA)

Slavje Aleša Bržana na lokalnih volitvah v Kopru leta 2018. (Foto: STA)

Aleš Bržan pa je svojega soseda, mag. Alfreda Draščića, domnevno zaposlil kar mimo kadrovskih pravil MO Koper. Priredil naj bi pravila razpisa, si postavil svojo kadrovsko komisijo ter nastavil Draščića za direktorja javnega podjetja Marjetica. “Tako je lahko sosed gospoda Bržana postal direktor javnega podjetja Marjetica po prirejenem izboru, s posebno ‘županovo komisijo’, ki je preprosto odvzela možnost izbire nadzornemu svetu. Direktorju se očita, da varčuje na ljudeh in delovni opremi, medtem ko se ogromna sredstva nerazumno trošijo – po navodilih, ki jih prejema od župana? Medtem ko krči stroške, ima službeni avtomobil, ki ni na boniteto – da bi ga uporabljal tudi za osebno uporabo. S tem vozilom se dvakrat mesečno pelje na občino, sicer vozilo tam stoji.”

Očitke o nedelu se pojavljajo tudi o aktualni podžupanji, Olga Franca. (Foto: STA)

Očitki o nedelu se pojavljajo tudi za aktualno podžupanjo, Olgo Franca. (Foto: STA)

Stroške vrtcev dvignil tudi za 300 evrov na družino, pijani podžupan pa še vedno ostaja na funkciji kljub svojemu odstopu
Bržan je prav tako napovedoval, da bo znižal cene stroškov v Kopru. Žal ni tako. S svojimi pohlepnimi dejanji naj bi cene stroškov vrtca dvignil tudi do 300 evrov za posamezne družine. “Pohlep je močnejši od morale. V svoji požrešnosti se je spravil na tako občutljivo kategorijo, kot so mlade družine, in zasolil položnice za vrtec. Za nekatere malenkostno (čeprav odhodki niso nikoli malenkostni!), za nekatere pa celo več kot 300 evrov letno! Starši delamo, da otrokom omogočimo kakovostno življenje. O tem je v svojih predvolilnih obljubah govoril tudi gospod Bržan, o kakovostnem življenju. Zares?” Koprski župan pa se zgleduje po aktualnem predsedniku vlade Marjanu Šarcu, ki več kot dva meseca ni zamenjal svojega generalnega sekretarja Branka Kralja. Bržan po navedbah anonimnih virov še ni zamenjal pijanega podžupana Patrika Peroše zaradi njegove več kot 20-kilometrske vožnje po avtocesti v napačno smer. Ne glede na Perošev odstop se v Šarčevem slogu izgovarja, da enostavno ne more najti boljšega in primernejšega kandidata, kot je aktualni podžupan v odstopu Patrik Peroša.

V javnem podjetju Marjetica je koprski župan za direktorja zaposlil svojega soseda, Alfreda Draščiča (Foto: STA)

V javnem podjetju Marjetica je koprski župan za direktorja zaposlil svojega soseda, Alfreda Draščića. (Foto: STA)

Namera oddaje Obalnega zavetišča v Sv. Antonu prikazuje klasičen klientelističen obraz Aleša Bržana
Avtorji anonimke velik del besedila namenjajo klientelistični nameri oddaje Obalnega zavetišča v Sv. Antonu. V zgodbo je močno vpletena Andreja Bogataj Krivec, svetnica iz županove stranke Lista Aleša Bržana. Čeprav so se obalni župani dogovorili drugače, je Bržan nadaljeval s samostojno akcijo, da bi pomagal svoji strankarski kolegici. Najprej je vlogo podizvajalca namenil javnemu podjetju Marjetica, s katerim je podpisana pogodba, da bo prostore dobilo Obalno društvo proti mučenju živali. Njegova predsednica je prav omenjena županova svetnica Andreja Bogataj Krivec. “In to potem, ko je sama v času svojega upravljanja tega zavetišča oddajala živali v nego prostovoljcem na dom, čeprav društva in prostovoljci za to nimajo zakonske podlage?! Izjava, da ‘pripravljajo nabor ukrepov, s katerimi se bodo lahko storitve, kot so oskrba živali in cepljenje, izboljšale’, kaže, da bo uresničil govorice o nepotističnem sodelovanju z veterinarsko hišo, v kateri je zaposlena hčerka gospe Bogataj Krivec,” opozarjajo razočarani koprski občani v svoji anonimki.

Prvi del anonimke (Foto: Občani KOPRA in zaposleni v Kopru in ostalih javnih podjetjih)

Prvi del anonimke.

Novi obraz, ki je padel v jamo starih vzorcev političnega delovanja
Zanimiv očitek avtorjev anonimke je tudi poslovna žilica za polnjenje proračuna. Zaposlene na Srminu je nagradil z obvezno kazenskim enoletnim plačanim parkirnim prostorom v vrednosti 180 evrov, pišejo anonimneži. V anonimki se pojavljajo očitki o višanju lastnega proračuna s 600 tisoč evrov na 1,2 milijona evrov mimo nadzornega sveta občine in dovoljenja mestnega sveta. Najbolj sporen Popovičev projekt Čudolandija pa je povišal finančna sredstva za 1,2 milijona evrov. Pojavljajo se zelo resne obtožbe o pravilnosti in zakonitem delovanju koprskega župana Aleša Bržana. Ta je še ena zgodba o novem obrazu, kot so bili Zoran Janković, Gregor Virant, Andrej Fištravec, Alenka Bratušek, Miro Cerar in Marjan Šarec  s katerimi se identificirajo razočarani slovenski volivci, dobijo pa še hujše afere in prakse delovanja, kot so jih od političnih sil pred njimi.

Drugi del anonimke o nepravilnostih koprskega župana Aleša Bržana. (Foto: Prvi del anonimke (Foto: Občani KOPRA in zaposleni v Kopru in ostalih javnih podjetjih)

Drugi del anonimke o nepravilnostih koprskega župana Aleša Bržana.

Tretji del anonimke o nepravilnostih koprskega župana Aleša Bržana. (Drugi del anonimke o nepravilnostih koprskega župana Aleša Bržana. (Foto: Prvi del anonimke (Foto: Občani KOPRA in zaposleni v Kopru in ostalih javnih podjetjih)

Tretji del anonimke o nepravilnostih koprskega župana Aleša Bržana.

Luka Perš