Tako v uradu za migrante trošijo naš denar, skoraj pol milijona evrov mesečno

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov je Cerarjeva vlada ustanovila lani, direktorica Mojca Špec Potočar iz Novega mesta, članica Cerarjeve stranke SMC, je bila na to mesto imenovana s 1. septembrom 2017. Urad je finančno samostojno začel delovati s 1. januarjem 2018, deluje kot proračunski porabnik, kar pomeni, da denar tako za delovanje urada kot za oskrbo in integracijo migrantov prispevamo vsi državljani. Do zdaj so v uradu za migrante in svoje delovanje, vključno s plačami, porabili 3.973,521,69 evra ali preko 441.000 evrov povprečno mesečno.

Urad ima organizirana dva sektorja: za sprejem in oskrbo ter sektor za integracijo. Kot sekretarja ju vodita Katarina Štrukelj in Jurij Zaletel. Koliko je v uradu zaposlenih, na svoji spletni strani ne razkrivajo, podatki spletne baze Erar, ki je v domeni Komisije za preprečevanje korupcije, pa kažejo, da so 5. septembra 2018 v okviru postavke Plače izvedli 54 posameznih bančnih nakazil. Zneski nakazujejo, da je šlo za tolikšno število plač posameznikom.

Plačila urada so razvidna iz spletne baze Erar. Na tem portalu so dostopni tudi računi, s tem, da so nekateri podatki na njih izbrisani. Vseeno pa je iz skupnih podatkov možno razbrati, za kakšne storitve gre.

Za varovanje 630.812 evrov, za 3 lokacije
Podatki o plačilih kažejo, da je urad letos največ denarja oziroma 630.812 evrov nakazal podjetju FIT varovanje, d.d. FIT Varovanje od februarja prejema po 78.851 evrov povprečno mesečno; računi so trije na mesec, očitno za tri lokacije, kjer to podjetje izvaja varovanje.

Za prehrano 595.984 evrov, julija celo 122.377 evrov
Kot drugi prejemnik sledi podjetje Sodexo, d.o.o., kjer gre za prehrano. Doslej so jim plačali 595.984 evrov. Mesečni zneski so različni, gre za dva do tri račune mesečno; 2. septembra so plačali dva računa v skupni višini 60.080 evrov, julija, na primer, pa so za hrano in storitve menz Sodexu plačali kar 122.377 evrov.

Za plače 577.859 evrov, septembra 54 bančnih nakazil, najvišje 8.627,65 evra
Tretje po višini izplačil so plače zaposlenih v uradu. Za plače so letos nakazali 577.859 evrov, povprečno mesečno po 642.065 evrov. Iz Erarja je razvidno, da je bil 5. septembra na bančni račun nakazan najvišji znesek, 8.627,65 evra, podatek, komu je bilo to nakazano, pa zaradi varovanja osebnih podatkov ni viden. Kot kaže, je nekdo dobil poračun, najvišji znesek avgusta je bil namreč 3.028,56 evra; 5. septembra je bilo 54 posameznih bančnih nakazil. Po plačah so navedena še “druga nakazila”, pri čemer ni razvidno, za kaj gre. Izplačali so skoraj pol milijona evrov. Običajno pa so to nakazila po različnih pogodbah o delu.

Foto: iStock

Srednji šoli v Postojni 345.137 evrov
Peta na seznamu prejemnikov denarja od urada je Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna. Letos so prejeli 345.137 evrov. Iz plačil je razvidno, da gre za tekoče transferje in druge operativne odhodke, povezane z migranti.

Šesta je že Gostilna in picerija Nibi v lasti Sebine Bašić – za Logatec
Šesta prejemnica na seznamu plačil je Gostilna in picerija Nibi, Sebina Bašić, s.p., iz Vnanjih Goric pri Ljubljani. Plačila so od marca 2018, skupno 142.286 evrov. Gre za prehrano v Logatcu, kjer je gostilni in piceriji ministrstvo za obrambo oddalo v najem jedilnico, s tem so jim pripadla celo vsa nadaljnja javna naročila za prehrano, povezana s to lokacijo. O tem smo že poročali.

Sedma Banka Slovenije – za transfere posameznikom
Sedma na seznamu je Banka Slovenije. Urad jim je letos nakazal 135.428 evrov. Podatki kažejo, da na Banko nakazujejo transfere posameznikom in gospodinjstvom. Tako je bilo 5. septembra 12 nakazil, najvišji znesek je bil 1.678,71 evra. S kakšnim namenom in za koga nakazujejo, bomo raziskali.

Avtu Krka plačujejo najemnino in druge s tem povezane stroške
Naslednji, osmi na seznamu prejemnikov, pa je Avto Krka, d.o.o., Cankarjeva cesta 16, Ljubljana. Od marca do septembra je bilo temu zasebnemu podjetju nakazano 92.446 evra. Začelo se je marca 2018, ko je bilo nakazano 30.857,80 evra, nato so zneski okoli 10.000 evrov mesečno. Od podjetja Avto Krka imajo v najemu prostore, saj plačujejo račune za električno energijo, vodo in komunalne storitve, najemnine. Iz računov izhaja, da je mesečna najemnina 9.811,46 evra, preostalo so stroški. Katere poslovne prostore ima urad v najemu, iz računov ni vidno. Iz Erarja pa je razvidno, da je Avto Krka pred tem denar prejemal tudi od ministrstva za notranje zadeve, sodelovanje se je začelo decembra 2015, skupno so od ministrstva prejeli 333.450 evrov.

S 1. januarjem 2018 je te obveznosti sprejel urad. Kot kaže, gre za najem prostorov za migrante, kar traja že dlje časa, od decembra 2015, Avto Krka pa je doslej od ministrstva in urada skupno prejel 425.896 evrov. Podjetje Avto Krka je registrirano za tehnično preizkušanje in analiziranje, lastnik je Jože Verstovšek, direktorja pa sta Jure in Gregor Verstovšek. Podjetje ima 18 podružnic, med drugim tudi v Novem mestu, Brežicah in Krškem.

Nakazila nevladni organizaciji
Posebno področje so tudi nakazila Združenju slovenske filantropije. Letos so jim denar nakazali 3-krat (aprila, julija in septembra), v skupni višini 118.567 evrov. Kot namen je navedeno: AMIF – slovenska udeležba. Gre za nevladno organizacijo, za katero poznavalci navajajo, da jo sofinancira tudi milijarder George Soros, ki je na Madžarskem in Poljskem označen kot neželena oseba. Prav ta nevladna organizacija pa je pred kratkim objavila razpis za delovno mesto v Metliki. Ta nevladna organizacija ima 7 enot, bolj znanih kot Hiša sadeži, med drugim tudi v Črnomlju in Metliki.

Plačila Urada RS za oskrbo in integracijo migrantov v letu 2018. (vir: Erar)

Več si lahko ogledate na portalu moja-dolenjska.

 • Slovenec

  Slovenci pa nič. Slovenec bo izumrl, če se ne bo uprl.

  • sunday

   točno tako, pravzaprav že izumira in to z veliko pomočjo levistov – samo, zaveda se še ne, žal !!!

  • pajot

   Samo še nekaj čez 200.000 nas je. Dokaz: volitve 2018.

 • Roman

  A je to varovanje mišljeno pred Slovenci,ko bodo videli te podatke?

 • samotoje

  Tu je izvor vsega zla. Z nezakonitimi vsiljivci se da dobro zaslužiti. Desne stranke morajo v parlamentu zahtevati odgovore na vprašanja: koliko, komu in kje. Prav tako bi morali zahtevati vpogled v dokumentacijo o podeljevanju azila in še marsikaj. Ovaditi bi morali nevladne organizacije, ki pomagajo tihotapiti nezakonite vsiljivce čez mejo. Tu je treba začeti. Pišemo in govorimo lahko marsikaj, treba bo začeti ukrepati.

  • Tanja Bor

   Res je. Samo denar je treba vzeti pa bo tudi ljubezni do nezakonitih migrantov konec.

   • Mojca pokraculja

    Kdo in na kaksen nacin jim bo vzel denar? Nemogoca misija.
    Vedno bolj postaja evidentno, da gre za biznis pod krinko humanitarnosti. Salvini v Italiji, je posrednikom trgovanja z ljudmi in prevoznikom preprecil biznis. Podpira ga na milijone ljudi.
    Pri nas se vse skriva in prikriva, ker jim je biznis komaj dobro zalaufal. Če jim ga bo kdo poskušal pokvariti jim bodo v bran stopili migranti! Imajo skupni interes.

    • Tanja Bor

     Podpornikov imajo zelo malo – nikakor to ni na milijone ljudi. Zato pa so tako panični in agresivni. Pomembno je, da se jih ne ustrašimo.

    • Tanja Bor

     O kakšnih milijonih govorite? Gre za tisoč glasnih nevladnikov, ki vejo, da jim bo naslednja vlada vzela denar. Nič ni večno. Merklova je v Nemčiji poražena, temu bo sledila Slovenija.

 • Boy

  Zaradi bedne politike nekarakternega prodajalca Amwaya, ki se odraža v pretirani skrbi za tujce in ker vsaka svinjarija v Sloveniji pač ni kazniva, še manj kaznovana, smo Slovenci na svoji tisočletni zemlji bedni drugorazredni brezpravni drźavljani. Vladajo nam potomci hlapcev, strpna elita pa mora v tujino s trebuhom za kruhom, če želi preživeti.

  • večni srb

   Kaj pa tretjerazredni?
   Še vedno vam gre drugorazrednim predobro, samo na svojo hlapčevsko rit mislite, zato se nič ne premakne.

  • Zgornji

   PREDVSEM NAM SEDAJ VLADAJO TAKO IMENOVANI ZELENCI !!! ! !!!

 • sunday

  komunisti so seme zla v eu odkar obstajajo in sedaj je to seme obrodilo še drugo zlo v eu – islamizem !!!

  • šmentanamuha

   Komunizem je zlo v najčistejši obliki.

   • Zgornji

    AMENNN !!! ! !!! Žaaal.

  • Zgornji

   TOOOČNO TKOOO !!! ! !!!

 • šmentanamuha

  “Migrantski biznis” laufa na polno. Tako to gre v “demokratičnem socializmu”.

 • Soave

  + + + + + + + + Bravo Nova. Končno malo izvemo, kdo vse debelo služi z migranti !!
  Ja, silna podjetja. Na Netu bolj malo izvemo o le teh ! Zato, če se le da, z imeni na dan !!!
  Služijo stotisoče ! Potem ni čudno , da so stroški za enega samega migranta tako veliki !
  Še pišite. Hvala.

 • večni srb

  400.000 evrov deljeno s 54 znese 7.500 evrov bruto, na glavo živine.

  Ne razumem zakaj teh ljudi ni sram pred samim sabo.

  • mona lisa

   Ti ljudje nimajo sramu. Migranti uničevalci evrope so zanje dober biznis.

  • Zgornji

   KER SO POTEPTALI SVOJO VEST IN JO UNIČILI , ZATO JE NIMAJO VEČ !!! ! !!! MRTVE DUŠE SO POSTALI !!! ! !!!

 • VERRZIFIKATOR

  Ibn Al Different

  ZMANJŠANA RAZNOLIKOST

  Od kod le vendar takšna vam ideja,
  da življa raznolikost se zmanjšuje,
  da več se jih, kot pride, izseljuje,
  statistika očitno se prireja?

  Opazil rjuh sem raznobarvnih mnogo,
  odej svilenih in tako zavitih,
  da spričo bitij čudnih v njih zakritih,
  spremenil svojo sem osebno vlogo.

  Prepričan sem postal, da turistujem,
  dopust na Bližnjem Vzhodu da preživljam,
  krasote Orienta da doživljam,
  in ne v domačem mestu da kupujem.

  Bazar ponudbo je razširil strašno,
  odtenkov kože je na desetine,
  povem vam, še minuta da ne mine,
  ko srečam kakšno čudo samopašno.

  To ni turist, je domačin seveda,
  tako so me vsaj tujci podučili,
  ki prvi so to stvar ugotovili
  in prvim domorodec tak preseda.

 • mona lisa

  Grozljivo. Tako se troši naš denar za naše ljudi pa vedno manj denarja. Ljudje delajo za mizerne zajamčene dohodke, upokojenci vegetirajo z človeka nevredno pokojnino, za bolnike ni denarja…………..Za migrante ki bodo uničili naše narode in kulturo pa je denarja na pretek.

 • RATATA

  Saj migranti bodo itak gnar porabli v Sloveniji in s tem zagnali naše gospodarstvo.
  Velika poslovna priložnost v Sloveniji je proizvodnja dolgih nožev in mačet.
  V Bosni so že vse kar je ostro in špičasto pokupil.

 • Zgornji

  KRADEJO NAM, KRADEJO, AMPAK NAROD SPI , ŠE VEDNO SPI SVOJE DUHOVNO SPANJE SMRTI !!! ! !!!

 • Zgornji

  PARAZITI ZLOBNI POKVARJENI GNILI BEDNI SMRDLJIVI SATANSKI HUDIČEVSKI PEKLENSKI ZAJEDALSKI ZAŽIRALSKI IZKORIŠČEVALSKI !!! ! !!!

 • Artur

  Zdaj več ni čas za lov na čarovnice zdaj je čas za lov na soroševe nevladne narodno izdajslake kriminalce in promigrantske komunajzle od vrha navzdol . Ves ulov pa za več dni pod ključem zapret skupaj s svežimi aziliranimi primitivnimi potrebnimi pohotnimi migranti.

  • Soave

   Prav povsodi vlada mafija ???

   • Artur

    Očitno drugače si takšno naše družbeno politikantsko stanje(sranje) kot ga imamo ne znam razlagat .

 • totex39

  Proklet naj bo komunistični režim in vsi tisti, ki so ga ustvarili.

  • Novakec1

   Pa nehi že s tem komunizmom, to kar sedaj delajo ti pokvarjenci je sad izrojene demokracije in pohlepa, pa ni važn a so desnolevosredinci vsi so glih v pokvarjenosti.

   • totex39

    Oni so še vedno izrodki komunistične ideologije, do tudi izrojene demokracije nikoli niti niso prišli.

 • althar

  Kot je videti, večina slovenskega državnega denarja po ovinku ali direktno konča pri udbomafiji. Invazivne mohamedance pa tako ali tako vzdržuje mednarodni židovski kapital.

 • Artur

  (VIDEO) Ne boste verjeli! UNHCR pravi, da niso vse obleke primerne za »begunce«, saj morajo biti tudi modne
  http://www.demokracija.si/migracije/video-ne-boste-verjeli-unhcr-pravi-da-niso-vse-obleke-primerne-za-begunce-saj-morajo-biti-tudi-modne.html

  • šmentanamuha

   Ja, seveda, tudi modna industrija hoče imeti nekaj od tega “begunskega biznisa”. Združeni narodi so pravkar ustanovili nov poklic: “begunec”. Reference za to so, da se pritihotapite v deželo kot ilegalec, ki nima dokumentov in potem dobite novo identiteto po želji, brezplačno življenje na račun evropskih državljanov, kamor sodi luksuzno opremljeno stanovanje, najnovejši telefoni, modna oblačila in kondomi. Modrooke rdečelaske in plavolaske zaenkrat še niso vštete, ampak se mi zdi, da bodo kmalu dodane na seznam.

 • šmentanamuha

  Ta urad je bil sustanovljen izključno z namenom odtekanja denarja in da se nekaterim “našim” ustvari delovno mesto.Tako se je delalo v socializmu, tako se dela tudi danes. Tako razumejo komunisti ekonomijo. Pa ne rečt, da komunistov ni več, ker s tem samo farbate sebe. Pravkar je vzklila nova generacija komunistov, ki je še hujša, saj se ne more več sklicevati na NOB, lahko samo pogreva pravljice o “junaških” bojih svojih prednikov, to pa je tudi vse. Pokazati nimajo ničesar, kljub vsemu pa sebe in druge prepričujejo, da so avantgarda, ki jim pripada to, kar ustvarijo drugi, in če bo treba, si bodo to, vzeli tudi s silo. Ja, sej so, avantgarda luzerjev, vedno bolj nasilnih.

 • Morala

  To je kraja našega denarja!!!
  ————————————–

  Kje so sedaj tisti, ki pravijo, da ni res, da se migranti v Bosni oborožujejo?!
  Sarajevska policija pri migrantih odkrila večje količine orožja, tudi pištole, puške….tudi zakopanega..

  https://www.sta.si/2555924/sarajevska-policija-pri-migrantih-odkrila-vecje-kolicine-orozja

  • šmentanamuha

   Seveda, povsem pričakovano. Me niti najmanj ne preseneča, bilo je samo vprašanje časa.

 • Mojca pokraculja

  Ko bodo se Erar zaprli za javnost, so zmagali. Tudi ce se ne vidi imen zaoslenih in drugih udelezenih v poslu, je jasno, da se je združba lotila dobro plačanega posla.
  Novinarji podajte zahtevo za dostop do informacij javnega znacaja o placah zaposlenih v Uradu za oskrbo. Garantiram presenecenja.

 • xtc

  Komaj čakam na novo krizo,ko nebo denarja za tole.

  • šmentanamuha

   Za to bo vedno denar, za nas ga ne bo.

 • Lisjak

  Ali bo SDS sploh kdaj organizirala kakšen protest,ali pa bo spet samo v parlamentu trobentala kako to ni pošteno in kako je to krivično.

 • Artur

  Je naša politikantska leva in desna nomenklatura že od začetka seznanjena s to OZN kriminalno pro migracijsko agendo ? Če ni je neinformirana in s tem nesposobna in ni vredna, da nam sploh vlada in se na “nasprotni ” strani igra opozicijo. Če je, v njej plansko sodeluje, ker do zdaj ni bilo zaznati, da bi se ogradila od nje in ji nasprotovala torej se že od vsega začetka ravna po njej po komandi od zunaj in kaj je to drugega kot narodno izdajalska rabota najhujše vrste že od vsega začetka .
  https://www.youtube.com/watch?v=EaoXB3a3f1o&t=558s

 • Artur

  “Vsi enaki vsi enakopravni vsi nadzorovani vsi politično korektni vsi “disidentsko” preganjani v NWO multikulti šmornu ”
  UN Agenda 2030: A Recipe for Global Socialism
  https://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/22267-un-agenda-2030-a-recipe-for-global-socialism

 • Van Der Waals

  Slovenska filantropija. slovenska je odveč on so ciagni črnci in muslimani ki uvažajo ilegalce.

 • Republic Commando

  VSE LEVAKE SPRAŠUJEM: Zakaj toliko fanatično podpirate migracije in koliko migrantov boste vzeli k sebi domov?? Hvala vnaprej za odgovore ( Ki jih kot vedno ne bom dobil ) :))))))

 • Olga2345

  Ukiniti parazite! Nezakonite migrante pa poslat tja, od koder so prišli!

 • mona lisa

  Za naše ljudi pa ni denarja. Za paciente ni denarja, ni ga za upokojence in naše reveže. Čas je da se upremo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!