fbpx

Marihuana: V katerih občinah je najbolj uporabljana-zlorabljena?

Slika je simbolična (Foto: iStock)

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je letos prvič med dejavnike zdravja uvrstil tudi uporabnike marihuane ali hašiša med prebivalci, starimi od 15 do 64 let. Podatki za Slovenijo kažejo, da je to drogo doslej izkusil že več kot vsak peti prebivalec v tej starosti (20,72 odstotka vseh). Kar 50 občin (od 213) je nad povprečjem.

Podatki kažejo, da je uporaba tovrstne droge v Sloveniji velika, v nekaterih občinah jo sicer skorajda ne poznajo, so pa občine, kjer je poraba zelo velika. Največ te droge je v Mestni občini Ljubljana, kjer je to izkusil že skoraj vsak tretji prebivalec (31,36 odstotka vseh).

V naši regiji, to je Jugovzhodni Sloveniji, ki zajema Belo krajino, Dolenjsko in Kočevsko-ribniško območje, je največji delež v občinah Šmarješke Toplice, Kočevje in Trebnje. V teh občinah je poraba tudi nad povprečjem Slovenije. Visok delež uporabnikov droge je še v občinah Črnomelj in Metlika. Tem sledijo občine: Semič, Mirna, Straža, Sodražica, Novo mesto, Mokronog – Trebelno, Dolenjske Toplice, Šentjernej, Škocjan, Loški Potok, Mirna Peč, Žužemberk, Ribnica in Kostel. Najmanj tovrstne droge je v občinah Osilnica in Šentrupert.

Gre za najbolj razširjeno prepovedano drogo v Sloveniji
Marihuana in hašiš je sicer najbolj razširjena prepovedana droga med prebivalci Slovenije. Mednarodno primerljivi podatki kažejo, da je uporaba konoplje, najbolj razširjene prepovedane droge in pripravkov iz nje (marihuana, hašiš in hašiševo olje), med mladimi v Sloveniji visoka in se v zadnjem obdobju še povečuje. S konopljo je bilo v Sloveniji do leta 2018 povezanih tudi največ zastrupitev zaradi prepovedanih drog. Zastrupitve se pojavljajo predvsem med odraslimi uporabniki marihuane, pa tudi med otroki in starejšimi osebami s kroničnimi boleznimi.

Foto: iStock

Konoplja je tudi na drugem mestu med vzroki za vstop v zdravljenje zasvojenosti. Uporaba te pa predstavlja tudi pomembno tveganje za varnost v prometu in na delovnem mestu. Nadalje je med prepovedanimi drogami konoplja na prvem mestu po številu zasegov in po količini zasežene droge. V vse navedeno ni šteta t. i. industrijska konoplja, podatki se tudi ne nanašajo na to konopljo.

Podatki po posameznih občinah v Sloveniji si lahko ogledate na tej povezavi