fbpx

Med prazniki je zbiranje ljudi dovoljeno: Tu so priporočila za varno praznovanje božiča

Foto: epa

V luči pojava različice novega koronavirusa države sprejemajo ukrepe z namenom, da v času božično-novoletnih praznikov ne bi prišlo do prekomernega širjenja virusa, kar bi se nato odrazilo v preobremenjenosti zdravstvenega sistema. Na nocojšnji božični večer, pa tudi na silvestrovo, bo dovoljeno zasebno zbiranje oseb iz do treh gospodinjstev. 

V četrtek je vlada potrdila nove ukrepe s spremembo odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19 in jih zvečer objavila v uradnem listu. Zbiranje bo tako dovoljeno članom največ treh gospodinjstev, če se pred tem testirajo s hitrim testom za samotestiranje. 24., 25. in 31. decembra 2021 ter 1. januarja 2022 je dovoljeno zbiranje skupini oseb, če gre za člane največ treh gospodinjstev.

Za vse osebe, starejše od šest let, se tako pričakuje, da pred zbiranjem opravijo testiranje s presejalnim testom HAG za samotestiranje z namenom, da bo praznovanje praznikov varno za vse člane družine in pa bližnjih prijateljev.

Foto: Pixabay

Vlada je prav tako sklenila, da se v noči na 1. januar 2022 gostom gostinskih lokalov omogoči t.i. silvestrske večerje. Delovni čas oziroma čas, ko je dovoljena strežba hrane in pijače, to noč ne bo omejen z odlokom. Bodo pa gostje morali pred vhodom pokazati dokazilo o negativnem testu na COVID-19. Ta ne bo smel biti starejši od 12 ur, v poštev bodo prišli tako PCR kot HAG testi.

V kolikor gostje ob prihodu nimajo ustreznega testa, morajo lastniki lokala zagotoviti zadostno število hitrih testov za samotestiranje. Gost se tako ob nadzoru gostinca testira neposredno pred vstopom v gostinski obrat. Pogoj testiranja bo nujen ne glede na cepilni ali prebolevni status gosta. Na prevzemnih mestih ne bo več dovoljeno uživanje hrane in pijač. Silvestrovanj na prostem ne bo iz enakega razloga, kot je onemogočena strežba hrane in pijače v okviru sejmov na prostem.

Bodite torej pazljivi in med praznovanjem in zaščitite svojo družino, še posebej tiste, ki so najbolj ranljivi. Srečen Božič!

Sara Kovač