Mejne prehode na Koroškem še vedno varuje vojska

Foto: epa

Koroški mejni prehodi ostajajo pod budnim očesom avstrijske vojske in policije. Poleg policije je za varovanje meje in preprečevanje ilegalnih migracij na avstrijskem Koroškem na voljo 129 vojakov.

Čeprav so avstrijski varnostni organi ocenili, da na koroških mejnih prehodih 24-urni nadzor ni potreben, se temu še vedno ne bodo odpovedali v celoti. Nenapovedani večurni nadzori s strani vojske in policije so očitno še potrebni, k popolni ukinitvi se avstrijske oblasti še ne nagibajo.

Nadzor na meji lahko traja še leta, je proti koncu lanskega leta ob obisku vojašnice v Celovcu dejal avstrijski zvezni obrambni minister Mario Kunasek. Meni, da dokler EU ne bo zagotovila doslednega varovanja zunanjih meja, Avstrija potrebuje nacionalno varovanje. Čeprav Koroška ni preveč priljubljena regija za tranzit migrantov v Avstrijo, sosedje ne bodo tvegali ilegalnih prestopov meje. Ob vrhuncu evropske migrantske krize so izvedli tudi posebno vajo, kjer so policisti in vojaki trenirali scenarij srečanja z velikim številom ilegalnih prebežnikov na koroških mejah.

Kunasek se je v četrtek zopet mudil na Koroškem, kjer je za ORF dejal, da nadzor na mejah ostaja, prav tako se nadaljuje asistenčna intervencija zvezne vojske na mejnih prehodih, ki traja že od leta 2015.

Policisti na območju Koroške vsako leto naštejejo le nekaj primerov ilegalnih migrantov, kar kaže na to, da Koroška ni tranzitna regija migrantskih tokov. Vsako leto koroški policisti obravnavajo okoli deset primerov ilegalnih prestopov meje. Ilegalne migracije se preko Koroške dogajajo predvsem s tovornimi vozili – mejo nedovoljeno prestopijo skriti v prikolici tovornjaka – ali z vlakom. Koliko migrantom pa uspe preko koroških mejnih prehodov uiti budnim očesom policistov, pa seveda ni znano.

Več si lahko preberete na portalu e-koroska.si.

 • Franjo Trojner

  Pravi domoljubi ti Avstrjici!

 • Novakec1

  Jim ne preostane drugega ker imajo na jugu zblojeno državo slolandijo za sosedo ki spušča migrante čez šengensko mejo.

  • GverilaStyle

   to je dokaz, da smatrajo slovenistan še vedno za Jugoslavijo in balkan…..šarac bo pa tulil, da smo enakopravni EUju.

   • FRANC3

    Če bi bil enakopraven, bi si upal nastopiti pred EU parlamentom. Ker se čuti prvorazrednega, se mu zdi to ponižujoče.

    • Steiermark

     On ni dr “enakopravnega” počutil edino, z erdoganom – v turčiji! Ista kultura, ista rasa, isto obnašanje…..

 • GverilaStyle

  gleeeejjjj čevlje imajo…..zato naših tabornikov ni nikjer, ker ni čevljev!!!!

 • mona lisa

  Tako bi morali čuvat naše meje vojaki z orožjem.Ne pa da na naših mejah že skoraj piše DOBRODOŠLI MIGRANTSKI TERORISTI.

 • Olga101

  Bravo Avstrijci!

 • Minovak

  Imajo prav, norcev in levakov (to je eno in isto), se je potrebno bati, zato je nujno, da so pod nadzorom in to strogim, najraje za vedno, ker so vir zla.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!