Na Gorenjskem številne intervencije zaradi meteornih voda

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Na Gorenjskem ponedeljkovo in današnje deževje povzroča težave predvsem na območjih, ki jih je vremenska ujma prizadela že v začetku avgusta. Meteorna voda je zalila številne kleti in druge objekte, potrebnih je bilo več posredovanj gasilcev in pripadnikov Civilne zaščite. Plaz nad Koroško Belo zaenkrat miruje, nameščena je bila dodatna zaščita.

Po besedah poveljnika regijskega centra Civilne zaščite (CZ) za Gorenjsko Klemna Šmida so bile intervencije potrebne po vsej Gorenjski. Največ jih je bilo na območjih, ki so jih ujme prizadele že v začetku avgusta. Gasilci in pripadniki Civilne zaščite, ki so ponekod znova oblikovali štabe, so posredovali predvsem v Žireh, Gorenji vasi – Poljanah, Škofji Loki, Cerkljah na Gorenjskem, Šenčurju, Tržiču, Radovljici in na Jesenicah. “Šlo je predvsem za črpanje meteornih voda iz zalitih kleti in drugih objektov. Zaradi visokih meteornih voda je ponekod udarila tudi podtalnica,” je povedal Šmid.

Večje intervencije niso bile potrebne, prav tako ne evakuacije, so se pa po besedah Šmida nekateri prebivalci Gorenje vasi – Poljan in Škofje Loke začasno preselili drugam, saj se bojijo plazov. Dež je namreč po besedah poveljnika regijskega centra CZ za Gorenjsko nekatere plazove okrepil, “ni pa nikjer tako, da bi bilo življenjsko ogrožajoče“.

Plaz nad Koroško Belo, v katerem je več kot milijon kubičnih metrov materiala in grozi celotnemu kraju, po besedah Šmida trenutno bolj ali manj miruje, nihče pa ne ve, kako bo v prihodnje. Zato so bila nameščena dodatna varovala, zanke, za opozarjanje prebivalcev. Ob OŠ Koroška Bela je bila nameščena dodatna premična sirena. “Če bi se ta sprožila, so ljudje seznanjeni, kam in kako se umakniti,” je povedal Šmid.

Na Gorenjskem sicer trenutno še vedno dežuje. Tako naj bi bilo tudi tekom dneva, ponoči pa naj bi se padavine umirile, vreme pa stabiliziralo.

STA