Na kaj moramo biti pozorni pri plačevanju in dvigih denarja v tujini

Foto: iStock

Najbolje je imeti gotovino v lokalni valuti, če uporabljamo kartice, pa vedno plačujemo v lokalni valuti, brez možnosti konverzije, kar pomeni, da ne omogočamo preračuna zneska v evre. S tem se izognemo visokim provizijam.

V času počitnic, ko te preživljamo v tujini, je dobro poznati načine plačevanja na tamkajšnjih prodajnih mestih pa tudi, kako je z dvigi denarja na bankomatih v tujini.

Pri plačevanju imamo na voljo več sredstev; v Zvezi potrošnikov Slovenije pri tem priporočajo, da imamo s seboj vedno nekaj gotovine, pri plačevanju s karticami pa je treba biti zelo previden predvsem zaradi stroškov nadomestil (provizij), ki nam jih zaračunavajo banke.

Poznamo več vrst kartic, v vsakem primeru pa je treba pri plačilu na prodajnem mestu ali dvigu gotovine izbrati plačilo v lokalni valuti, brez konverzije.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo na posamezne bankomate povsod po Evropi, ki zaračunajo zelo visoko provizijo. Navajajo, da je to običajno napisano ali ob bankomatu ali na zaslonu, ko opravljamo dvig gotovine. Na mestih, kjer so ob bankomatu ali v času izvajanja transakcije navedeni visoki zneski provizij, postopek prekinemo in poiščemo bankomat drugje, kjer so provizije nižje.

Lahko se namreč zgodi, da za dvig 20 evrov plačamo kar 6 evrov provizije.

Celoten članek preberite TUKAJ