Na Ptujskem pestro pustno dogajanje vse do pustnega torka

(vir: twitter)

Na širšem ptujskem območju so prihodnji dnevi rezervirani za vrhunec pustnega dogajanja. Vse do pustnega torka na Ptujskem pripravljajo več fašenskih prireditev in tradicionalnih povork, ptujske ulice pa bo na pustno nedeljo preplavil sprevod več tisoč karnevalskih mask in tradicionalnih likov.

V mestu danes meščanska povorka

Današnji sobotni dopoldan pa je rezerviran za Mestni pustni korzo in letošnja meščanska povorka poteka v znamenju 1950. obletnice prve pisne omembe Ptuja v antičnih pisnih virih. V spomin na to bo uprizorjen zbor rimskih vojskovodij, ki so na Ptuju leta 69 n.š. za rimskega cesarja podprli Vespazijana.​

Ob tej edinstveni upodobitvi velikih zgodovinskih mejnikov za Ptuj in celoten prostor današnje Slovenije vabijo danes na Ptuj, na Mestni pustni korzo ki se bo začel ob 10.30 na Vrazovem trgu.

Fašenk bo živ tudi v Markovcih in Majšperku

Danes bodo tradicionalno fašensko povorko pripravili v Cirkulanah, kjer ohranjajo dolgo tradicijo fašenka, saj Turistično društvo Cirkulane povorko organizira že od leta 1993. Od 10. ure naprej bodo obiskovalci lahko uživali ob ogledu fašenske povorke, v kateri tudi letos pričakujejo blizu tisoč mask.

(vir: twitter)

Ob 13. uri se začenja povorka na Fašenku v Markovcih, na pustno soboto pa zdaj že tradicionalno pustni sprevod pripravljajo tudi v občini Majšperk. V Majšperku bodo ta dan pripravili svoj pustni sprevod, ki ga začenjajo ob 13. uri. Med maskami bodo izbrali in nagradili najboljše, po povorki pa bo pustna zabava v središču Majšperka. Začetek 20. pustne povorke bo na Bregu, zaključek pred OŠ Majšperk s predstavitvijo mask, pogostitvijo in podelitvijo nagrad najbolj izvirnim maskam.

Na pustni ponedeljek fašenka po dornavsko in videmsko

Pustni ponedeljek je že po tradiciji rezerviran za pustni povorki v občinah Dornava in Videm, ki vsako leto z številnimi nastopajočimi pustnimi skupinami pritegneta številne obiskovalce. Utrip fašenka bo že od 14. uri dalje mogoče začutiti na povorki v občini Dornava, ki jo organizira ED Cigani Dornava.

(vir: twitter)

Ob 15. uri bo začetek že 24. fašenske povorke v občini Videm, ki jo že nekaj let uspešno organizira občina Videm, za dobro izvedbo pa skrbi ekipa sekcije korantov Folklornega društva Lancova vas. Nastopile bodo pustne skupine iz šole in vrtca, etnografski liki in ostale skupine iz videmske občine in okolice, tudi iz sosednje Hrvaške.

V torek na Cirkovški fašenk

Poleg pestrega dogajanja v pustno obarvanem Ptuju se bo v torek. 5. marca veliko dogajalo tudi v okolici. Ob 14. uri pustni sprevod in pokop pusta pripravljajo v občini Podlehnik, prav tako ob 14. uri bo začetek Fašenka v Bukovcih v občini Markovci, kjer se bodo v povorki predstavili pustni liki, v kulturni dvorani v Bukovcih pa bo nato pustna zabava.

Ob 15. uri pa bo začetek tradicionalnega Cirkovškega fašenka. V povorki bodo sodelovale pustne skupine OŠ Cirkovce, etno skupine in karnevalske skupine, po povorki pa sledi kronanje fašenskega carja.

Spodnjepodravje.si

 • RATATA

  Panonija ga dobro serje.

  V Reateju (sedaj Rieti) se je 17. novembra leta 9 rodil 9. rimski cesar Titus Flavius Vespasianus. Umrl je v Aqua Cutiliae pri Reateju 23. junija 79. Vespazijan je bil rimski cesar od 1. julija leta 69 do smrti. Izhajal je iz družine nižjega plemstva.

  Preden je postal cesar je imel za sabo uspešno vojaško kariero. Med drugim se je udeležil tudi Rimske invazije v Britanijo (leta 43) in na Neronov ukaz zatrl židovski upor (leta 66). Vespazijanov vzpon se je začel v »letu štirih cesarjev« – to je kratko obdobje po cesarju Neronu, ko so se zaradi političnih razlogov zamenjali trije cesarji. Julija 69 so ga za cesarja razglasile legije Vzhoda, 22. decembra 69 ga je priznal rimski senat.

  • Ivan Friderik Novak

   Sedi, pet!

  • ZatonMesecnikov

   Ja, tudi meni so padli v oko hrvaški Zvončari.

   http://www.tz-viskovo.hr/upload/images/17435(1).JPG

   Tudi tukaj se bomo izgleda šli čigavo je kaj. Tako kot povsod. v resnici pa so korenine tako not praviš v panoniji…

 • pajot

  Tote kurente bi morali videt afromigranti…to bi se jim čudili,kenede Repovž?