fbpx

Bo Levica spet “popenila”? V Postojni in Novem mestu znova skupno usposabljanje slovenske in ameriške vojske

Ameriški padalci na vojaški vaji v Postojni leta 2018 (vir: twitter)

Na vadiščih Slovenske vojske (SV) v Postojni in Novem mestu se danes začenja usposabljanje pripadnikov enot Logistične brigade in 15. polka vojaškega letalstva SV ter podpornega bataljona 173. zračnodesantne brigade ameriške vojske. Usposabljanje bo trajalo do 21. marca, do takrat pa bo na cestah več vojaških vozil, piše na spletni strani SV.

V usposabljanju, ki se imenuje Lipizaner V, se bodo udeleženci urili v izvajanju taktičnih premikov ter vzpostavitvi in zavarovanju dodeljenega območja. Usposabljali pa se bodo tudi v zagotavljanju oskrbe in transporta, tehničnem vzdrževanju materialnih sredstev, izvleki okvarjene in poškodovane tehnike ter zdravstveni oskrbi.

Skupno usposabljanje z zavezniki omogoča izmenjavo znanj in izkušenj, souporabo zmogljivosti in infrastrukture ter pravično delitev bremen. Vodijo tudi v večje medsebojno zaupanje pri delovanju v mednarodnih operacijah in prinašajo nižje stroške usposabljanja.

(Vir: Demokracija)

Med usposabljanjem bodo na odseku Fernetiči-Postojna-Novo mesto večkrat prisotne manjše kolone vojaških vozil slovenske in ameriške vojske, ki ne bodo ovirale pretočnosti prometa, so še zapisali.

Ni pa še znano, kako se je na tovrstno sodelovanje odzvala Levica, ki si prizadeva za zaprtje vadišča SV na Počku …

Demokracija