fbpx

Na Ptuju o odnosu slovenske politike do državnih kmetijskih zemljišč

Foto: spodnjepodravje.si

V prostorih Biotehniške šole Ptuj na Turnišču je bila včeraj okrogla miza z naslovom Odnos slovenske politike do državnih kmetijskih zemljišč, na kateri so izpostavili, da je zemlja vedno večja dobrina.

Dobro obiskano okroglo mizo je organizirala ptujska območna enota Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) v sodelovanju s KGZS, Zadružno zvezo Slovenije, Sindikatom kmetov Slovenije in Društvom podeželske mladine Spodnjega Podravja.

Na okrogli mizi so se zavzeli, da slovenska zemlja ostane v rokah slovenskega kmeta in da je ne bodo kupovali veliki tuji zemljiški kmetijski skladi. V ta namen bodo pripravili tudi predlog zakona, ki bo ščitil slovenskega kmeta pri nakupu in obdelovanju kmetijskih površin.

Vsako leto izgubimo skoraj tisoč hektarjev obdelovalnih površin
Na okrogli mizi je bilo posebej izpostavljeno, da stopnja samooskrbe pada, da se letno izgubi skoraj tisoč hektarjev kmetijskih zemljišč, narašča uvoz hrane, številne kmetije na našem območju potrebujejo kmetijska zemljišča in še posebej velike težave zaradi pomanjkanja obdelovalne zemlje imajo družinske kmetije. Na posamezen razpis sklada se za zemljišče pogosto prijavi tudi okoli 30 kmetov.
Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, je predstavil predloge posebne delovne skupine za prenovo zemljiške politike, Milan Unuk, predsednik ptujske enote KGZS, je dejal, da je zelo pomembno, da se spremeni zakon glede zakupa državnih kmetijskih zemljišč, kar pa po njegovem lahko uredili le politika. Predsednik sindikata kmetov Slovenije Anton Medved pa je poudaril, da morajo politične stranke pred volitvami v svoje programe vključiti tudi področje državnih kmetijskih zemljišč in pri tem upoštevati zahteve slovenskih kmetov.

Celoten članek preberite TUKAJ