fbpx

Na skupnem posvetu SDS in Obrtne zbornice v Celju postavili jasne zahteve vladi: Ustvarjen denar naj se preneha zapravljati za neproduktivne namene, čas je za digitalno preobrazbo Slovenije

Okrogla miza v Celju. foto: Demokracija.

Vodstvo največje opozicijske stranke SDS se je v petek v Celju srečalo s predstavniki Obrtne zbornice, kjer je bilo govora o aktualnih gospodarskih razmerah v državi. Osrednja tema pogovora so bile nespametne poteze Vlade Marjana Šarca v izjemno ugodnih ekonomskih razmerah, ko se ustvarjen denar razmetava za neproduktivne namene, namesto da bi se krepila konkurenčnost in ustvarjala rezerva za slabše čase.

Predsednik OZS Branko Meh je uvodoma predstavil svoje najožje sodelavce v vrhu zbornice in spregovoril o težavah, s katerimi se srečujejo slovenski obrtniki, ki so zaradi ne posluha zadnjih nekaj vlad večinoma še vedno iste, kot so bile ob podobnih srečanjih v preteklosti. Opozoril je, da se jim zdi pritisk Levice na vlado nekaj nerazumljivega, saj onemogoča konkurenčnost slovenskih podjetij pred podjetji iz drugih držav. V OZS močno nasprotujejo ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Predlog označujejo kot populističen ukrep.

Veliko pozornosti je bilo na okrogli mizi posvečenega tudi birokratskim oviram, na kar SDS opozarja že dolgo časa, to so birokratske ovire. Kot je povedal Meh, se na zbornici borijo, da bi poenostavili poslovno vodenje podjetij, a jim na poti vedno znova stojijo nove birokratske ovire in vodenja nepotrebnih evidenc. “Namesto, da bi počeli tisto, kar je osnovna naloga podjetij, se ukvarjamo z nepotrebnimi administrativnimi deli. Vsi govorijo, da je treba poenostaviti postopke in vodenje, hkrati smo pa priča dodatnim obremenitvam,” je po poročanju lokalnih medijev povedal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice.

Predsednik Slovenske demokratske stranke, Janez Janša, v Celju. Foto: STA.

Nemško gospodarstvo se že nevarno ohlaja
Želja obrtnikov je, da bi se slovensko gospodarstvo približalo tistemu v Avstriji ali Nemčiji, a ker smo že priča ohlajanju nemškega gospodarstva, slovensko pa je vezano na nemško, so to resna opozorila, da bo treba tudi v politiki nekaj spremeniti. “Ta vlada je zelo rada všečna in deli denar, ne v gospodarstvo ampak v negospodarske ukrepe in tu bo treba pomisliti, kaj pa ko pride recesija, ko pride kriza, kaj bo s slovenskim gospodarstvom,” je bil kritičen Branko Meh.

Predsednik SDS Janez Janša je predstavil izhodišča iz resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije, saj sodobna tehnologija lahko vsem veliko prinese. “Vladi predlagamo, da digitalizacijo uvrsti pred prioritete v času vodenja Evropske unije,” je dejal Janša in dodal, da je EU že junija digitalizacijo postavila v ospredje za naslednje petletno obdobje, prav tako nova predsednica Evropske komisije. Predsednik SDS je digitalizacijo označil za izjemno priložnost, da sami omogočimo okolje, ki bo s tehnologijo veriženja podatkovnih blokov omogočilo reševanje problemov pri javnem naročanju in vseh ostalih delih javne uprave, pri zdravstvu, v kmetijstvu in seveda v gospodarstvu, kjer je že sedaj največ tega, saj zaenkrat to uvajajo podjetniki.

Po Janševih besedah je pomembno širjenje zavesti, kaj to sploh je, večina Slovencev namreč misli, da so tehnologija veriženja podatkovnih blokov (Blockchain) kripto valute in da so to piramidne sheme. “Tukaj mi računamo, da bomo s to resolucijo dosegli spremembe v zakonu o gospodarskih družbah in vrednostnih papirjih in prepričali vlado, da digitalizacijo postavi med prioritete,” je še dejal Janša, ki je ob koncu svojega govora OPZ čestital tudi ob 50. obletnici obstoja.

T. F.