Na skupnem posvetu SDS in Obrtne zbornice v Celju postavili jasne zahteve vladi: Ustvarjen denar naj se preneha zapravljati za neproduktivne namene, čas je za digitalno preobrazbo Slovenije

Okrogla miza v Celju. foto: Demokracija.

Vodstvo največje opozicijske stranke SDS se je v petek v Celju srečalo s predstavniki Obrtne zbornice, kjer je bilo govora o aktualnih gospodarskih razmerah v državi. Osrednja tema pogovora so bile nespametne poteze Vlade Marjana Šarca v izjemno ugodnih ekonomskih razmerah, ko se ustvarjen denar razmetava za neproduktivne namene, namesto da bi se krepila konkurenčnost in ustvarjala rezerva za slabše čase.

Predsednik OZS Branko Meh je uvodoma predstavil svoje najožje sodelavce v vrhu zbornice in spregovoril o težavah, s katerimi se srečujejo slovenski obrtniki, ki so zaradi ne posluha zadnjih nekaj vlad večinoma še vedno iste, kot so bile ob podobnih srečanjih v preteklosti. Opozoril je, da se jim zdi pritisk Levice na vlado nekaj nerazumljivega, saj onemogoča konkurenčnost slovenskih podjetij pred podjetji iz drugih držav. V OZS močno nasprotujejo ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Predlog označujejo kot populističen ukrep.

Veliko pozornosti je bilo na okrogli mizi posvečenega tudi birokratskim oviram, na kar SDS opozarja že dolgo časa, to so birokratske ovire. Kot je povedal Meh, se na zbornici borijo, da bi poenostavili poslovno vodenje podjetij, a jim na poti vedno znova stojijo nove birokratske ovire in vodenja nepotrebnih evidenc. “Namesto, da bi počeli tisto, kar je osnovna naloga podjetij, se ukvarjamo z nepotrebnimi administrativnimi deli. Vsi govorijo, da je treba poenostaviti postopke in vodenje, hkrati smo pa priča dodatnim obremenitvam,” je po poročanju lokalnih medijev povedal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice.

Predsednik Slovenske demokratske stranke, Janez Janša, v Celju. Foto: STA.

Nemško gospodarstvo se že nevarno ohlaja
Želja obrtnikov je, da bi se slovensko gospodarstvo približalo tistemu v Avstriji ali Nemčiji, a ker smo že priča ohlajanju nemškega gospodarstva, slovensko pa je vezano na nemško, so to resna opozorila, da bo treba tudi v politiki nekaj spremeniti. “Ta vlada je zelo rada všečna in deli denar, ne v gospodarstvo ampak v negospodarske ukrepe in tu bo treba pomisliti, kaj pa ko pride recesija, ko pride kriza, kaj bo s slovenskim gospodarstvom,” je bil kritičen Branko Meh.

Predsednik SDS Janez Janša je predstavil izhodišča iz resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije, saj sodobna tehnologija lahko vsem veliko prinese. “Vladi predlagamo, da digitalizacijo uvrsti pred prioritete v času vodenja Evropske unije,” je dejal Janša in dodal, da je EU že junija digitalizacijo postavila v ospredje za naslednje petletno obdobje, prav tako nova predsednica Evropske komisije. Predsednik SDS je digitalizacijo označil za izjemno priložnost, da sami omogočimo okolje, ki bo s tehnologijo veriženja podatkovnih blokov omogočilo reševanje problemov pri javnem naročanju in vseh ostalih delih javne uprave, pri zdravstvu, v kmetijstvu in seveda v gospodarstvu, kjer je že sedaj največ tega, saj zaenkrat to uvajajo podjetniki.

Po Janševih besedah je pomembno širjenje zavesti, kaj to sploh je, večina Slovencev namreč misli, da so tehnologija veriženja podatkovnih blokov (Blockchain) kripto valute in da so to piramidne sheme. “Tukaj mi računamo, da bomo s to resolucijo dosegli spremembe v zakonu o gospodarskih družbah in vrednostnih papirjih in prepričali vlado, da digitalizacijo postavi med prioritete,” je še dejal Janša, ki je ob koncu svojega govora OPZ čestital tudi ob 50. obletnici obstoja.

T. F.

 • Black_hawk

  Zakaj se tako politiki ne zberejo in zahtevajo spoštovanje deavskih pravic v državi, so del človekovih pravic”!

  • RATATA

   Delavci naj si delavske pravice priborijo s sindikalnim bojem!
   To jim je onemogočeno z nastavljenimi vodji sindikatom in z namerno sproščenim uvozom delavcev iz zahojenega juga, ki so del multikulti plana!

   • Black_hawk

    Lepo povedano.

 • AlojzZ

  Na skupnem posvetu SDS in Obrtne zbornice v Celju postavili jasne zahteve vladi: Ustvarjen denar naj se preneha zapravljati za neproduktivne namene, čas je za digitalno preobrazbo Slovenije

  Ne vem, če je to dobro. Po vzoru naših prednikov, bi moralo pisati: “… odločno postavili …” Za vse, ki so v pili brisali nos, ko bi morali brati, pa ODLOČNO ZAHTEVAm branje sledeče naše zgodovine:

  To je bilo tiste dni, ko je Turek, krivoverna ta nesnaga, strašil po deželi in robil živino in mladino. Pa so se zbali tudi v Butalah, da ne pride se nad nje, in so imeli vzroka, da se boje, kajti so bill ponosni na svoje krave in junice. Pa so moževali in sklenili, da se brez boja ne udajo. Nego da na cesti, ki jim pelje v staroslavne Butale, postavijo napis: »Turkom prepovedana pot!«

  Se je oglasil glas: »Ne bodimo zajci!« Napišimo: »Strogo prepovedana pot!«

  Pa je navdušeno obveljalo županovo, da s Turkom nič usmiljenja in se naj zapiše: »Najstrožje prepovedana pot.« Toda je v Butalah dan le podnevi, ponoči pa je tema, in se je bilo po pravici bati, da bo Turek prišel ponoči in ne bo videl neustrašene prepovedi. Pa so izbrali čuvaja in mu dali helebardo ali sulico, da bo ponoči stražil, in če bi se zgodilo in bi nenadoma pritisnil Turek, krivoverna ta nesnaga, naj ga brez usmiljenja ustavi. Če Turek ne bi ubogal, naj pa pri tej priči zbudi župana in može, da bodo storili svojo dolžnost.

  Pa se je zgodilo, da je čuvaja sredi noči zavilo v trebuhu. Stopil je v kraj, da se olajša. Helebardo je zasadil v tla in lepo počenil. Ondi pa so rasle robide in ko je hotel vstati, so se mu zapele v hlače. Pa je v smrtnem strahu zarjul: »Jojata, ojojata! Turek me drži! Pomagajte, pomagajte!«

  Župan in možje so slišali divje kričanje, pa so planili kvišku in se hiteli posvetovat. In so sklenili, da sedajle ni časa za posvet in za sklepe. Nego so kar zbežali v hrib. V hribu so čakali dne. In ko je napočil dan in ni bilo od Turka ne duha ne sluha, so sklenili, napis da je dober, napis da ostane, robide pa da se morajo iztrebiti in požgati.

 • Jan Kovalski

  “za digitalno preobrazbo Slovenije”
  =================
  Ob grožnji RTV, da bo vsem internetnim priključnikom, ki nimajo TV aparatov in kabelskega priključka, zaračunalo televizijski harač, se to bere kot farsa.

  • Olga101

   Smo mimoze ali bomo šli na ulico in jim to preprečili? Že tako placejemo njihove “usluge”, ki jih ne uporabljamo! Gre dejansko za kršenje pravic potrošnikov!

 • Borut Stari

  Enostavno. Treba je le kopirati E-stonijo. Enako staro kot Slovenija in danes najbolj digitalizirano državo Evrope

 • Olga101

  Hanzi spet bilda “našo” NSI, ravno skozi digitalizacijo… Spet so “pozabili” na SDS! Dol s komunisti ini mostograditelji! Oboji nas vodijo v prepad!

 • šmentanamuha

  Vse je odvisno od tega, kako se bo odločil Luka Mesec… Takle mamo.

 • cistajeba

  Obvezno ustvarjeni denar nakazati ameriškemu orožarskemu lobiju za nakup
  prepotrebnih oklepnikov.Če pa kaj ostane pa dodatno nakupiti blindirana vozila za prevoz visokih gostov NATA.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!