fbpx

Največji še živeči Slovenec Boris Pahor ob prihajajočem 107. rojstnem dnevu dobil visok obisk

Foto: Twitter

Najstarejši slovenski pisatelj Boris Pahor bo kmalu dopolnil sto sedem let. V ta namen so ga na domu v Trstu obiskali zgodovinar in novinar RTV Slovenija Jože Možina, pisatelj Drago Jančar, minister za kulturo dr. Vasko Simonniti in predsednik uprave Skupina Mladinska knjiga Peter Tomšič. Boris Pahor je eden redkih še živečih posameznikov, ki je preživel vse tri totalitarne režime 20. stoletja.

Simbolno je bilo predvsem srečanje med Borisom Pahorjem in pisateljem Dragom Jančarjem. “Zgodovinski objem dveh prijateljev – največjih slovenskih pisateljev Pahorja in Jančarja ob današnjem voščilu tik pred 107 roj. dnevom Pričevalca g. Pahorja, ki nas je očaral z modrostjo in pripadnostjo slovenski stvari. Sklenil je z besedami “Naj živita slovenska kultura in naš jezik!,” je na Twitterju zapisal Jože Možina ob visokem jubileju slovenske avtoritete.

Nekaj besed je bodočemu slavljencu namenil tudi minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. Ob tej priložnosti je dejal: “Boris Pahor predstavlja vzor narodne pripadnosti in življenjske pokončnosti. Njegova ljubezen do slovenstva in slovenskega jezika nas globoko navdihuje in zavezuje”. Pahorju sta se letos priklonila tudi predsednika Slovenije in Italije Borut Pahor in Sergio Mattarella ob spravni slovesnosti v Italiji, ko sta se oba poklonila tako žrtvam fašizma kot komunizma. Borisu Pahorju kot dolgoletnemu kritičnemu intelektualcu sta oba podelila najvišje državno odlikovanje.

Image

Največja literarna velikana: Boris Pahor in Drago Jančar. (Foto: Twitter)

Boris Pahor preživel vse tri totalitaristične sisteme 
Boris Pahor je preživel težko življenjsko pot. Kot otrok je spremljal v živo požig slovenskega Narodnega doma, enega izmed simbolov slovenstva v Italiji. To grozljivo izkušnjo je opisal v delih Grmada v pristanu in v romanu Trg Oberdan. Svetovna javnost ga je spoznala ob romanu Nekropola iz leta 1967. V njej je opisal svojo grozljivo izkušnjo v taborišču Natzweiler – Sruthof. Velikokrat je povedal, da so njegova dela prej prepoznali v tujini kot v Sloveniji. Pahor sicer velja za enega izmed najbolje prodajanih slovenskih avtorjev v tujini.

Boris Pahor se je proslavil z dopisovanjem še z enim velikanom slovenske literature, Edvardom Kocbekom. Njuno dopisovanje je trajalo nekaj časa, vsebina le-teh pisem pa se je objavljala v tržaškem Zalivu. Kocbek kot ustanovni član NOB je Pahorju priznal, da so se po koncu vojne izvajali povojni poboji. Prav prijateljstvo in sodelovanje med Pahorjem in Kocbekom, ki sta se po svojih političnih nazorih sicer razlikovala, saj je bil Pahor agnostik in socialni demokrat, Kocbek pa kristjan in krščanski socialist, je bilo v jedru čezmejnega intelektualnega povezovanja prva tri desetletja po drugi svetovni vojni. Revija Zaliv, središče teh povezav, se je vpisala v zgodovino kot glasnica demokratičnega dialoga, načelna zagovornica kritičnih razmišljanj in avtorjev. Pahor je v svojem opusu avtor več kot 50 literarnih del.

Velikemu Slovencu Borisu Pahorju tudi v uredništvu Nova24TV čestitamo ob visokem jubileju in mu želimo zdravja ter plodnega literarnega ustvarjanja tudi v bodoče.

Luka Perš