Nasilje v Kočevju povzročajo ciganske tolpe in migranti, dominantni mediji pa molčijo o etničnem ozadju!

Fotografija je simbolična. (Foto: Twitter)

Slabšanje varnostnih razmer v Kočevju je prišlo tako daleč, da tudi mainstream mediji ne uspevajo več prikriti dogajanja, a pri tem se izogibajo poročanju o etničnem ozadju storilcev kaznivih dejanj, pa čeprav so vse glasnejše domneve, da gre za ciganske tolpe in migrante. Tako je ugotovila tudi Nataša Briški, ki ne skriva svojega levičarskega prepričanja. Storilci med drugim zažigajo zabojnike za smeti, uničujejo kolesa iz sistema izposoje, nizozemskim turistom pa so celo prevrnili vozilo. Škode je že za 0,5 milijona evrov, razmere pa so prišle tako daleč, da podjetja kljub naporom občine pri razvoju gospodarstva in turizma razmišljajo o selitvi. Kočevje je sicer že na lanskih državnozborskih volitvah padlo kot rdeča trdnjava, a ker imamo izkrivljen volilni sistem, območje v državnem zboru zastopa poslanec Socialnih demokratov, ki pa je povsem neaktiven!

Kot smo na Nova24TV že poročali, so v Kočevju v zadnjem obdobju varnostne razmere vse slabše, prihaja namreč do povečanega vandalizma, kraj in drugih kriminalnih dejanj na javnih površinah v mestu Kočevje v zadnjem obdobju. Priča so brezobzirnemu divjanju huliganskih tolp, posledica tega so zažgani zabojniki za smeti, uničena kolesa iz sistema izposoje, uničena urbana oprema in podobno, nizozemskim turistom pa so celo prevrnili osebno vozilo. Ogrožene se počuti vse več občank in občanov, na zemljiščih v lasti države pa črne gradnje rastejo kot gobe po dežju. Ta teden so tako problematiko obravnavali tudi na izredni seji občinskega sveta.

Težave očitno povzročajo predvsem “cigani” in migranti
Dogajanje je posledično pritegnilo tudi pozornost mainstream medijev, ki situacije enostavno niso mogli več skriti, pa čeprav se raje ukvarjajo s hvaljenjem vlade Marjana Šarca. Po drugi strani pa se še vedno trudijo skriti podatke o etnični pripadnosti razgrajačev, čeprav se vse glasneje govori, da gre pri tem za “ciganske tolpe”. To je na družbenem omrežju Twitter priznala tudi znana levičarka Nataša Briški, ki je zapisala: “Tako je, ne Romi, ker ti so civilizirani, ampak v 80 % ali najverjetneje še več so to cigani. Pri nas v Kočevju so glavni dilerji z drogo in zadnje čase tudi begunci. Preveč v rokavicah delajo z njimi, zato je, kar je.”

Pravosodni sistem toleranten do kršilcev javnega reda in miru
Kot smo tudi že poročali na Nova24TV, pravosodni sistem pri tem deluje sorazmerno tolerantno do kršilcev javnega reda in miru, do vlomilcev in t. i. manjših kriminalcev. Policija in tudi sodišča odkrito spodbujajo k neprijavljanju manjših škod oziroma k umikanju prijav. Zato ta dejanja praviloma ne doživijo epiloga, tožilci odstopajo od pregona, sodniki, če do postopka sploh pride, izrekajo pogojne kazni ali kazni o opravljanju družbeno koristnega dela. Kriminalni povratniki s svojim delovanjem obremenjujejo in ustrahujejo prebivalce, ki posledično v sistem ne verjamejo več, saj ima tisti, ki je oškodovanec, bistveno več težav kot tisti, ki je zagrešil kriminalno dejanje. V tem začaranem krogu se zdi, da je kriminal z manjšimi materialnimi posledicami ali poškodovanjem drugih posameznikov preprosto dovoljen.

Župan Kočevja Vladimir Prebilič. (Foto: STA)

Zaradi kriminala podjetja grozijo s selitvijo, škoda že presega 0,5 milijona evrov
Župan Vladimir Prebilič je ob dogajanju opozoril še na napade na turiste, ki so konkretno vplivali na turistični obisk, podjetja, ki so tarče hujših kaznivih dejanj, pa grozijo s premikom svojih obratov v drugo občino. Povzročena škoda v podjetjih dosega že pol milijona evrov. Župan opozarja še na tedenska poškodovanja zasebne lastnine – avtomobilov, na vlome, uničeno lastnino in grožnje prebivalcem. Konkretnih ukrepov s strani pristojnih ni, zato je občutek varnosti zamenjal občutek nevarnosti. Zagotavljanje varnosti pa je že na točki oblikovanja civilne iniciative, v občini so že priča primerom jemanja stvari v lastne roke. To je zagotavljanje varnosti z ognjenim orožjem (uporabo lovskih pušk) s strani posameznikov. Prebilič navaja, da je to znak, da se je družba odločila za varnostno samoorganiziranje.

Yaskawa Electric Corporation

V dveh mesecih v Kočevju zabeleženih kar 162 kaznivih dejanj
V občini Kočevje je bilo julija zabeleženih 99 kaznivih dejanj, avgusta še 63. Skupno v dveh mesecih 162 kaznivih dejanj. Občina opozarja tudi na vandalizem v okolici rudniškega jezera v zadnjih treh letih. Požigi trave, večkratni vlomi v vozila tujcev, kraje iz bencinskih rezervoarjev, razbita stekla na avtomobilih in poskusi vloma, prerezane pnevmatike, grožnje in nadlegovanje ribičev, nočna razgrajanja, požigi smetnjakov, kraje in podobno se vrstijo. Iz tega in drugih poročil je razvidno, da kritike letijo predvsem na romske prebivalce, ki jih v posameznih primerih tudi odkrito izpostavijo.

Fotografija je simbolična. (Foto: Moja-Dolenjska)

Poslanec iz Kočevja, ki je član SD, je v državnem zboru popolnoma neaktiven
Ob tem je škandalozno, da imajo v Kočevju svojega predstavnika v državnem zboru. To je poslanec Predrag Baković iz stranke SD. Stranka je pomemben del vladajoče koalicije, ministrica za pravosodje Andreja Katič je članica SD. Vendar pa stranka, kot je to razvidno iz županovega dopisa, za večjo varnost in ureditev razmer v Kočevju in na Kočevskem ni ničesar naredila. Še več. Pri pregledu poslanskih vprašanj Bakovića so sodelavci s portala Moja Dolenjska ugotovili, da je ta v letu dni vložil le osem poslanskih vprašanj in je eden manj aktivnih v državnem zboru.

Nobeno od teh se ni nanašalo na varnostno problematiko v občini Kočevje ali Kočevskega, od koder izhaja. Baković je bil v prejšnji sestavi kočevskega občinskega sveta svetnik in podžupan, zadolžen tudi za romsko problematiko. Javno je govoril, da trdo delajo, vendar uspehov domnevno trdega dela ni bilo in jih ni nikjer opaziti. Tako ni presenečenje, da je v luči migrantske krize in slabših varnostnih razmer na območju te občine na lanskih državnozborskih volitvah, kot je ugotovila tudi Briškijeva, padla rdeča trdnjava, kar je bilo Kočevje nekoč. A žal se to pogosto zgodi, ko je že prepozno!

Rok Krajnc