Nekdanji direktor Ferjanc dobil tožbo proti celjski bolnišnici

Marjan Ferjanc (foto: STA)

Celjsko delovno sodišče je presodilo, da je bila odločitev članov sveta zavoda celjske splošne bolnišnice, ki je novembra 2017 iz krivdnih razlogov razrešil takratnega poslovnega direktorja Marjana Ferjanca, nezakonita. Ferjanc se je za tožbo odločil, ker je menil, da bila njegova razrešitev politična odločitev. Po Ferjancu je celjsko bolnišnico prevzela nekdanja poslanka SMC Margareta Guček Zakošek.

Svet zavoda se je za njegovo razrešitev odločil, ker so mu očitali nepravilnosti pri prevedbi plač in nepravočasno oddajo finančnega načrta bolnišnice. Ferjanc, ki je bil na mestu poslovnega direktorja že tretji mandat, je na delovnem sodišču trdil, da so njegovo razrešitev pripravljali že nekaj časa, čeprav je bil leta 2016 ponovno imenovan za direktorja celjske bolnišnice in je bila bolnišnica v dobri kondiciji, s tem pa očitno zanimiva za vladajočo politiko.

V tožbi je zahteval, da sodišče ugotovi, da njegova razrešitev zaradi nepriprave finančnega načrta in nezakonite prevedbe plač nekaterim zaposlenim v nemedicinskem delu bolnišnice ni bila zakonita. Ob tem je Ferjanc po pisanju Večera zahteval, da mu bolnišnica do konca mandata, to je sredi julija 2020, ko bi mu ta sicer potekel, vrne razliko v plačanih prispevkih in plači. Gre za okoli 40 tisoč evrov, a naj bi sodišče po informacijah časnika odločilo, da bolnišnici zneska ni treba plačati.

Kot je pojasnil njegov odvetnik Andrej Janežič, gre za novo prakso vrhovnega sodišča v tovrstnih primerih. Menijo namreč, da gre pri takšnih zahtevah za vrnitev plače za odškodninsko in ne delovno-pravno odgovornost bolnišnice. Ker mu je sodišče naložilo še plačilo dela sodnih stroškov postopka, se bo Ferjanc v tem delu na sodbo pritožil, poroča STA.

Po Ferjancu je vodenje celjske bolnišnice prevzela nekdanja poslanka SMC Margareta Guček Zakošek, a je sodišče na prvi stopnji odločilo, da je potrebno postopek imenovanja ponoviti.

C. Š.