fbpx

Nekonsistentne izjave vodilnih v ptujski bolnišnici

Foto: STA

Vsi kasnejši izgovori bolnišnice Ptuj in njene direktorice Anice Užman in županje občine Ptuj Nuške Gajšek so neutemeljeni, saj je strokovni direktor bolnišnice Ptuj Teodor Pevec jasno povedal, da je z njihove strani prišlo do zavrnitve, a zavrnitev oskrbovancev ne jemljejo kot zmago temveč kot dogovor z ministrstvom. Torej kdo govori resnico?

Minister za zdravje Tomaž Gantar se danes odpravlja na teren. Potem, ko je padla v vodo selitev oskrbovancev DSO Ljutomer, ki so okuženi z novim koronavirusom, v ptujsko bolnišnico. Za zajezitev širjenja okužbe v ljutomerskem domu je potrebno ločiti okužene od zdravih, zato je del oskrbovancev potrebno preseliti.

V torek so v ljutomerskem domu starejših potrdili še 3 okužbe, skupaj je torej okuženih že 83 stanovalcev doma, 22 zaposlenih in še 8 zunanjih sodelavcev. Za zajezitev širjenja okužbe, je vsekakor potrebno ukrepati in ločiti zdrave oskrbovance od bolnih. Predlog ministra za zdravje Tomaža Gantarja je bil primeren za rešitev nastalih razmer v DSO.

Upor v Židanovi trdnjavi
Nato pa je sledil upor bolnišnice kakor tudi občine in županje Nuške Gajšek, sicer županje Židanove SD. V izjavi za javnost je seveda sledila novinarki, da je bilo to postavljanje ultimatov, ki pa v demokratični družbi ne glede na epidemijo ni sprejemljivo. Direktorica ptujske bolnišnice Anica Užman je sicer za STA pojasnila, da so glede selitve izrazili nekatere pomisleke, a so na dogovor o selitvi pristali. Popolnoma drugačen pa je bil odziv strokovnega direktorja bolnišnice. Strokovni direktor bolnišnice Ptuj Teodor Pevec je njihovo odločitev po zavrnitvi komentiral med drugim tudi s smešnim stavkom: “Zakaj smo edina bolnišnica, ki sprejema varovance?” Mar ni ravno vloga bolnišnic, da sprejema bolne ljudi? In zakaj se je upor proti sprejemu okuženim s covid-19 znova zgodil v občini kjer vladajo Židanovi Socialni demokrati? Ko se je šlo za sprejem migrantov tega nasprotovanja ni bilo, čeprav je šlo za tujce, ki nimajo pravice do bivanja v naši državi.

Izjava Teodorja Pevca za 24 ur zvečer: Pevec je povedal, da to ne pomeni, da so  zaposleni dosegli svoje, saj ni šlo za tekmo: “Z ministrom smo dosegli dogovor. Zdelo se nam je, da bi teh 40 bolnikov zmogli, bi bilo težko, ampak bi. Je pa bilo med zaposlenimi toliko vprašanj, njihovi strahovi so bili do neke mere upravičeni. Da ji naštejem:  zakaj smo edina bolnišnica, ki sprejema varovance; zakaj ravno zdaj, ko zaganjamo programe, zaradi katerih smo ustvarjeni in  zakaj z ljutomerskega doma ptujska bolnišnica. To so namreč bolniki, ki nikoli niso pomoči iskali v naši bolnišnici, ampak obiskujejo murskosoboško bolnišnico, in smo pričakovali, da bodo oni po Hipokratovi prisegi, poskrbeli zanje.

Županja mestne občine Ptuj Nuška Gajšek  je o namestitvi oskrbovancev v bolnišnico Ptuj dejala, da postavljanje ultimatov v demokratični družbi ni sprejemljivo in dodala, da alternativa zagotovo obstaja, naprimer premeščanje bolnikov v hotele.

Direktorica ptujske bolnišnice Anica Užman je sicer za STA pojasnila, da so glede selitve izrazili nekatere pomisleke, a so na dogovor o selitvi pristali.

Minister za zdravje  Tomaž Gantar pa je vztrajal pri izjavi, da jih je ptujska bolnišnica zavrnila in da iščejo druge rešitve.

Foto: Nova24TV

Minister Tomaž Gantar je na vprašanje, zakaj je popustil ptujski bolnišnici, povedal: “V prvi vrsti se mi zdijo podtikanja in da je politična odločitev, če želimo, da se pomaga pri premostitvi krize, napačno razumevanje. Razmere v tem domu so specifične, ne gre za to, da bi iz vseh domov selili bolne stanovalce v bolnišnice. V tem domu je treba ustrezno urediti razmere, urediti strokovno delo osebju v domu. Za to smo potrebovali za največ dva meseca določeno število postelj. Ne bi šlo za selitev vseh bolnikov. Situacija je zdaj drugačna, iskali bomo nove rešitve. Mi je pa žal, da se skupnost upre sprejemu ljudi, ki potrebujejo pomoč. Veliko bi lahko pripomogli k njihovem boljšem stanju.”

Minister za zdravje Tomaž Gantar (foto: STA)

Danes kot rečeno, se minister Tomaž Gantar odpravlja na teren, kjer bo za nastalo situacijo zagotovo našel rešitev. Seveda se ob tej situaciji  poraja vprašanje, kako je v demokratični družbi sprejemljivo zdravstvenemu osebju zavrniti pomoč osebam, ki to potrebujejo? Je res strah pred okužbo večji kot Hipokratova prisega?

Jolanda Vrečar