fbpx

Neoperativni župan Janković ima v prestolnici le eno točko za PCR-testiranje in prometne zastoje!

Ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: STA)

Ljubljanski župan Zoran Janković se rad hvalisa, kako naj bi bila Ljubljana najlepše mesto na svetu. Očitno pa ga prav nič ne moti, da na cesti Ljubljana–Medvode, konkretneje na območju med Šentvidom in Stanežičami, nastajajo zastoji. Razlog za to namreč predstavlja preselitev testirne točke PCR v Stanežiče. Seveda ne bi bilo težave, če bi bilo testirnih točk Zdravstvenega doma Ljubljana v prestolnici več, pa jih ni. 

Kot lahko vidimo, je epidemija v polnem zamahu. Potem ko smo v torek zabeležili rekordno število okužb (12.286 okužb), je bilo tudi danes preko 10 tisoč okužb. Povsem logično torej je, da je pritisk na testirne točke velik. Očitno pa to ni razumljivo Zdravstvenemu domu Ljubljana (ZD Ljubljana) in pa ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki bi morala iskati rešitve in odpreti dodatne lokacije za testiranje.

Foto: STA

Do ponedeljka je bilo testirno mesto v garažni hiši Stožice, nato pa se je ZD Ljubljana odločil, da lokacijo za odvzem brisa za testiranje PCR prestavi v Stanežiče na parkirišču P+R Stanežiče. Vse odkar je to tako, tamkajšnji prebivalci poročajo o gneči, ki seveda ne čudi glede na aktualno epidemiološko sliko. Ministrstvo za zdravje je z namenom, da zdravstveno osebje ne bi bilo preobremenjeno, ljudje pa da ne bi po nepotrebnem dolgo čakali na testiranje, s tem pa povzročali gnečo, na ZD Ljubljana naslovilo pobudo o organizaciji vsaj dveh točk za jemanje brisov za PCR-testiranje na novi koronavirus.

Hkrati so na ministrstvu predlagali, da naj družinski zdravniki napotijo paciente tudi k zasebnim izvajalcem, da ti odvzamejo bris za PCR-testiranje in ob tem dodal, da verjamejo, da bodo v ZD Ljubljana naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi odvzem brisov potekal kar se da tekoče in brez nepotrebnih zastojev.

Foto: STA

Zdravstvo se mu podira
Spomnimo. Na račun organizacije dela ZD Ljubljana je bilo že v preteklosti slišati kar nekaj kritik. Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade RS Jelko Kacin, ki je zadolžen za logistiko cepljenja, je že novembra lani opozoril na neprimerno organizacijo poteka cepljenja proti covidu-19. Njihove odločitve je označil kot samozadostne. Tedaj je namreč dejal naslednje: Nespodobno je, da ZD Ljubljana še vedno cepi samo na eni lokaciji in da morajo že več kot pol leta reševati te njihove zelo samozadostne odločitve s prošnjo koncesionarjem, da aktivirajo mobilne ekipe. Tako smo v zadnjih dneh morali ponovno posredovati. Aktiviralo se je cepilno mesto v UKC Ljubljana in Zdravstveni zavod Zdravje Marko Bitenc. Slednji se je angažiral na petih lokacijah po Ljubljani (trgovski center Aleja, City Park v BTC, Filipov dvorec, Kongresni trg in v lastni ambulanti), ker se Zdravstveni dom Ljubljana organizira tako, kot se,” je tedaj kritično izpostavil Kacin.

Foto: STA

Glede na to, da se je župan prestolnice Zoran Janković bliskovito angažiral, ko je decembra prišlo do zaprtja božično-novoletnih stojnic, kjer so prodajali kuhano vino, bi človek upravičeno pričakoval, da se bo angažiral tudi v tem primeru in poiskal rešitev. Konec koncev gre v tem primeru za zdravje občank in občanov. Ni namreč sprejemljivo, da se zdravstveni dom, ki se je dobro zavedal, da nas na račun širjenja omikrona čaka povečano število naročenih testiranj, ne prilagodi v organizacijskem smislu. Tako imamo v vrstah ljudi, med katerimi so taki, ki so bolni in se slabo počutijo, na drugi strani pa imamo zgarane zdravstvene delavce, ki delajo dobesedno brez prestanka, da ni stanje še hujše. To ni podoba, ki bi jo človek pričakoval od najlepšega mesta na svetu, kot rad pravi župan Janković. Bi bila drugačna pesem, če bi bilo testirno mesto v samem centru, katerega podoba je bila županu zmeraj prioritetnega pomena?

Sara Kovač