fbpx

Nesreče ogrožajo tudi zaključek hrvaške turistične sezone: Ogenj je izbruhnil na Plitvičkih jezerih, dva gasilca poškodovana

Foto: Facebook

Iz sosednje Hrvaške poročajo, da je v  eseni hiši v sklopu turističnega komplesa Etno House na Plitvičkih jezerih v soboto izbruhnil požar. Tekom intervencije pa sta bila poškodovana dva gasilca, ki sta poskušala pogasiti požar.

Eden izmed gasilcev je gasil v čepečem položaju, zaradi česar je bil ta izpostavljen dimu, dehidracija gasilca pa je botrovala k temu, da je ta izgubil zavest in padel na hrbet. Zaradi posledic dehidracije in zastrupitve s plinom je bil v karlovačko bolnišnico odpeljan tudi drug gasilec.

Iz bolnišnice so sporočili, da se oba gasilca počutita dobro, eden izmed njiju pa je že bil odpuščen iz bolnišnične oskrbe. Požar, ki je izbruhnil, je bil izjemno nevaren, saj je obstajala velika verjetnost, da se ta razširi na preostanek kompleksa lesenih hiš, je za 24sata opozoril poveljnik gasilske zveze v Ličko-senjski županiji Hrvoje Ostović.

Foto: Facebook

V okolici ni bilo hidranta
V trenutku, ko je požar izbruhnil, so bili tuji turisti v hišici. Požar je po poročanju Večernjega Lista izbruhnil v podstrešju hiše in se pričel hitro širiti na preostanek hiše. Ob tem pa je bila dodatna oteževalna okoliščina, da v tem kompleksu ni hidranta. Iz tega razloga so morali za gašenje izčrpati vodo iz bazena za goste in rezervarjev, a to vseeno ni zadoščalo.

Foto: Facebook

Iz tega razloga so morali s cisternami do jezera Kozjak in s pomočjo črpalk izčrpati potrebno količino jezerske vode za gašenje požara, je pojasnil poveljnik gasilcev. 41 gasilcev je s pomočjo 17 gasilskih vozil uspelo pogasiti požar. Preiskava bo pokazala vzrok požara, a obstaja sum, da je požar povzročil udarec strele.

Hana Murn