fbpx

Svet NIJZ za novega direktorja izbral Milana Kreka

Milan Krek (Foto: STA)

Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je na današnji seji za novega direktorja izbral Milana Kreka, ki je doslej vodil koprsko izpostavo zavoda. Kot je za STA povedal predsednik sveta Rok Tavčar, jih je Krek v današnji obširni predstavitvi prepričal. Na razpis se je poleg Kreka prijavil tudi mikrobiolog z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Gorazd Pretnar, ki pa ni dobil zadostne podpore.

Po nestrokovnih izpadih nekdanje direktorice Nacionalnega inštituta za javno dzravje Nine Pirnat in nato vršilca dolžnosti Ivana Eržena, je NIJZ dobil novega direktorja, to je postal Milan Krek.

Krek, ki je pred leti vodil vladni urad za droge, se je v zadnjih tednih večkrat pojavil na vladnih novinarskih konferencah, namenjenih predstavitvi aktualnih podatkov o epidemiji covida-19. S tem je tudi spodbudil ugibanja, da bi lahko prevzel vodenje NIJZ. Sam sicer do zadnjega ni želel potrditi ali zanikati, da se je prijavil.

Nekateri vodilni politiki, vključno z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, so bili v prejšnjih tednih večkrat kritičnih do NIJZ, saj da je napačno ocenil položaj glede novega koronavirusa, s tem pa da je Slovenija tudi zamudila ključno obdobje, ko bi lahko ukrepali prej.

Rok Krajnc