Novi ukrepi zaščite pred svincem za mežiške in črnjanske triletnike

Foto: NIJZ, Območna enota Ravne na Koroškem

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), območna enota Ravne na Koroškem, je začel izvajati nove ukrepe v okviru sanacijskega programa, ki ga izvajajo od leta 2007. Triletniki Zgornje Mežiške doline imajo možnost pridobiti »prehranske zabojčke«, s katerimi preprečujejo vnos svinca v telo preko hrane.

Tisti otroci, ki v Mežici in Črni na Koroškem obiskujejo vrtec, imajo v obroke že vključeno varovalno prehrano. Jedilnike sestavljajo ekološko pridelana živila in živila, bogata s kalcijem, železom in vitaminom C. “Te hranilne snovi so naravni antioksidanti svinca in preprečujejo njegovo absorpcijo v telesu,” sporočajo iz NIJZ OE Ravne na Koroškem.

Ker pa so v ukrepe varovalne prehrane želeli zajeti tudi otroke, ki ne obiskujejo vrtca, so se odločili za nekoliko drugačen pristop. “Družine triletnikov, ki so se udeležile informativne delavnice o zdravi prehrani in odvzema vzorca krvi za preverjanje, sedaj redno prejemajo zabojčke. ‘Zabojček’ vsebuje nabor sezonske pridelane zelenjave, sadja ter mlečnih izdelkov. Na enoti NIJZ pripravimo različno gradivo, ki ga dodamo v zabojček. To so na primer zloženka receptov iz živil, ki jih vsebuje zabojček, informativno gradivo, poučna igrica, pobarvanka …” sporoča NIJZ.

Vemo namreč, da so vsebnosti svinca vsakega petega triletnika v Mežici in Črni na Koroškem lani presegle mejne vrednosti 100 mikrogramov v litru krvi. Zaskrbljujoči podatki so razburili Korošce; omenjeni občini sta skupaj z ravenskim NIJZ poslali dopis na vlado in pristojna ministrstva, da za učinkovito sanacijo potrebujejo dodatnih osem milijonov evrov sanacijskih sredstev, saj je od sanacije odvisno tudi zdravje in življenje prebivalcev Zgornje Mežiške doline. Kaj več od nekaj sto tisočakov dodatka pa občini in NIJZ niso prejeli.

Celoten članek preberite TUKAJ