fbpx

Novih 15 potrjenih okužb s covid-19, okuženih pa kar sedem zdravnikov UKC Maribor!

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Ponovno smo priča porastu okužb, ki so bile sprva uvožene, sedaj pa so sekundarne narave. Zaradi bolezni zaradi koronavirusa ni novih hospitaliziranih, je pa po zadnjih navedbah v UKC Maribor bilo okuženih sedem zdravnikov, preostale stike z njimi pa še iščejo. Vlada je zaradi previdnosti omejila zbiranje na javnih mestih, Hrvaška pa se je odločila zapreti nočne klube, saj bomo le tako Slovenci v sosednji državi varno letovali.

Z današnjim dnem za novim koronavirusom beležimo petnajst novih okužb, medtem ko so opravili 1085 testiranj, število hospitaliziranih se ni spremenilo in na negi v bolnišnici pa jih ostaja osem, nihče pa ne bo potreboval intenzivne nege. Po zadnjih informacijah se je z novim koronavirusom okužilo tudi sedem zdravnikov v mariborskem urgentnem centru, vsega skupaj pa beležimo 111 mrtvih.

Vseh stikov s prvotno tremi okuženimi zdravniki še niso našli, zato iz kliničnega centra pozivajo vse, ki so bili v nedeljo, 28. junija, v urgentnem centru, naj bodo pozorni na svoje zdravstveno stanje. Iz bolnišnice so še opozorili, če opazijo znake, podobne gripi, naj takoj pokličejo svojega osebnega zdravnika in se posvetujejo z njimi.

Zaradi situacije se je vlada odločila omejiti zbiranje na javnih mestih nad 50 oseb, pri tem pa je pomembno upoštevati navodila NIJZ. Zbiranje ljudi do 500 udeležencev brez nastopajočih na organiziranih javnih prireditvah pa bo dovoljena le, če bo to odobril NIJZ.

Zaradi trenutne situacije je bila Hrvaška primorana zapreti nočne lokale in počasi prevzema ukrepe podobne našim, zato se je Slovenija odločila, da Hrvaške ne bo umaknila iz seznama varnih držav in daje Hrvaški priložnost, da z doslednimi ukrepi omeji rast okužb.

Sara Kovač