fbpx

Ob osamosvojitvi smo imeli Slovenci na državni ravni 2 tisoč predpisov, danes jih je 20 tisoč – le da imamo danes računalnike, ki omogočajo hitrejše delo, birokratska navlaka pa nas kljub temu vse bolj duši

Foto: SDS

“Danes imamo v Sloveniji 20.000 predpisov na državni ravni, desetkrat več kot ob osamosvojitvi. Čestitke vsem podjetnikom, ki ste sposobni premagati vse birokratske ovire in ustvariti rezultat, ki smo mu priča danes v Škrjančah,” je v četrtek v Škrjančah dejal predsednik SDS Janez Janša. Potekalo je namreč odprtje gospodarske cone Škrjanče. Ob tej priložnosti je občina Ivančna Gorica pripravila prireditev, ki jo je povezoval podžupan Tomaž Smole. Na začetku je zbrane nagovoril Milan Pušljar, eden od tamkajšnjih podjetnikov in občinski svetnik, ki se je osebno angažiral za izgradnjo industrijsko-gospodarske cone.

Pušljar je dejal, da je cona v Škrjančah “velika pridobitev za občino in podjetnike, ki bodo v njej opravljali svoje storitve”. Dodal je, da je bila cona zgrajena z mislijo na prihodnost, saj “lega ob avtocestnih in železniških povezavah, bližina ustanov v mestu, urejen vodovod in čistilna naprava predstavljajo dober temelj za nadaljnji razvoj”. Zahvalil se je svoji družini in sodelavcem, brez katerih izgradnja ne bi bila mogoča, pa tudi županu Dušanu Strnadu, podžupanu Tomažu Smoletu, celotni občinski upravi in vsem drugim podjetnikom, ki so sodelovali pri nastajanju cone. Zaključil je, da so vsi skupaj lahko ponosni na dosežek, ki bo pripomogel k razvoju gospodarstva.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je v svojem nagovoru dejal, da so “mala in srednja podjetja tista, ki ustvarjajo napredek, višje plače, novo vrednost in posledično višjo kvaliteto življenja”. Vsak, ki ima vsaj malo ekonomskega znanja, ve, da je ustvarjanje novih delovnih mest najboljša socialna politika. “Če bi v Sloveniji na vseh področjih zadeve tekle tako kakor tam, kjer imajo vajeti v rokah mali in srednji podjetniki, bi se lahko primerjali s Švico, kar smo si želeli ob osamosvojitvi,” je dejal Janša, ki opozarja, da Slovenija žal ni izkoristila vseh priložnosti, ki jih je imela v zadnjih desetletjih. Dodaja, da so predvsem podjetniki tisti, ki so z novimi idejami in investicijami rešili Slovenijo zadnje gospodarske krize, “vsako novo delovno mesto je namreč velika pridobitev za posameznika in za skupnost”.

Foto: SDS

Janša opozoril na številne birokratske ovire
Opozarja, da se v Sloveniji podjetniki srečujejo z mnogimi birokratskimi ovirami, izjema ni bila niti izgradnja gospodarske cone v Škrjančah, za katero so bila potrebna štiri leta za pridobitev dokumentacije, nato pa so sledila še arheološka dela in čakanje na dodatna dovoljenja. Ob osamosvojitvi smo imeli Slovenci na državni ravni 2.000 predpisov, danes jih imamo 20.000. Država je še vedno enako velika kot takrat, imamo računalnike, ki omogočajo hitrejše delo, birokratska navlaka na državni ravni pa nas kljub temu vse bolj duši in preprečuje, da bi se zadeve uresničile v normalnem roku.

“Število predpisov moramo zmanjšati” je dejal Janez Janša
Predsednik SDS je prepričan, da bomo število predpisov morali zmanjšati, če želimo slediti tempu drugih evropskih držav. Nadaljeval je, da v zadnjih mesecih opazujemo, kako je v Bruslju neuporabljenih na stotine milijonov evrov denarja, ki smo si ga izborili, a ga Vlada RS ne počrpa: “V Bruslju je okoli 2 milijardi evrov, petina našega proračuna, a jih ne moremo počrpati zaradi počasne birokracije, evropske uredbe pa doma še dodatno zakompliciramo. Na državni ravni nas tako čaka še veliko dela, če želimo, da bo Slovenija znala izkoristiti priložnosti, ki jih ima,” meni Janez Janša, ki je še posebej izpostavil geostrateško lego Slovenije. Na koncu je čestital vsem, ki so bili sposobni premagati vse državne ovire in priti do rezultata, ki smo mu priča v Škrjančah. Zaželel je čim boljše poslovne rezultate, zaposlenim čim višje plače in občanom dobro počutje.

Foto: SDS

Ob koncu je zbrane nagovoril še župan Ivančne Gorice Dušan Strnad, ki je dejal, da gospodarska cona Škrjanče za občino Ivančno Gorica pomeni dobitek na loteriji, “saj dobro stoječe gospodarstvo, podjetniki in zaposleni omogočajo proračun, s katerim upravlja občina”. Tudi Strnad opozarja na državne birokratske ovire, a dodaja, da o določenih zadevah vendarle odločajo občine, zato se v Ivančni Gorici trudijo za čim hitrejšo izvedbo projektov, kakršen je cona v Škrjančah. Spomnil je, da se v občini soočajo s pomanjkanjem kvalitetne elektrike, ki ovira razvoj občine, a so z vztrajnostjo in trudom že skoraj zgradili daljnovod od Trebnjega do Ivančne Gorice. Župan obljublja, da bo v naslednjem letu celotna občina opremljena s hitrim internetom, ki bo pomenil velik doprinos za podjetnike, prav tako pa se gradi obvoznica. Na koncu je Milan Pušljar prejel kovanec za vse delo in trud pri izvedbi projekta, nato pa je sledil še slavnosten prerez traku, s katerim so organizatorji tudi uradno odprli gospodarsko-industrijsko cono Škrjanče.

Lana Božič