Obiskovalci festivala Malvazija bodo lahko okusili več kot 150 različnih malvazij

Foto: STA

Društvo vinogradnikov slovenske Istre danes in v ponedeljek v portoroškem Hotelu Slovenija organizira 25. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalci bodo lahko okušali več kot 150 vzorcev malvazij in spoznali 71 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije, napovedujejo organizatorji.

Ob današnjem slovesnem odprtju festivala bodo podelili priznanja vinarjem, ki so na ocenjevanju Sommelier Slovenije 2023 osvojili največ točk. V sredo sta namreč petčlanski ocenjevalni komisiji ocenili 110 prijavljenih vzorcev v šestih kategorijah: peneče, sveže, zrele, macerirane, s preostankom sladkorja in aromatizirane malvazije, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Vstopnina na letošnji festival, posvečen malvazijam, je 20 evrov za en dan in 30 evrov za dva dni, navaja STA. Obiskovalci bodo prejeli festivalski kozarec, poleg degustacij pa se lahko udeležijo šestih strokovnih in kulinaričnih delavnic ter okrogle mize z naslovom Kako bolj učinkovito prodajati vina višjega cenovnega ranga v restavraciji.

Med drugim se bo na letošnjem festivalu s ponedeljkovo kulinarično delavnico obiskovalcem predstavil chef Restavracije COB z Michelinovo zvezdico Filip Matjaž.

Andrej Žitnik