fbpx

Obrtniki imajo pravico do polne pokojnine, tako kot imajo to urejeno v Avstriji, Nemčiji in Italiji!

Foto: Nova24TV

Obrtniki, ki želijo s svojo dejavnostjo nadaljevati tudi po upokojitvi, bi morali imeti pravico do polne pokojnine. To so si namreč prislužili s svojim delom, so na današnji seji upravnega odbora OZS ponovno poudarili obrtnik in podjetniki ter opozorili, da bi morala država spodbujati tiste upokojene obrtnike, ki želijo ostati delovno aktivni, ne pa, da jih omejuje in celo spodbuja k delu na črno.

Obrtniki so se spraševali, zakaj je naša država tako posebna, da upokojencem ne omogoča nadaljevanja dejavnosti, plačevanja polnih prispevkov in prejemanja zaslužene pokojnine v celoti. “Ureditev, kjer imajo upokojeni obrtniki pravico do polne pokojnine, poznajo tako v Avstriji, Nemčiji in Italiji. Pogosto se primerjamo s temi državami, zakaj se ne bi tudi v tem primeru, ko želimo rešiti problem upokojenih obrtnikov,” je poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Tudi kmetje imajo pri določeni starosti pravico do polne pokojnine, četudi še naprej opravljajo svojo dejavnost. Smo torej na slabšem kot kmetje,” je dejal obrtnik Slavko Šega, ki se mu zdi krivično, da država obrtnikom ne omogoči enakih pogojev za delo po upokojitvi.

Nekdanji podjetnik leta Bojan Železnik pa je na seji izpostavil dejstvo, da se dvojni status dotika tudi delavcev, ki jih obrtniki zaposlujejo. “Gre torej za vprašanje delodajalcev in sindikatov,” je dejal.  Obrtnikom in podjetnikom se zdi nesmiselno, da mora obrtnik oziroma podjetnik svojo dejavnost kot s.p. zapreti, če hoče uveljaviti polno pokojnino, kar je še posebej nerodno, če ima zaposlene delavce, ki jim na ta način zagotavlja tudi socialno eksistenco in zanje odvaja ustrezne prispevke v blagajne javnih zavodov.

Vprašanje dvojnega statusa oziroma pravice upokojenih obrtnikov do polne pokojnine sicer še vedno presoja tudi Ustavno sodišče. “Ugotovitev bo zavezujoča tako za nas, kot za državo,” je še pripomnil Meh. O spremembah ZPIZ-2, ki se dotikajo tudi dvojnega statusa, bodo razpravljali socialni partnerji na petkovi seji ESS.

C. Š.