Odprli prvo jeseniško ferato

Vir: Pixabay.

Plezanje postaja vse bolj priljubljena oblika rekreacije, tako na umetnih stenah, kot tudi v naravi. Zato je vsaka nova ferata, ki omogoča tovrstno rekreacijo, izziv za plezalce. Eno takšnih so včeraj uradno odprli na Jesenicah in jo poimenovali po tamkajšnjem potoku, ferata Dobršnik.

Soteska Dobršnik poteka v idiličnem okolju, kjer uporabniki najdejo tudi 8 slapov, višina najvišjega znaša kar 22 metrov. Višina ferate znaša 270 metrov, dolžina pa 1000 metrov. Za dostop od urejenega parkirišča do začetka ferate je potrebnih približno 15 minut, samo plezanje po njej pa traja okrog uro in 15 minut. Od 31. oktobra do 1. aprila bo ferata zaprta.

Ker struga potoka Dobršnik poteka delno po jeseniški, delno po kranjskogorski občini, sta novo pridobitev uradno odprla ter se po njej tudi povzpela župana obeh občin. Uporaba ferate je možna le z uporabo ustrezne opreme, ki mora obsegati čelado, samovarovalni komplet, primerno obutev in oblačila. Nekaj kompletov samovarovalne opreme je po predhodnem dogovoru oziroma rezervaciji za izposojo na voljo tudi v bližnji piceriji Trucker.

Gorenjski utrip