fbpx

Odslej za upokojence in ostale upravičence brezplačen javni prevoz tudi drugod po Sloveniji

Mestni promet bodo lahko odslej brezplačno uporabljali tudi v Kranju, na Jesenicah, v Kopru, Celju, Krškem in v Novem mestu (foto: sta)

Po tem, ko je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec lani napovedal brezplačno uporabo javnega potniškega prometa za upokojence, osebe, starejše od 65 let, invalide in vojne veterane na območju Mestne občine Ljubljana in Maribor, bodo mestni promet lahko odslej brezplačno uporabljali tudi v Kranju, na Jesenicah, v Kopru, Celju, Krškem in v Novem mestu. Pravico bodo uveljavljali z IJPP kartico.

Upokojenci, osebe, starejše od 65 let, invalidi in vojni veterani, ki imajo brezplačno vozovnico za javni promet na območju Slovenije, bodo mestni promet lahko odslej brezplačno uporabljali tudi v Kranju, na Jesenicah, v Kopru, Celju, Krškem in v Novem mestu. Pravico bodo uveljavljali z IJPP kartico, poroča STA. Občina Velenje je bila iz podpisa izvzeta, saj tem kategorijam potnikov tam že nudijo brezplačen prevoz. Z mestnima občinama Ljubljana in Maribor je minister Jernej Vrtovec pogodbe podpisal že lani.

Brezplačno so se na območju Mestne občine Ljubljana od lanskega oktobra starejši od 65 let in upokojenci že vozili, po novem pa se bodo brezplačno vozili tudi v Kranju, na Jesenicah, v Kopru, Celju, Krškem in v Novem mestu. Napovedi ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca se tako uresničujejo, javni promet postaja hrbtenica prevozov v Sloveniji.

Upravičenci z osebnim dokumentom lahko to uredijo na prodajnih mestih
Po poročanju STA se bo vsem upokojencem, osebam, starejšim od 65 let, invalidom, imetnikom evropske kartice ugodnosti za invalide in vojnim veteranom, ki so že imetniki rdeče kartice oziroma imetniki kartice IJPP (integriran javni potniški promet, op. p.) in vozovnice za območje Slovenije, nova vozovnica za mestni promet avtomatsko zapisala na kartico ob prvi vožnji z medkrajevnim prevozom ali mestnim prevozom, so zapisali na Mestni občini Kranj. Prevoznik Arriva Slovenija ob tem potnikom svetuje, naj za zanesljiv zapis držijo kartico na terminalu od tri do pet sekund, iz celjske občine pa so sporočilu, da vozovnica velja tudi za brezplačne prevoze z vlakom. Upravičenci, ki doslej še niso uveljavljali pravice do vozovnice za območje Slovenije, lahko to z osebnim dokumentom uredijo na enem od prodajnih mest, tako bodo prejeli kartico in vozovnici za območje Slovenije in vključene mestne prevoze. Cena rdeče IJPP kartice sicer znaša 3 evre.

Podpis sporazuma med ministrstvom za infrastrukturo in Ljubljanskim potniškim prometom (LPP) o brezplačnem prevozu z avtobusi LPP za upokojence, invalide, vojne veterane in starejše od 65 let: minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat. (Foto: STA)

Pogodbo o poravnavi subvencije je z župani občin Celje, Jesenice, Kranj, Koper, Krško in Novo mesto minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec podpisal pred dobrim mesecem in pri tem izpostavil tudi okoljski vidik ukrepa: “Gre za relativno majhen znesek, ki ga namenja državni proračun, na drugi strani pa delamo velike simbolne korake,” je dejal po podpisu pogodbe.

Ana Hribar