fbpx

Otvoritev in blagoslov novega vodovodnega omrežja Škocjan – Male

Foto: Občina Grosuplje

V petek, 1. junija 2018, smo pri novem hidrantu v zaselku Male v Škocjanu otvorili in blagoslovili novo vodovodno omrežje Škocjan – Male. Dolgo pričakovan vodovod je namreč v zaključni fazi.

Ob novi pridobitvi so skupaj proslavili župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predsednik Krajevne skupnosti Škocjan Martin Tomažin, predsednice in predsedniki tudi nekaterih drugih krajevnih skupnosti, župnik Janez Selan, predstavniki Javnega komunalnega podjetja Grosuplje in Komunalnih gradenj Grosuplje ter seveda tamkajšnji krajanke in krajani.

Zbrane na otvoritvi in blagoslovu dolgo želenega vodovoda v zaselku Male je lepo pozdravil predsednik Krajevne skupnosti Škocjan Martin Tomažin. “Izgradnja te, v zadnjih 40-ih letih največje investicije v vodovodno omrežje na območju krajevne skupnosti Škocjan, je v zaključni fazi. Danes smo se zbrali, da slavnostno predamo v uporabo vodovodno omrežje in hidrant z omarico za gasilsko opremo v Škocjanu,” je dejal.

Čista pitna voda je osnovna dobrina, ki zadeva in se dotakne vsakogar izmed nas. Nobeno živo bitje na Zemlji brez nje ni sposobno preživeti. Je pa voda tudi osnovno gasilno sredstvo pri krotenju in gašenju požarov, zato je potrebno zagotoviti primerno pokritost celotnega požarnega območja s hidrantnim omrežjem. In na predlog Krajevne skupnosti Škocjan in Prostovoljnega gasilskega društva Škocjan ter s pomočjo Javnega komunalnega podjetja Grosuplje in Občine Grosuplje jim je to tudi uspelo, vodovodno omrežje so dobili tudi v tem delu Škocjana, v zaselku Male.

V Krajevni skupnosti Škocjan želimo skupaj z Občino Grosuplje, na čelu z županom dr. Petrom Verličem, še naprej skrbeti za dobro počutje krajanov in soustvarjati pogoje, da lahko Škocjanci ostajamo v rodnem kraju ter se enakovredno kosamo z izzivi današnjega časa in časa, ki je pred nami. Projektov in idej za prihodnost nam ne bo zmanjkalo,” je še dejal predsednik Krajevne skupnosti Martin Tomažin.

Zbrane na slovesnosti je nagovoril tudi župan dr. Peter Verlič. Kot rad poudari ob takšnih dogodkih, je tudi tokrat povedal, da za Občino Grosuplje ni velikih in majhnih projektov. Vsaka pridobitev, ki pomeni izboljšanje kvalitete življenja za krajanke in krajane, za občanke in občane, je pomembna. Pomembno pa je tudi sodelovanje. “V naši občini imamo 10 čudovitih krajevnih skupnosti in 10 svetov krajevnih skupnosti, pa predsednic in predsednikov, ki so nam v veliko pomoč. Ker so blizu vam, krajankam in krajanom, včasih z vidika občin z majhnimi problemi, a z velikimi težavami za vas. In če je krajevna skupnost povezana, če so ljudje povezani, če sodelujejo, potem je lažje tudi, ko je treba priti do občinskih vrat. In če ima občina posluh, in jaz sem prepričan, da smo lahko vsi ugotovili, da se naša občina želi razvijati enakomerno, po vseh krajevnih skupnostih, potem je lažje priti tudi do rešitev,” je dejal.

Župan je nadaljeval, da je podobno tudi, ko gledamo občine in našo vlado. Če imamo dobro krajevno skupnost, pa slabo občino, bo rezultat slab. Če imamo dobro krajevno skupnost in dobro občino, bo rezultat dober. Prav tako pa velja, da tudi če se občine še tako trudimo, nam to ne pomaga veliko, če imamo slabo vlado. “Žal moram reči, da je bilo v tem mandatu za občino Grosuplje nekaj izgubljenih priložnosti, kar 2 milijona evrov na letni ravni, ker nikakor niso želeli zvišati povprečnine, in ker ni bilo črpanja evropskih sredstev. Jaz sem prepričan, da bi v to občino dobili vsaj 20 milijonov evrov dodatnih sredstev, če bi imeli dobro vlado,« je dejal župan. Ob tem je še dejal, da prav tako ne pomaga veliko, če imamo dobro vlado ter slabo občinsko vodstvo.

Pomembno torej je, da se povezujemo, sodelujemo, tako bodo tudi problemi lažje rešljivi.

Župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar in predsednik Krajevne skupnosti Škocjan Martin Tomažin so slovesno prerezali trak in tako vodovodno omrežje v zaselku Male v Škocjanu tudi uradno predali v uporabo. Novo pridobitev v kraju je nato župnik Janez Selan tudi blagoslovil. Slovesnost so s petjem obogatili člani Moškega pevskega zbora Samorastnik, na harmoniko je zaigral škocjanski izdelovalec harmonik Drago Elikan. Skozi prireditev nas je popeljala Maja Sodja.

C. Š.