fbpx

Oživljanje koroške romarske gore sv. Eme v Globasnici

Foto: e-koroska

S projektom “Zdravilne poti” in sanacijo izvira svete vode občina Globasnica želi, da bi gora sv. Eme postala romarsko središče alpsko-jadranskega prostora.

Poleg dneva, ko se verniki enkrat letno na gori zberejo na Rozalskem žegnanju, je gora sv. Eme preko celega leta najpomembnejša turistična atrakcija za Globasnico, saj v kraj privabi največ gostov. Zato bo občina že obstoječo pot s projektom “Zdravilne poti” povezala v celoto; povezava izkopanin, cerkve, izvira zdravilne vode in arheološkega muzeja v središču občine bo okrepila turistično priljubljenost gore in tako bi lahko gora sv. Eme oziroma Globasnica postala romarsko središče alpsko-jadranskega prostora.

Gora svete Eme je del Geoparka Karavanke in je predgorje Karavank z nadmorsko višino 840 metrov. Arheološke najdbe na gori kažejo, da je bilo tam svetišče že v devetem stoletju pred našim štetjem. Tudi pozneje, v času Rimskega cesarstva, so prebivalci iz doline prihajali na goro in obiskovali svetišče. Izkopanine kažejo na to, da sta pred 1500 leti na gori nastali dvojna rimokatoliška in dvojna vzhodnogotska cerkev, gora pa je postala pravi romarski kraj, saj so sveti ostanki svetnikov uživali posebno občudovanje.

Celoten članek preberite TUKAJ