Papež novomeškemu škofu Glavanu za eno leto podaljšal škofovsko službo

Msgr. Andrej Glavan (Foto: STA)

Novomeški škof msgr. Andrej Glavan je v nedeljo, 14. oktobra 2018, dopolnil 75 let, ob tem pa je papežu Frančišku v skladu s cerkvenimi pravili ponudil svoj odstop. Papež odstopa ni sprejel, službo novomeškega škofa mu je podaljšal še za eno leto, so pri nedeljski maši vernikom sporočili duhovniki novomeške škofije. Novi škof naj bi bil znan najpozneje konec prihodnjega leta.

Glavan je svoj odstop ponudil v skladu s splošnim navodilom Cerkve, da morajo škofje ponuditi odstop, ko dopolnijo 75 let starosti. Kot je navedeno na spletni strani novomeške škofije, je Glavan obvestilo o tem, da mu je papež Frančišek za eno leto podaljšal službo škofa, prejel 11. septembra. Hkrati je dobil pooblastilo in naročilo, da o podaljšanju v primernem času obvesti škofijo.

Glavan se je rodil 14. oktobra 1943 v župniji Soteska. V duhovnika je bil posvečen leta 1972 in je dolga leta služboval na Loškem, sprva kot kaplan v Škofji Loki, nato kot župnik novoustanovljene župnije na Suhi in od leta 1981 dalje v župniji Stara Loka.

Maja 2000 je bil imenovan za ljubljanskega pomožnega škofa, po odhodu nadškofa Franca Rodeta v Rim konec aprila 2004 pa je bil izvoljen za upravitelja ljubljanske nadškofije. To službo je opravljal do 5. decembra 2004, ko je vodenje nadškofije prevzel novi nadškof Alojz Uran. Papež Janez Pavel II. ga je ob ustanovitvi novomeške škofije aprila 2006 imenoval za prvega novomeškega škofa.

Več si lahko preberete na portalu moja-dolenjska.

  • Spoštovani, ali ne morete zapisati, da je odstop skladen s §1 401. kan Zakonika kanonskega (cerkvenega) prava, ki pravi: da je “krajevni škof, ki je izpolnil petinsedemdeseto leto starosti, naprošen, da da odpoved službi papežu, ki bo po presoji razmer ukrepal.”

  • Valter BraniSlav

    Gospod Glavan steje 75 pomladi prav tako kot Mick Jagger.
    Mick se vedno skace, Glavan pa bi sel v penzion.
    Ocitno imajo sex, droge in rock and roll dober vpliv na zivljenjsko moc…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!