Po sestrelitvi helikopterjev pred 30 leti na Igu na tem območju ni bilo več preletov

Zoran Dernovšek (Foto: VSO)

V nedeljo, 27. junija, ob 19. uri se je na Igu pri Ljubljani začela kratka slovesnost v spomin na sestreljena helikopterja v vojni za Slovenijo. Slovesnosti se je udeležila skupina ljudi iz okolice in drugod. Osrednji govornik je bil Zoran Dernovšek – Raketka, ki je na tem mestu v času vojne sestrelil prvi helikopter. Zbrane je v spomin na dogodek nagovorila tudi poslanka Državnega zbora RS Alenka Jeraj, ki je bila vključena tudi v organizacijo dogodka.

Zoran Dernovšek je v nagovoru kot zanimivost povedal, da se je raketa, ki je zadela helikopter, obnašala nekoliko nenavadno. To je pri nasprotniku, ki je poznal delovanje tega orožja, okrepilo prepričanje, da ima slovenska Teritorialna obramba najsodobnejše orožje za odvračanje napadov iz zraka. Govorilo se je celo o možnosti, da so na Igu nameščeni sistemi za prestrezanje Patriot, kar je bila popolna dezinformacija, ki pa je bila za Slovenijo koristna.

Ob napadu na komaj rojeno državo Slovenijo leta 1991 sta delovala dva učna centra, kjer so se usposabljali slovenski naborniki. Poleg Peker je bil drugi center na Igu pri Ljubljani. Ker se je začela vojna, je bilo treba ta dva centra ustrezno varovati, zato je bila vzpostavljena tudi zračna obramba, da bi preprečila morebitne napade iz zraka.

Image

Na Igu pri Ljubljani so nebo varovali s protiletalskimi raketami Strela 2M, katere rakete po izstrelitvi sledijo letu zrakoplova. Drugi dan vojne 27. junija 1991 je bila izdana prepoved letenja nad Slovenijo, izdan pa je bil ukaz za sestrelitev vseh nenajavljenih poletov vojaških letal ali helikopterjev. Ko sta tistega dne kljub prepovedi letenja Ig v nizkem preletu preletela dva oborožena helikopterja MI-8, je Zoran Dernovšek prijel za raketomet, počakal da sta preletela hiše, nameril in sprožil proti više letečemu. Ob zadetku je velikanska sila obrnila tudi drugi helikopter in oba sta hrupno treščila na tla.

Morda je slika naslednjega: stati in na prostem

Po tem dogodku je bil v Ljubljani sestreljen še en sovražni helikopter. Ti dve akciji obrambnih sil Republike Slovenije sta spremenili odnos Jugoslovanske ljudske armade do zračne obrambe, kar je na nek način spremenilo potek dogajanja. JLA je izgubila prej samoumevno premoč iz zraka. Po sestrelitvi helikopterjev na Igu je JLA prepovedala letenje na območju Iga do višine 15 kilometrov in do konca vojne na tem območju ni bilo nobenega preleta več.

Politikis