Policija in Planinska zveza Slovenije odsvetujeta obisk obljudenih krajev

Prejšnji teden so množični obiskovalci Velike Planine povzročali zastoje in zmedo, saj so vozila puščali kar na vozišču (Foto: STA)

Ljubljanski policisti so predvsem ob lepem vremenu, denimo minuli konec tedna, zaznali občutno več prometa na nekaterih priljubljenih krajih, denimo na območju Velike planine in Katarine. Ker bo prihajajoči vikend po napovedih lep, se bojijo ponovnega navala in odsvetujejo obisk turistično zanimivih točk ter priljubljenih krajev v izogib gneči. Pri tem pa še opozarjajo, da bodo opravljali poostren nadzor. Tudi na Planinski zvezi Slovenije opozarjajo, da naj planinci izbirajo manj obljudene cilje in pri tem skrbno izbirajo snežne razmere. 

Ljubljanski policisti so predvsem ob lepem vremenu, denimo minuli konec tedna, zaznali občutno več prometa na nekaterih priljubljenih krajih, denimo na območju Velike planine in Katarine. Vozniki in obiskovalci so tako v določenih primerih povzročali zmedo in zastoje na cestah. Do gneče je prihajalo predvsem zaradi nepravilnega parkiranja, saj so obiskovalci ob trenutnem pomanjkanju parkirišč zaradi snega vozila puščali kar na vozišču. S tem so onemogočili normalen potek prometa in dostop vsem interventnim službam.

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je poudaril, da je prehajanje med mejami občine znotraj regije za namen rekreacije dovoljeno. Zaenkrat pa naprošajo vse, da izbirajo med manj obleganimi destinacijami, čez vikend pa bo potekal tudi nadzor. “Vsak tak voznik naj se zaveda, da je lahko prav on tisti, ki bo potreboval nujno pomoč interventnih služb, te pa bodo morda prav zaradi njegovega vozila potrebovale več časa za prihod na kraj in bo pomoč lahko zato tudi prepozna,” so še dejali na Policijski upravi Ljubljana.

Foto: Pixabay

Planinska zveza odsvetuje obisk obljudenih ciljev in pohodnike opozarja na nevarnost plazov
“Konec tedna ponuja dobro vremensko napoved. Prosta dneva bomo številni izkoristili za obisk gora in zabavo na snegu. Vsekakor je gibanje na svežem zraku dobrodošlo za boljše psihofizično počutje, a ob tem nikar ne pozabimo poskrbeti za svojo varnost,” pojasnjujejo na Planinski zvezi. Opozarjajo še, da so razmere v gorah nevarne in jih tudi najbolj izkušeni ne znajo predvideti. “Zaradi tega odsvetujemo obisk gora vsem, ki nimajo izkušenj z gibanjem v zasneženih gorah,” so še pojasnili.

Iskanje zasutega v snežnem plazu (Foto: Planinska zveza Slovenije)

“Ostalim pa, da se izognejo območjem, ki so izpostavljena in znana kot plazovita. Svetujemo uporabo plazovnega trojčka in plazovnega nahrbtnika, predvsem pa veliko preudarnosti. Naj ne zapeljejo zasnežene strmine, ki kličejo po odlični smuki, saj skrivajo nevarne pasti. Upoštevajte dobronamerna priporočila gorskih reševalcev, kajti vsaka nesreča je nepotrebna,” svetuje strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi. Ipozstavil je, da so bili v zadnjih dneh priča vse več nesrečam zaradi snežnih plazov, ki potrjujejo, da so razmere nevarne in jih ne znajo predvideti niti najbolj izkušeni. Reševanje pa je zaradi epidemije koronavirusa še bolj oteženo.

Sara Rančigaj