Policija: “Pričakuje se nagel porast števila ilegalnih prehodov”

V letošnjem januarju je slovensko južno mejo nezakonito prestopilo 25-krat več tujcev kot januarja leta 2016. Ob tem je Policija včeraj zapisala: “Letošnji januar se je začel z večjim številom od lani, pričakuje se nagel porast števila ilegalnih prehodov.”

Policija je včeraj objavila podatke o nezakonitih prehodih državne meje v januarju 2020. Prijeli so 595 migrantov, kar je za januar rekordno število.

Podatki o nezakonitih prehodih v preteklih letih kažejo, da je povečanje januar 2020 glede na januar 2016 je skoraj 25-kratno.

Povečanje januar 2020 glede na januar 2016 je skoraj 25-kratno.

Med prijetimi se jih je največ izreklo za državljane Maroka (skoraj tretjina vseh), sledijo države Afganistan, Egipt, Irak, Pakistan, Hrvaška, Alžirija in Kosovo. Pri tem se lahko ponovno vprašamo, zakaj meje ne prestopijo na zakonit način, s potrebnimi osebnimi dokumenti, prek mejnih prehodov, in kaj je v resnici v ozadju teh njihovih nezakonitih prehodov meje.

PU Novo mesto na nezavidljivem 1. mestu
Za januar je tudi značilno, da se je na prvo mesto po obravnavanih nezakonitih prehodih povzpela Policijska uprava Novo mesto, kar je prvič doslej. Na tem območju je šlo januarja skozi kar 40 odstotkov vseh nezakonitih migrantov. Povečanje glede na lanski januar je kar 4,26-kratno.

Skoraj polovica ujetih migrantov zaprosilo za azil
Namero podaje prošnje za azil je podalo 257 nezakonitih migrantov ali 43 odstotkov vseh, ki so jih prijeli. To pomeni, da so policisti s prijetimi imeli zelo veliko dela: poklicati so morali prevajalce in tolmače, izpolniti okoli 25 obrazcev, vmes poskrbeti za njihovo oskrbo (tudi prehrano) ter jih nato odpeljati v azilni dom v Ljubljano. Povprečen čas policijske obravnave vsakega od teh, ki izrazijo namero za podajo prošnje za azil, je okoli 1,5 ure. Namero za podajo prošnje za azil je izrazilo največ državljanov Maroka, sledijo Afganistanci, Egipčani, Alžirci in Tunizijci. Med njimi so tudi Turki in celo Srbi. Slovenski policisti so tujim varnostnim organom vrnili 367 prijetih, večino na meji s Hrvaško (362). Največ so vrnili Maročanov (92).

Tuji varnostni organi pa so januarja v Slovenijo vrnili 42 oseb, od tega jih je 6 vrnila Avstrija, kar 30 pa so jih prevzeli na letališču, kar pomeni, da so jih v Slovenijo vrnile druge, bolj oddaljene države. Edini znani razlog za to je, da so bili tujci prvič popisani v Sloveniji.

V oceni stanja je policija včeraj še zapisala: “Struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu se spreminja iz meseca v mesec, opazno je predvsem povečanje števila državljanov Maroka in opazen pojav državljanov Egipta v strukturi po državljanstvu.”

Poročilo Policije je dostopno tukaj.

J.M.

 • Joc 52

  In kako bo to obvladovala nasa politicna policija? Se minimalnega stevila ni obvladovala, da ne govorim, da so mizali in imeli ponoci prizgane luci. Nad Vardiste pa s specialci. Ubogi mi

 • Garbage man

  Tako kot Milica govori resnico, je Bobnarjeva lepotica in naravna blondinka

 • pajot

  Začnite upoštevat najnovejšo razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice.
  Nagonite to golazen na uradne mejne prehode in naj tam zahtevajo azil.

 • zaslosds

  Kje pa,to ni res,da bi bil porast migrantov,vprašajte fujonko,dobite odgovor s prve roke.

 • SALZ

  V Sloveniji NIHČE ne more zaprositi za azil če se striktno upošteva zakonodaja tiste ki pa to zakonodajo kršijo pa v zapor.

  • Novakec1

   Zapori so polni drugih zdraharjev.

 • RATATA

  Ja, ti prehodi bodo trajali več desetletij dolgo. Kmalu se nam bo to zdelo čisto normalno.

  • sunday

   normalno ne, ker jih boš imel vsak dan na vratih doma – ampak, če bomo tiho bomo mi na oz. pred vrati lastnih domov – verjetno nam to ne bo normalno, no, upam vsaj, da ne !!!

 • Van Der Waals

  Z TO HITROSTJO BOJO NASTALE NOVE DRŽAVE V EVROPI NOVI MAROK, PAKISTAN,….

 • sunday

  pa naj jih začno že končno streljati no!!!

 • Anton Slapnik

  sardelice, zelenjava, olja so dobra kvaliteta iz maroka

 • samotoje

  Navajam: Pri tem se lahko ponovno vprašamo, zakaj vsi ti mejo ne prestopijo na zakonit način, s potrebnimi osebnimi dokumenti, prek mejnih prehodov, in kaj je v resnici v ozadju teh njihovih nezakonitih prehodov meje.
  Take čirečare mi dvignejo pritisk. Nimamo se kaj spraševati. 90 % invazivcev ne bi moglo nikoli zakonito prestopiti nobene evropske meje, ker so kriminalci vseh sort, islamski borci, že kaznovani itd. V Evropo gredo po denar in širit islam. Kaj tu ni jasno?

  • samsara

   Del uvajanja “nove normalnosti” v zavest in podzavest ljudi.
   Politika psihopatskih globalnih odločevalcev, podprta z lokalnimi strežniki.

 • Franc Šink

  Svet se spreminja.

 • DEATH TO COMMUNISM

  Streljat naj jih začnejo, bo število hitro upadlo!

 • Novakec1

  Se fejst zabavajo na račun zblojenih €pejcev.

 • Olga101

  Policija pričakuje nagel porast ilegalnih prehodov?!! Kako so se pripravili? So že zapustili mejo?

 • hajduk

  Policija bi lahko nehala posploševati in objavila točne podatke, migranti pridejo z vlakom, izkrcali se bodo na zadnji postaji pred slovensko mejo, njihovo število bo pa enako številu vozovnic.
  Nas morajo skrbeti samo bosanci in albanci, drugi itak ne bodo ostali pri nas, nastanili pa se bodo v hišah, stanovanjih in bivalnih kontejnerji naših propadlih gradbincev, ki izvajajo velike projekte nacionalnega pomena, tudi v romskih kampih, razporejenih okoli določenih vojašnic ter seveda v slaščičarnah in buređinicah.

 • gabrijelobid

  J…š azil.