Pomagajmo herojskemu gasilcu, ki je reševal otroke, sam pa ostal brez vsega

Sandi Zajc rešuje otroka iz vrtca Gobice. (PGD: Mengeš)

V nesrečah pišejo zgodbe tudi heroji. Tisti, ki nesebično pomagajo drugim, sami pa so ostali brez vsega. In to je zgodba o Sandiju Zajcu iz PGD Mengeš.

Da je lahko pomagal ostalim, je doma svojo družinsko hišo prepustil usodi. Ko pa se je po naporni noči reševanja izmučen vrnil domov, ga je pričakal šok. Sandiju Zajcu, ki je v petek skupaj z ostalimi gasilci iz PGD Mengeš rešil 22 otrok, so poplave popolnoma uničile hišo. A kot je dejal za MMC, je “pomembno to, da je  družina na varnem”.

V hiši je voda segala do 1,8 metra višine, poplavljeno in uničeno je vse, od oblačil do gospodinjskih aparatov. “Uničeno je vse, kar si lahko zamislite. Obleke, vsi dokumenti, slike, vsa elektronika, računalniki, diski, športna oprema, vse,” Zajc razlaga za MMC. Povsem uničeni so tudi vsi družinski avtomobili, za nameček jim je še prevrnilo cisterno, s čimer je nastala dodatna škoda.

V hiši je Zajc živel z ženo in dvema sinovoma, ki obiskujeta osnovno šolo, ter tastom in taščo v zgornjem nadstropju. “Vedel sem, kaj se dogaja, ampak nisem imel kaj. Bil sem na terenu, samo poklical sem domače, naj se umaknejo v zgornja nadstropja,” razlaga Zajc. Razmere v hiši so bile izredno napete, saj je za nekaj časa njegov tast celo ostal ukleščen pod sesuto steno, tako da se je moral potopiti pod vodo, da se mu je uspelo rešiti skozi okno.

Družina je zdaj ostala brez vsega, kolikšni bodo stroški sanacije, še ni znano, saj je trenutno vse pod debelo plastjo blata, tako da bo trajalo še kar nekaj časa za oceno škode, priklop elektrike in sanacijo. Kot je povedal Zajc, so v petek v njihovi ulici prečrpavali vodo do polnoči, da so se lahko danes lotili prenašanja stvari iz poplavljene hiše in čiščenja.

V kolikor bi želeli pomagati gasilcu Sandiju Zajcu, lahko sredstva nakažete na TRR SI56 6100 0002 0196 038 PGD Mengeš, Zavrti 2, 1234 Mengeš (koda CHAR, namen: donacija Sandi Zajc)

E-Maribor