fbpx

Pozitivna novica: Gospodarstvo se pobira, rast brezposelnosti se je skoraj ustavila

Zavod za zaposlovanje (Foto: STA)

Rast registriranega števila brezposelnih se je v minulem tednu skoraj ustavila. Število se je povečalo le za 59 na 90.272, pri čemer se je dva dni celo znižalo, kažejo vmesni podatki Zavoda RS za zaposlovanje. V tednu dni pred tem se je medtem število brezposelnih povzpelo za 578, v prvi polovici aprila pa je poskočilo tudi za več tisoč tedensko.

Podatki zavoda za zaposlovanje o brezposelnosti kažejo, da se gospodarstvo pobira po zlomu zaradi epidemije koronavirusa, velik del zaslug pa imajo protikoronski vladni ukrepi za pomoč gospodarstvu.

Kot je razvidno iz objave na spletnih straneh zavoda, je od 18. do vključno 22. maja na novo brez dela uradno ostalo 1648 ljudi, v predhodnih dveh tednih pa 1971 oziroma 2813. V mesecu maju je bilo skupaj do vključno petka 6432 novih prijav na zavod, v celotnem aprilu 14.419, v marcu 7848, v februarju pa 5172.

Več kot 4 tisoč na novo zaposlenih
Na drugi strani se je iz evidence brezposelnih v tekočem mesecu do petka odjavilo 4807 oseb, pri čemer se jih je kar 4018 vključilo v zaposlitev. Vsi podatki zavoda za maj so vmesni in še neuradni.

Brezposelnost se sicer povečuje od izbruha novega koronavirusa oz. vpeljave državnih ukrepov za njegovo zajezitev, ki so močno omejili gospodarstvo, a jih vlada zdaj postopoma sprošča. Poleg tega je za obravnavo v DZ nared tretji protikoronski sveženj. Tudi ta, tako kot predhodna paketa, vključuje ukrepe za zaščito trga dela.

Hana Murn