fbpx

Predsednik vlade Janez Janša je ob robu vrha EU-Afriška unija opravil vrsto dvostranskih pogovorov

Predsednik Zelenortskih otokov Ulisses Correia e Silva in predsednik vlade Janez Janša (Foto: Vlada RS)

Evropski voditelji in voditeljice so danes nadaljevali vrh EU in Afriška unija, ki se ga udeležuje tudi predsednik vlade Janez Janša. Slednji je včeraj sodeloval na okrogli mizi o miru, varnosti in upravljanju, ki naj bi ji sopredsedovali Španija in Ruanda. Med drugim se je sestal s predsednikom vlade Zelenortskih otokov Ulissesom Correio e Silvo in predsednikom vlade Etiopije Abiy Ahmed Alijem. Janša pa se je danes ob robu vrha srečal tudi s poljskim predsednikom vlade Mateuszom Morawieckim in s predsedujočim Komisiji Afriške unije Mousso Fakijem Mahamatom.

Predsednik vlade je v zadnjih dveh dneh ob rob Afriška unija opravil nekaj bilateralnih srečanj. Tako se je že včeraj sestal s predsednikom vlade Zelenortskih otokov Ulissesom Correio e Silvo. V pogovorih sta sogovornika spregovorila predvsem o bilateralnih odnosih med državama in vrhu EU z Afriško unijo.

Janša se je prav tako srečal s predsednikom vlade Etiopije Abiy Ahmed Alijem. V pogovorih z etiopijskim premierjem je bilo govora predvsem o učvrstitvi bilateralnih odnosov med državama, pa tudi o gospodarskem sodelovanju med državama ter tudi o vsebinah vrha EU z Afriško unijo.

Foto: Vlada RS

Janša se je danes ob robu vrha srečal tudi s poljskim predsednikom vlade Mateuszom Morawieckim. Prav tako pa se je srečal še z Mousso Fakijem Mahamatom, predsedujočim Komisiji Afriške unije.

Predsednik vlade Janez Janša in predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki (Foto: Vlada RS)

Oba sogovornika sta pozitivno ocenila vrh EU-Afriška unija, ki daje veliko možnosti za razvoj tako med Afriško unijo in EU kot tudi dvostranskih odnosov. Oba sta predstavila močan interes za razvoj dvostranskih odnosov Slovenije z Afriško unijo in afriškimi državami. Predsedujoči Komisiji Afriške unije Mahamat pa zelo ceni, da v Sloveniji vsako leto organiziramo Dan Afrike.

Foto: Vlada RS

V ospredju srečanja voditeljev 27 članic EU in 40 držav Afriške unije je načrt naložb v infrastrukturo, izobraževanje in zdravstvo v Afriki v vrednosti 150 milijard evrov, s katerim želi EU postati enakovredna tekmica Kitajski in njenemu projektu nove svilne poti. To je šesti vrh EU in Afriške unije. Prvi je bil leta 2000 v Kairu, prejšnji pa leta 2017 v Abidžanu. Temeljni cilj je osvežiti partnerstvo na podlagi ključnih načel vzajemnega spoštovanja in solidarnosti. Voditelji naj bi sprejeli skupno izjavo o skupni viziji do leta 2030.

Sara Rančigaj