Preverite, v kateri slovenski občini so odkrili nadpovprečno število novih primerov raka

Foto: sta

V občini Dolenjske Toplice je še vedno zelo veliko odkritih novih primerov raka, povečano je število novih primerov raka debelega črevesja in danke, čeprav je odzivnost v programu Svit tu bistveno višja od povprečja v državi. Morda pa je tudi to razlog za večjo odkritost te bolezni. Za skoraj desetino več od povprečja je tudi novih primerov pljučnega raka, kar lahko povežemo s kajenjem pa tudi s povečano koncentracijo radona, kar je značilno za te kraje. Novih primerov raka dojke pa je v občini precej manj kot drugje.

Glede na zadnje podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa lahko rečemo, da je ozaveščenost prebivalcev glede zdravja v občini Dolenjske Toplice na višji ravni kot v povprečju drugje. Bolniška odsotnost zaposlenih občanov je višja od povprečja. Ta se sicer zvišuje tudi na ravni države, kjer je zaposleni v povprečju v bolniškem staležu 15,3 dneva, v občini Dolenjske Toplice je to 16,4 dneva.

Astme pri otrocih in mladostnikih v občini skoraj ne poznajo. Manj od povprečja je tudi bolezni, neposredno pripisljive alkoholu. Večje od povprečja pa je število prejemnikov zdravil proti sladkorni bolezni. Hkrati pa je več obolelih zaradi povišanega krvnega tlaka, zdravila jemlje skoraj vsak tretji občan. Nekoliko večje od povprečja je tudi število prejemnikov zdravil proti strjevanju krvi. Večje od povprečja je tudi število prejemnikov zdravil proti duševnim motnjam.

Obravnavanih zaradi možganske kapi je v občini toliko kot na ravni države. Obravnava zaradi srčne kapi pa je za približno desetino višja od povprečja v državi.

Skrb vzbujajoči pa so podatki o odkritih novih primerih raka. Tega je kar za 21 odstotkov več kot v Sloveniji. Enako povečanje je bilo tudi v lanskem poročilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Dodatno skrb vzbujajo tudi podatki o novih primerih raka debelega črevesja in danke, čeprav se je tu razkorak z državnim povprečjem nekoliko znižal. Letos je tega za skoraj 45 odstotkov več od povprečja, lani smo poročali o 57 odstotkih.

Foto: iStock

Povečalo se je število novo odkritih primerov pljučnega raka. Tega je za 9 odstotkov več od povprečja, lani je bilo tega 7 odstotkov več. Manjše od povprečja pa je število novih odkritih primerov raka dojke. Še lani je bilo tega za 5 odstotkov več od povprečja v državi.

Splošna umrljivost je višja od povprečja v državi, še lani je bila ta stopnja nižja. Umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja pa je glede na povprečje za dobro petino nižja od povprečja, lani pa je bila skoraj prepolovljena. Zaradi raka vseh vrst pa v občini umre nekoliko več oseb kot v povprečju v državi. Stanje se je tu nekoliko poslabšalo, lani je bilo to približno toliko oseb kot v državi.

V občini je tudi več smrti zaradi samomorov. Povprečje v državi je 19,7 tovrstne smrti na 100 tisoč prebivalcev, v občini Dolenjske Toplice pa je ta kazalnik 22,4 na 100 tisoč prebivalcev.

Telesni fitnes otrok je nad povprečjem, takšna pa je tudi prekomerna prehranjenost otrok. V občini in tudi v državi je v povprečju prekomerno prehranjen vsak četrti otrok. Prekomerno prehranjenih oziroma predebelih je v občini 63,3 odstotka vseh odraslih, kar je več kot v povprečju v državi, kjer je takšnih 58,4 odstotka.

(Foto: iStock)

V občini se je v zadnjem letu zgodilo tudi manj prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji. V Sloveniji vinjeni vozniki povzročijo vsako enajsto nesrečo, v občini je to približno vsaka 12. nesreča.

Ob tem prebivalci živijo v precej manj hrupnem okolju glede na povprečje v državi, kjer četrtina oziroma 23,8 odstotka vseh živi v hrupnem okolju, v občini je takšnih 17,8 odstotka.

Foto: Moja-dolenjska.si

Odzivnost v programu Svit je v občini bistveno nad povprečjem, presejanost v programu Zora pa je na ravni povprečja, odzivnost je 71,8-odstotna.

Občina Dolenjske Toplice je ne glede na to, da se nahaja na strateško zanimivi lokaciji, še vedno za desetino manj razvita od povprečja v državi. Prirast prebivalstva je negativen (v državi je pozitiven), stopnja delovne aktivnosti, ki kaže na to, koliko delovno aktivnih ima delo, pa je za približno desetino višja od slovenskega povprečja. Skoraj dve tretjini prebivalcev v občini je zaposlenih. S tem, da se jih večina na delo vozi v druge občine.

Moja-dolenjska.si

 • Steiermarkt

  V Občini Dolenjske Toplice je še vedno zelo veliko odkritih novih primerov raka, povečano je število novih primerov raka debelega črevesja in danke..
  TESLA BUTASTA, A MISLITE DA SE JE STEVILO RAKA POVECALO SAMO OD SEBE?
  Ne za vsem tem stojita tovaris Milan in tovarisica Stefica. Saj vesta katera, onadva ki sta kriva za vse kar tare vas bralce Nove.

  Med tem ko je tovaril Milan poveceval stevilo raka se je Stefica zlobno smejala in ga podzivgala da bi ja naredil cim vec skode. Mali 171 cm visoki Milan je pac ubogal da ne bi bil doma tepen.

  • Rožle

   Katerega Milana si ti to merila 171cm ???
   Mali murgelski škrat mer v višino oz, nižino 165 cm .. !!! .. in počasi še ugreza

   .. in mimogrede .. a je težko pod starim tvojim profilom pisarit…??

  • Observer

   Mali 171 cm… a to je že v kategoriji mali? Kolikor jaz vem je to nekje povprečje… statistike velikosti Slovencev pa ne poznam. Mali je pod 170 cm.

 • Zombi Gartner

  Tega pa ne razumem zakaj bi bil Milan Kučan kriv za povečanje RAKA???
  Ovčke grejo v šoping. Jejo, poceni hrano. Zato, da plačujejo kredit za avto.
  Pa še nekaj. Saj novinarji dobro veste koliko časa kateremu gori televizija. In kaj kdo gleda…
  Tisti, ki gledajo vse politične odaje so sigurno večji kandidati za RAKA IN SAMOMOR.

 • Garbage man

  UDBO center – slaba vest- stres

 • Hribouc

  REGRAT, REGRAT, KORENINA REGRATA vas lahko pozdravi !

  Regratova korenina, najbolje nabrana spomladi ali jeseni, oprana na hitro z vodo, nič razrezana z železnim nožem, posušena na soncu ali pa v pečici z ventilatorjem do 50 st.C, do trdega, zavita v tekstil in stolčena z lesenim batom v manjše koščke in prah, shranjena v steklenem kozarcu, pol čajne žličke namočeno v mlačno vodo za 3-6 ur , popito in korenina ščikana in pojedena – 3x na dan.
  Vam lahko zelo pomaga pri lajšanju ali celo ozdravitvi raka – dokazano pomaga pri prostati in limfnem raku in dokazano pozdravi, en primer za zdaj, star en mesec po pol leta zdravljenja za rak dojke in hormonski rak na koži vsega hrbta in vratu! Zadeva je uspela, verjemi kdor hoče, brez kemoterapije in brez obsevanj – seveda vi, kdorkoli, prioritetno ubogajte zdravnike.

  Pogoj je , vsaj spoštovali smo, najmanj sledeče:

  1. Razkisaj, torej alkaliziraj telo ( kurkuma, soda bikarbona, i.dr.)
  2. Ne zakisuj telesa na novo !

  3. Prekini takoj : mleko , beli sladkor, bela moka, krvavo meso, jajca in čim več kuhane težke hrane
  4. Uživaj čim bolj čiste, bio-eko-domače sokove vseh sort, sokovi dr.Steinberger(prima-sploh sok

  pšenične trave), sokovi Fructala – še dobro, tudi Dana in ostali sokovi domačih firm, tudi Hofer ima
  eko sokove-žal samo občasno

  Naseckane korenine za čaj dobite v vseh zeliščnih lekarnah- je pa to rešitev bolj za silo, ker so očitno rezane z noži.
  Regrat, necveten – zdaj še dobite nad 1000m v gorskih dolinah
  Koprske lekarne delajo odlično tinkuro Regratin – če drugega ni, tudi to lahko priporočam, dokler ne dobite suhih domačih korenin – rabili smo jih, ko ni bilo drugega-prav 100% dokaza pa nimam
  Baje ga prodaja nekdo v Loškem potoku…

  Tako, samo na kratko, povejte ljudem !
  Izjavljam, da je zapisano resnica !
  Tako enostavno je, da žal težko kdo zapode in res verjame – Pomagaj si sam in Bog ti bo tudi.

  • večni srb

   Po kakšni logiki lahko regrat pozdravi karkoli, ali katera koli druga rastlina?

   Nehajte nabijat oslarije, tudi v regratu je približno enaka količina hranljivih in neprebavljivih, celo strupenih snovi kot v ostalih jedilnih rastlinah, če slučajno katera od substanc dejansko zavira kakšne bolezenske procese, bi jo farmacevti že zdavnaj sintetizirali ter izdelali učinkovite tablete, v katerih bi bilo veliko tistega, kar pomaga telesu in nič umazanije, pa očitno ne deluje tako.

   Rakave celice so nesmrtne, poškodbe DNK razbijejo molekularno strukturo proteinov, varovalke in kontrolni receptorji se ne morejo več oblikovati, ker ni več kode, celice se začnejo obnašati kot zmedene amebe in se samo še delijo, v neskončnost oziroma dokler jim ne zmanjka hranljivih snovi.

   • Hribouc

    Napisal sem samo Resnico.

    Ti pa izvoli pametovat.

   • Observer

    Veš po kakšni? Ker so v regratu minerali, itd. Rak pa je posledica manjka mineralov v telesu. 95% zahodnjakov je mineralno podhranjenih:

    https://www.youtube.com/results?search_query=cancer+is+a+mineral+deficiency

    Ne nasedaj več farmacevtski industriji. Njim se gre primarno za biznis. Zdravniki znajo predpisovati tablete, o koristih regrata (in vsem ostalem) se jim pa sanja ne, razen če se sami na lastno pest izobražujejo in tako odkrijejo pravo medicino in kakšna prevara je vse tole z rakom. Money, money, money.

    Farmaciji ni v interesu razkriti resnice o raku, da je lahko ozdravljiv. Razumeš, človek? To je biznis, ki jim prinese na desetine milijard na leto (vsa farmacija skupno 1 trilijon) v njihovo blagajno in temu se ne bodo odrekli. Če si pa prepričan, da so v vrhu farmacije sami pošteni in dobri ljudje, ki se držijo Hipokratove prisege, ja potem pa sladke sanje še naprej.

  • Observer

   Bravo! Rad preberem takšen komentar! Jaz ti verjamem, ker sem že nekaj bral o tem pred leti. Tudi sem nabiral korenine in ga sušil, ampak sem potem spet vse malo pozabil, ti pa si podrobno napisal recept, tako da hvala za tole. Na njivi mi ga kar nekaj raste vsako leto, bom pazil, da ga ne oplejem in moji starejši materi zapovedal, da ga ne spipa, ker rada vse popleje, samo da njiva lepo zgleda, ne zaveda se pa, da je marsikateri plevel, zdrav in užiteni in tudi koristen za čiščenje zemlje (slak čisti zemljo težkih kovin,itd.).

   Rad bi samo dodal, da regrat pomaga zato, ker vsebuje raznorazne minerale. Ker rak kot bolezen je posledica podhranjenosti, mineralne podhranjenosti, ki je posledica naše nezdrave in mineralno podhranjene trgovinske hrane:

   https://www.youtube.com/results?search_query=cancer+is+a+mineral+deficiency

   Že kakšnih deset let nazaj sem gledal en video v katerem je en “zbujeni” zdravnik povedal, da je 95% zahodnjakov mineralno podhranjenih (zaradi mrtve trgovinske hrane, ki raste na osiromašenih tleh zaradi industrijske pridelave hrane, monokulturnega kmetovanja, da ne omenjam vseh strupov, ki jih vsebuje takšna hrana) in da je rak posledica te mineralne podhranjenosti!

   Se pa ne strinjam s točko tri, ker vem marsikaj o tem.

   Pa po vrsti, točka 3:
   1. Kar se mleka tiče, mleko je dveh tipov. Tip A1 in tip A2. Podrobnosti si preberi tukaj:
   https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/07/09/the-devil-in-the-milk.aspx

   Torej tip mleka A2 je zdravo mleko. Kje ga najdemo. V kozah kakor tudi kravah s tem, da koze imajo 100% A2 mleko oz. gene, ki proizvajajo samo tip mleka A2. Zato je kozje mleko tako zdravo. Sem že bral kako si je nekdo pozdravil raka, samo z obilnim pitjem kozjega mleka (in seveda vse ostale zdrave prehrane glede razkisovanja, kot jo opisuješ). Frizijke so hibridne krave, imajo največ mleka tipa A1, ki ni zdravo. Se ni začuditi, vse kar je hibrid ni v redu. Simentalke imajo okoli 90% mleka tipa A2 10% pa A1, sivke okoli 60% mleko tip A2. Kako vedeti kateri tip mleka proizvaja tvoja krava? Danes tako, da daš njene gene (dlako) v laboratorij in ti ugotovijo. Pri kozah pa se ne moreš zmotit.

   Če pa misliš na trgovinsko mleko, ki je tudi A1 (ker, ko poberejo in odkupijo mleko kmetom vse zmešajo skupaj), je pasterizirano in homogenizirano, torej mrtvo, potem pa seveda absolutno se strinjam, takšnemu mleku se moraš izogibati. Če imaš pa doma svojo kozo ali pa simentalko, ki ima tip mleka A2 (ali pa odkupuješ od kmeta, ki to ima), jaz je žal nimam, pa navali narode, takega mleka se ne bat!

   2.Krvavo meso
   Tukaj ne razumem čisto. Ali zagovarjaš popolno prepoved mesa ali samo meso, ki vsebuje kri? No, o tem potem ni potrebno veliko govoriti, ker že Sveto pismo oz. Bog po Svetem pismu nas uči, da mesa s krvjo ne smemo jesti. Ni zdravo, ker kri vsebuje bolezni, itd. Vsako meso, ki je organsko, živina hranjena s travo in senom, torej popolna bio vzreja, je zdravo. Pa smo spet pri trgovini. Meso v trgovini pa ni zdravo, tako da isto kot pri mleku. Vse kar pridelaš doma na eko vzrejo je zdravo, kar kupiš v trgovini ni zdravo.

   3.Jajca
   Jajca so eden najbolj zdravih virov hrane, ki vsebuje polno mineralov, vitaminov in ostalih zdravih snovi. Seveda tukaj ne mislim na trgovinska baterijska jajca, ampak na jajca, ki ti jih dajejo doma tvoje kure, ki se prosto pasejo. Sem že bral o resničnih zgodbah, kako so ljudje okrevali s pomočjo jajc. Jaz imam svoje kure, jajca jem občasno kar surova, kot moja pokojna stara mama, je doživela 92 let starosti.

   Pred leti sem bral zgodbo enega Italijana in to na MMC, ki je živel v ZDA, dobil raka, potem se je pa vrnil domov v Italijo,da bi tam umrl. Živel je na enem od manjših otokov. Najprej se ga je zapil, ker je mislil, da bo umrl. Potem pa mine 6 mesecev on še kar živ, mine leto on še kar živ in tako dalje. Pozdravil si je raka, z zdravo mediteransko prehrano, pitjem kozjega mleka, jajcami, itd. ker je otok odrezan od celine in vse za jest pridelajo na otoku in ulovijo iz morja. Pa tudi vino, ki ga je pil, je bilo brez pesticidov, itd. Torej, hrana je zdravilo.

   Aja, pa še glede razkisovanja telesa. Domač jabolčni kis (nešpricana jabolka) je odličen za razkisovanje telesa in je prebiotik (prebiotiki so hrana probiotikom v črevesju, probiotiki pa pomebni v boju proti raku). V vsak kozarec vode, ki ga spiješ čez dan, si daj eno žličko domačega jabolčnega kisa in popij, pred spanjem pa lahko kar veliko žlico v kozarec vode. Probiotiki ti bodo hvaležni, ker bodo celo noč se hranili s tem prebiotikom in se množili in črevesna flora se ti bo obnavljala. Domač jabolčni kis je namreč tako kot limona, ko ga zaužiješ na zakisuje ampak alkalizira telo. Torej ima kontra učinek. Vinski kis recimo nima istega učinka in zakisuje.

   V glavnem tole proceduro, ki si jo zapisal kako ravnati s korenino od regrata, si bom shranil. Še enkrat hvala.

   • Hribouc

    Dobro si napisal, krasni primeri, ki jih je med ljudmi veliko! Hvala za pohvalo.

    Čist na kratko, ker se mi mudi na kosilo:

    Če govorimo, da si se odločil, da se boš pozdravil od hude bolezni, potem velja absolutna zapodevm, da prekineš, za čas, dokler se nje poštimaš od vseh hudih zakisovalcev, brez pardona.

    Če si relativno zdrav, uživaj korenine, da se prečistiš-živa fantastika, odpornost ti zraste, postaneš lahak kot perešček, seksaš dvakart tolk in še lepšejše je vse skupaj, ker ti deluje tudi prčiščena pamate, razpoloženje je, kot da si metuljček…itd
    Naučiš se reda, Zavedanja, Odgovornosti in zadeve drugače postaviš v vrsto…

    Lepo se imejte, uživajte korenino Regrata, ki ga pri nas pišemo samo še z Veliko začetnico, Aleluja !

    POVEJTE LJUDEM, DA JIM LAHKO ZELO POMAGA – navodil je tudi na Googlu veliko

    Jaz samo izkušenjsko, de facto in z vso odgovornostjo pripovedujem, da se ČUDEŽI DOGAJAJO !

    NE VEM KOLIKO LJUDI JE KDAJKOLI V ŽIVO VIDELO OD RAKA POŽRTO DOJKO ; RAZŽRTO RAME IN VRAT TJA DO GLASILK IN HRBET, KI SO ZDAJ SVELORDEČE ZDRAVO ZACELJENI , GOVOR POVRNJEN 70% , BI REKEL : FATAMORGANA!
    Ni fatamorgana, je Čudež ozdravljenja in vsi upamo, da bo vzdržalo in bo bolezen res trajno minila.

    Vse Dobro !

  • Observer

   Mimogrede, napisal si ščikana. Pomeni to zgrizljana, a ne? Samo preverjam. Torej ješ korenino zdrobljeno v prah, pa še kakšno nerazdrobljeno posušeno korenino lahko sproti grizljaš oz. ščikaš poleg zdrobljene korenine? A sem te prav razumel?

 • večni srb

  Čakajte malo, 20 ljudi na 100.000 si pri nas vsako leto vzame svoje življenje. To pomeni 200 na milijon oziroma 500 slovencev vse skupaj.

  Tudi letos se bo med nami ubilo 500 ljudi, po domače povedano. Zakaj?

 • Janez Pavel Kanc

  Moda imajo župana iz neprave stranke . . .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!