fbpx

Prispele prve pošiljke mednarodne agencije za atomsko energijo za testiranje koronavirusa covid-19

Slovenija je marca sprejela ponudbo Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA), ki je ponudila donacijo opreme za hitro testiranje prisotnosti Koronavirusa. IAEA je posamezne komponente kompleta za testiranje na Koronavirus naročila pri več proizvajalcih po svetu. V zadnjih dneh so te pošiljke začele prihajati.

Posamezne pošiljke z opremo za testiranje po metodi, ki je bila razvita z uporabo jedrskih tehnik, sta že prejela oba prejemnika pomoči v Sloveniji, in sicer Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Mariboru.

IAEA je opremo za hitro testiranje ponudila okviru svoje pobude za pomoč članicam v boju s pandemijo Koronavirusa. Za tovrstno pomoč je zaprosilo okrog 120 držav članic, vendar je IAEA le nekaterim članicam lahko takoj dobavila komplete, ostale pa dobivajo opremo tako, kot so jo proizvajalci zmožni dobaviti.

Nakup omenjene opreme so omogočile donacije, ki so jih, med drugim, prispevale Združene države Amerike, Kanada, Norveška, Nemčija, Nizozemska, Ruska federacija, Finska, Avstralija in Kitajska.

Več si oglejte na portalu e-maribor.si