Romana Tomc o prvi ženski predsednici Evropske komisije: Ursula von der Leyen je primerna oseba za vodenje komisije v teh zahtevnih časih

Foto: epa

Na plenarnem zasedanju v Strasbourgu so evropski poslanci potrdili mandat novi Evropski komisiji. Ursula von der Leyen, ki je predstavila kolegij komisarjev, je tako postala prva ženska predsednica Evropske komisije. Med glavnimi izzivi, ki jih je omenila von der Leynova, so krepitev evropskih vrednot, podnebne spremembe, migracije, demografija, digitalizacija in ohranitev konkurenčnosti EU. 

Evropska poslanka Romana Tomc je po glasovanju o Evropski komisiji povedala, da je bil nastop von der Leynove po pričakovanjih energičen in optimističen. “Cilji komisije so postavljeni ambiciozno, težko bo vse uresničiti. Po tem, kar smo videli doslej, je von der Leynova primerna oseba za vodenje komisije v teh zahtevnih časih.”

Tomčeva je prepričana, da je odlično izpeljala težavno imenovanje komisije, predstavila dober program in uspela pridobiti dobro podporo v parlamentu. “Če bi izpostavila nekaj področij, ki jih bom sama še posebej pozorno spremljala, potem sem pri predstavitvi prednostnih nalog komisije pogrešala večjo zavezanost upoštevanju enakih meril in kriterijev za vse države članice, ne le na področju pravne države, temveč tudi ekonomije.”

Foto: epa

Lenarčič naj ne pozabi na Slovenijo
Izjemno pomembno področje je po besedah Tomčeve tudi demografija oziroma staranje prebivalstva v povezavi z vse večjim odlivom mladih ljudi iz držav vzhodne Evrope. “Pričakujem težaven mandat, kljub načelni podpori Evropski komisiji in strinjanju s programom se bom o podpori vsakemu dokumentu, ki ga bo komisija predstavila v parlamentu, odločala posebej.” V kolegiju komisarjev bo tudi slovenski komisar Janez Lenarčič. “Slovenskemu komisarju želim uspešno delo na njegovem področju, poleg tega pa si želim, da pri svojem delu in vplivu, ki ga bo imel v kolegiju, ne pozabi na Slovenijo.”

Hana Murn

 • Vera

  Srčno upamo, da ne bo Lenarčič samo odlično uvrščen na ” lestvici priljubljenosti “,kot sta bila Potočnik in zadnja komisarka Bulčeva iz Slovenije , temveč bo tudi kaj naredil za našo državo.

  • Ivan Ivanovič

   Upaš lahko. Upanje umre zadnje. Da bo kaj naredil za Slovenijo, pa je toliko verjetno kot da bo Sava tekla navzgor. Zelo verjetno pa bo naredil marsikaj proti Sloveniji. Med drugim je na zaslišanju izjavil, da migrantske krize ni. Vsi si samo domišljamo, da vidimo, kar vidimo v zvezi z migranti. Imamo privide, razen Lenarčiča, ki je slep in ne vidi nič.

 • Nata

  Vse ni odvisno od nje. Saj je še veliko drugih, ki jim menda ja ni potrebno samo kimati tako, kot pri nas ??

  • anzek

   Meni se pa zdi, da je optimizem Tomčeve nad komisarko Ursulo popolnoma zgrešen, kot miniistrica za obrambo je , tako pravijo, odgovorna za katastrofalno stanje v nemški vojski.

   Vse bolj sem prepričan, da je nabirka vseh komisarjev, vključno z Ursulo, po sistemu: jaz ga nočem ti ga imej.
   Nikoli si nisem mislil, da bo EU tako zavozila. Edina svetla točka je evro!

   • Ivan Ivanovič

    Kdo pa pravi, da je Tomčeva pametnejša od Leyenove.

  • Hitrivlak

   Problem je,da je tukaj v ozadju merkelca

   • Ivan Ivanovič

    Merkleca se je najprej prijela za glavo, ko je padel predlog o Leyenovi kot predsednici EK, ker je bila menda najslabša ministrica njene vlade. Potem je popustila, ker se je vse skupaj dogajalo na nočnih sejah, kjer so itak bili že vsi blodnjavi, časa za iskanje novega kandidata pa kao ni bilo. Evropski globalistični strici (globoka naddražava) vedo, koga predlagati in kako doseči, da bo potrjen. Magari tako, da ljudem ne pustiš spati. Neprespani ljudje se vsega naveličajo in popustijo, samo da gredo lahko spat. Fašiglobalistični strici tudi vedo, koga bodo lahko zlahka krmilili. Juncker je že bil en tak junc z veliko masla na glavi, ki so ga krmilili po mili volji. Leyennovo pa bodo izsiljevali, magari z grožnjami članom številne familije, če ne bo šlo drugače. Tudi papeža so fašiglobalistični strici uspešno pokorili.

    • Hitrivlak

     Točno tako. Slabše ministrice ni bilo. In tudi z tem se strinjam,da ima tudi ona veliko masla na glavi in bo delala za strice iz ozadja

 • Ružla Čkapi

  Von Uršula ima vsaj polno otrok, ne kot frau Merkel, ki je hotela biti mama vsem na Zemlji.

  • Marija

   To nič ne pomaga,če ima otroke za njih bo že poskrbela druga je pa ne bo zanimalo.Ko jo vidim me spreletava srh.Kot me je pri ustoličenju Frančiška.In kaj imamo?

   • Ružla Čkapi

    Zdaj so novi trendi ga. Marija, ko ženičke preletava srh ob ustoličenju Papeža.

 • Ivan Ivanovič

  Feminizem in poženščeni moški so zavozili Evropo. Zdaj prihajajo v Evropski imperij barbari, ki bodo za malo malico pospravili ženske možače in poženščene moške.

 • Marija

  Ne ta predsednica ne bo naredila nič.Je usmerjena v levo od teh pa vemo kaj lahko pričakujemo.Po njenih besedah še več migracij še več solidarnosti za prišleke itd.Še več denarja za tretji svet.Obntej komisiji Evropa dokončno pade..To je moja napoved.Pa molim ne vem koga da se motim.Kje tu Tomčeva vidi dobro ne vem?