fbpx

Romana Tomc o prvi ženski predsednici Evropske komisije: Ursula von der Leyen je primerna oseba za vodenje komisije v teh zahtevnih časih

Foto: epa

Na plenarnem zasedanju v Strasbourgu so evropski poslanci potrdili mandat novi Evropski komisiji. Ursula von der Leyen, ki je predstavila kolegij komisarjev, je tako postala prva ženska predsednica Evropske komisije. Med glavnimi izzivi, ki jih je omenila von der Leynova, so krepitev evropskih vrednot, podnebne spremembe, migracije, demografija, digitalizacija in ohranitev konkurenčnosti EU. 

Evropska poslanka Romana Tomc je po glasovanju o Evropski komisiji povedala, da je bil nastop von der Leynove po pričakovanjih energičen in optimističen. “Cilji komisije so postavljeni ambiciozno, težko bo vse uresničiti. Po tem, kar smo videli doslej, je von der Leynova primerna oseba za vodenje komisije v teh zahtevnih časih.”

Tomčeva je prepričana, da je odlično izpeljala težavno imenovanje komisije, predstavila dober program in uspela pridobiti dobro podporo v parlamentu. “Če bi izpostavila nekaj področij, ki jih bom sama še posebej pozorno spremljala, potem sem pri predstavitvi prednostnih nalog komisije pogrešala večjo zavezanost upoštevanju enakih meril in kriterijev za vse države članice, ne le na področju pravne države, temveč tudi ekonomije.”

Foto: epa

Lenarčič naj ne pozabi na Slovenijo
Izjemno pomembno področje je po besedah Tomčeve tudi demografija oziroma staranje prebivalstva v povezavi z vse večjim odlivom mladih ljudi iz držav vzhodne Evrope. “Pričakujem težaven mandat, kljub načelni podpori Evropski komisiji in strinjanju s programom se bom o podpori vsakemu dokumentu, ki ga bo komisija predstavila v parlamentu, odločala posebej.” V kolegiju komisarjev bo tudi slovenski komisar Janez Lenarčič. “Slovenskemu komisarju želim uspešno delo na njegovem področju, poleg tega pa si želim, da pri svojem delu in vplivu, ki ga bo imel v kolegiju, ne pozabi na Slovenijo.”

Hana Murn