fbpx

Šarčeva vlada že dokapitalizirala 2TDK z 20 milijoni evrov

Premier Marjan Šarec, Foto: STA

Zapletom okoli gradnje 2. tira tudi pod novo infrastrukturno ministrico Bratuškovo ni videti konca, gradnja 2. tira pa se vse bolj iz najbolj transparentnega projekta te države spreminja v mafijske posle po domače. Zaplet se je zgodil že na začetku z vladnim ilegalnim financiranjem referendumske kampanje, zaradi česar smo ponavljali najprej referendum. Nato je sledil zaplet s preplačano maketo, zatem se je po zasaditvi prve lopate takoj pojavil aneks k pogodbi za izvlečni tir, ki je davkoplačevalce dodatno stal 1,3 milijona evrov. Tudi pod Bratuškovo se zapleti nadaljujejo.

Najprej zahtevan dodaten aneks v višini 2,5 milijona evrov
Izbrana ponudnika za pripravljalna dela, Kolektor CPG in bosanski Euroasfalt, sta zaradi zamud pri začetku pripravljalnih del zahtevala aneks v višini 2,5 milijona evrov, ki pa sta v začetku tedna umaknila. S tem se pod vprašaj postavlja potrebnost takih aneksov, tudi tistega za izvlečni tir v višini 1,3 milijona evrov, ki sta ga izvajalca zahtevala in že dobila.

Tudi v 2TDK malo po domače
Podjetje 2TDK je od svoje ustanovitve decembra 2016 do julija 2018, ko je bil končno uveljavljen zakon o 2TDK, poslovalo ilegalno, brez ustrezne zakonske podlage. Tudi po uveljavitvi zakona pa se je kršitev zakonodaje Republike Slovenije z njihove strani nadaljevala. Zakon 2TDK v 9. členu navaja naloge družbe, ki narekuje družbi izvajanje pripravljalnih del za projekt, tudi po uveljavitvi zakona pa je te naloge še vedno opravljala Direkcija za infrastrukturo Republike Slovenije.

Financiranje družbe 2TDK, (foto: erar.si)

Trenutno družbo 2TDK sestavljajo: direktor Žarko Sajič, predsednik Samo Logar in člani Matej ČepeljnikMarko JakličČrtomir Remec  ter Emilija Placer Tušar.

O finančnih mahinacijah pri EU-sredstvih za projekt smo že pisali. Glede na nove in nove zaplete okrog gradnje, z vztrajanjem ministrice Bratuškove, da projekt lahko financiramo davkoplačevalci sami, in grožnjo z vračanjem EU-sredstev, bomo 2. tir očitno na koncu res preplačali davkoplačevalci.

Moja obljuba gre tudi naprej, da bomo ta projekt absolutno vodili transparentno, ne na način, da nekdo še preden je začel delati, želi dodatno obremeniti ta projekt,” je povedala Alenka Bratušek glede gradnje 2. tira. Pri tem se je potrebno vprašati, pod katerim kamnom se je skrivala Bratuškova do sedaj, preden je z ulice mimo volje ljudstva in parlamenta presedlala na ministrski stolček. Saj bi že samo s spremljanjem medijev Bratuškova lahko vedela, da bo to eden izmed največjih ropov davkoplačevalskega denarja v zgodovini Slovenije.

Več na primorska24.si …