Sevnica postaja vse bolj prepoznavna destinacija

Geografska lega in oddaljenost od avtocestnega križa sevniško občino umeščata na seznam zanimivih skritih kotičkov slovenskih turističnih destinacij. Kot del regije Posavje in kot samostojna destinacija postaja vse bolj privlačna za ljubitelje vodenih doživetij z zanimivimi zgodbami, ljubitelje gastronomskih doživetij in za tiste, ki svoj prosti čas radi preživljajo v neokrnjeni naravi.

Množični obiski turistov za Sevnico niso značilni. Skladno s sprejeto strategijo razvoja turizma niso razvojni cilj Sevnice kot destinacije. Nasprotno, destinacija Sevnica je usmerjena v oblikovanje butičnega, zelenega turizma in nadstandardnih doživetij. Največje priznanje za prizadevanja za oblikovanje tovrstne edinstvene ponudbe je zagotovo v letu 2021 pridobljen zlati znak Zelene sheme slovenskega turizma (Slovenia Green Destination Gold), nadgradnja srebrnega znaka, ki ga je Sevnica pridobila v letu 2018.

Število uradno zabeleženih nočitev v nastanitvah se v zadnjem obdobju povečuje. V prvi polovici leta 2021, v obdobju, ko smo Slovenci koristili turistične bone in pomagali slovenskemu turizmu, je število turističnih nočitev znašalo 5.231. V letu 2022 je bilo v sevniški občini zabeleženih 8.832 nočitev.

Grad Sevnica, najbolj prepoznavno sevniško znamenitost, si je v letu 2022 z vodniki ogledalo 3275 obiskovalcev, na dan odprtih vrat pa je sevniški grad obiskalo 200 ljudi. V marcu je Grad Sevnica po zimskem premoru ponovno odprl svoja vrata. Ob vodenem ogledu gradu, ki za odrasle stane 8, za otroke do 14. leta pa 4 evre, letos ponujajo tudi brezplačen ogled gradu skozi VR očala.

Ponudbo starega mestnega jedra Sevnice je v lanskem letu popestril muzejsko obujen brivsko-frizerski salon Kreutz, edinstven primer tovrstne kulturne dediščine v Posavju. Salon, ki se je ohranil v takšni obliki, kot je bil v času delovanja, si je lani ogledalo 153 obiskovalcev.

Mesto Sevnica ponuja še nekaj drugih zanimivih točk, ki jih je mogoče obiskati skozi vodena doživetja, ki jih lokalni vodniki in KŠTM Sevnica prilagajajo glede na letni čas in aktualno dogajanje. V toplejših mesecih bo ponovno zanimiva t. i. Medena tura po Sevnici, voden ogled z degustacijo, ki so ga navdihnile čebele.

Za ljubitelje modernega je zanimiv tudi mlajši del mesta Sevnica, kjer so gostinski lokali, hotel in Kmečka tržnica s prodajnimi avtomati z lokalno ponudbo. Na tržnici so vsako prvo soboto v mesecu degustacije, na katerih se predstavljajo lokalni ponudniki domačih dobrot.

V centru mesta je tudi nekaj zanimivih trgovin, med njimi tudi prenovljena prodajalna Lisce, ki je bila sredi marca predstavljena javnosti.

Moje Posavje