Je proputinovskega blogerja Tatarskega ubila protivojna protestnica?

Datum:

V javnosti se je pojavil videoposnetek znanega proputinovskega blogerja Tatarskega, ki je umrl v včerajšnji eksploziji v baru v Sankt Petersburgu. Veljal je za velikega zagovornika ruske invazije. V eksploziji je bilo ranjenih še 32 ljudi, deset jih je v kritičnem stanju. Mnogi so krivdo za dogodek pripisali ukrajinskim tajnim službam, a vse kaže na to, da je bila v umor vpletena protivojna protestnica, ki so jo lani ruske oblasti že pridržale. 

Na spletu se je pojavil posnetek v nedeljo, 2. 4. 2023, umorjenega prokremeljskega 40-letnega blogerja Vladlena Tatarskega (s pravim imenom Maksim Fomin). Posnetek prikazuje vojnega hujskača, tik preden je preminil v eksploziji v nekem baru v Sankt Petersburgu. Mnogi so za dogodek že obtožili Kijev. Znano je, da je eksplozija ubila blogerja in ranila še 32 oseb, deset huje. Posnetek prikazuje, kako neka ženska izroči doprsni kip le malce pozneje umorjenemu. Ruski mediji poročajo, da je šlo za pozlačen kipec, ki naj bi upodabljal samega blogerja in ki je vseboval 200 g razstreliva TNT, poroča Daily Mail.

Portal  Index  pa navaja ime domnevne storilke – Darje Trepove. Preiskovalci menijo, da je prav ona zakrivila umor. V kavarno naj bi prinesla škatlo z doprsnim kipcem Tatarskega, v kateri je bila eksplozivna naprava, kar kaže priloženi videoposnetek. Znano je, da je bila Trepova rojena leta 1997, trenutno pa je na begu. Na posnetku lahko vidimo, kako v naročju nese škatlo z domnevnim kipcem in v nekem trenutku vstopi v lokal. Ruske varnostne službe iščejo tudi njenega moža, ki je prav tako osumljen vpletenosti v eksplozijo.

Policiji je sicer poznana že od prej, saj so so oblasti pridržale že na protivojnem protestu 24. februarja leta 2022. V priporu je preživela deset dni. Prav tako je bil pridržan njen mož za devet dni, ker je nosil transparent. Ženska, ki je Tatarskemu izročila kipec, naj bi bila prav ona. Uradno sicer še ni potrjeno, da je bilo v kipcu strelivo. Znano je tudi, da so varnostne sile pridržale njeno mati. Očividci pravijo, da so varnostniki Darji prepovedali, da bi vstopila skupaj s škatlo, a je to kljub temu naredila. Vstop naj bi bi ji omogočil sam bloger. Pred smrtjo naj bi atentatorka z njim celo izmenjala nekaj besed.

Zatem je sedla v bližini. Kavarna je last ustanovitelja zloglasne ruske skupine plačancev Wagner Jevgenija Prigožina. Znano je še, da je imel na Telegramu več kot pol milijona sledilcev. In čeprav je invazijo podpiral, je tudi kritiziral nekatere njene vidike. Zanj je še znano, da se je pridružil separatističnim silam že leta 2014, ko so zavzele dele regij Lugansk in Donetsk na ukrajinskem vzhodu. V preteklosti je prav tako prestajal zaporno kazen zaradi oboroženega ropa banke. Ob začetku lanskoletne invazije pa se je vrnil na bojišče in od tam komentiral vojno na družbenih omrežjih ter v ruskih državnih medijih.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...