fbpx

Škofjeloški spektakel za glasbene sladokusce – Loka da Camera

Mnogi poznamo festival stare glasbe v Radovljici, ali pa festival Seviqc Brežice. A pravi biser bo letos festival komorne glasbe v Škofji Loki. Festival Loka da Camera bo poslušalcem pričaral nepozabne melodije velikanov glasbe kot so  Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Niccolo Paganini, Fernando Carulli, Franz Shubert, Hector Villa-Lobos, Francois Devienne, Ludvig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart in Johannes Brahms.

Festival Loka da Camera letos organizira ena najbolj perspektivnih slovenskih violinistk in domačinka iz Škofje Loke Ana Julija Mlejnik, ki je tudi umetniška vodja festivala. Beleži uspehe na mednarodnih odrih in je kot solistka z orkestrom debitirala v Londonu, Parizu, Tokiu, Bruslju, Anconi, Torontu in Ljubljani. Akademija za glasbo v Ljubljani ji je jeseni 2018 podelila naziv Asistentka.

Ana Julija Mlejnik (foto: Facebook)

Festival Loka da Camera pa bo poseben tudi zato, ker bo združil najboljše mlade ustvarjalce s celega sveta. Tako bomo lahko poslušali vilonistko z Japonske, pianista iz Trsta, violinista iz Latvije in najboljše slovenske mlade ustvarjalce, ki so skoraj brez izjeme vsi študirali v tujini in so tudi sami umetniški vodje glasbenih festivalov.

Na festivalu bodo nastopili:

Mak Grgič, svetovno priznani slovenski kitarist, ki poleg povprečnih 85 koncertov letno vodi tudi organizacijo EuroStrings in organizira številne festivale po celem svetu. Prislužil si je tudi priznanja mednarodne javnosti. “Gifted young guitarist”, so zanj zapisali v New York Timesu, v Washington Postu pa menijo, da je Grgič: “A guitarist to keep an eye on”.

Mak Grgić (foto: Facebook)

Luka Železnik, v Stuttgartu in na Dunaju šolani slovenski flavtist je umetniški in idejni vodja festivala Prisluhi v Mestnem gozdu, soustanovitelj umetniško ekološkega zavoda E-Art in član ansambla Slovenskega komornega glasbenega gledališča.

Luka Železnik (foto: Facebook)

Sebastian Bertoncelj, slovenski violončelist, dobitnik Prešernove nagrade, zmagovalec številnih tekmovanj in reden gost na tako domačih kot tujih odrih. Je umetniški vodja festivala Trizvok v Mojstrani.

Sebastian Bertoncelj (foto: Facebook)

Jože Štukl je magister arheologije in kurator Loškega muzeja. Znan je po svojih slikovitih predavanjih. Predaval bo tudi na prvem koncertu festivala Grajski nocturno.

Jože Štukl (foto: Loški muzej)

Boris Bizjak, v Parizu študirani slovenski flavtist, delujoč v Londonu. Kot solist z orkestrom je nastopal v Veliki Britaniji, na Japonskem, v Sloveniji in Srbiji. Je ustanovitelj Hedone records in umetniški vodja festivala Blackheath chamber music festival.

Boris Bizjak (foto: Facebook)

Yevgeny Chepovetsky je laureat Wener Konzerthaus “Great talent” programa in umetniški vodja godalnega okteta Oberton ter komornega orkestra Oberton+ .  Je dobitnik nagrade Arancio in nagrade publike na svetovno znanem  tekmovanju Michael Hill.

Yevegeny Chepovetsky (foto: Facebook)

Tomaž Hostnik je slovenski kantavtor, ki ga redno vidimo na dogodkih kot so Melodije morja in sonca ter Slovenska popevka je ustanovitelj skupine the Woodlanders in član dua Drajnarjuva vampa, ki je dobitnik nagrade Zlata kanta. Hostnik bo poskrbel za poetični vložek na drugem koncertu festivala Puštalsko Stihožitje.

Tomaž Hostnik (foto: Facebook)

Lorenzo Cossi,tržaški pianist, profesor na Konservatoriju v Celovcu, ki je nastopal že v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, v Sloveniji, Španiji, Franciji in ZDA. Je dobitnik mnogih mednarodnih nagrad.

Lorenzo Cossi (foto: Facebook)

Clara Evens je belgijska violinistka, prvonagrajenka tekmovanja Belfius Classics Competition v Belgiji in dobitnica zlate nagrade Concours European Jeunes Solistes v Luksemburgu, je umetniška vodja festivala Classy Sundays.

Clara Evens (foto: Facebook)

Kei Tojo, japonska violistka in zmagovalka številnih tekmovanj, Lionel Tertis v Veliki Britaniji, William Primrose v ZDA, Tokyo International Viola Competition in Beethoven Hradec na Češkem. Je članica Orkesterske Akademije Berlinskih filharmonikov.

Kei Tojo

Miloš Mlejnik je častni občan Občine Škofja Loka, zaslužni profesor Akademije za glasbo v Ljubljani, prejemnik Prešernove nagrade, član kvarteta Tartini in tria Arcadia, je priznan kot solist in komorni glasbenik po celem svetu.

Festival Loka da Camera bo razdeljen v tri sklope. Prvi bo potekal v kapeli škofjeloškega gradu, v ponedeljek 4. 11. 2019 ob 19.30 pod naslovom Grajski Nocturno. Drugi sklop bo pod naslovom Puštalsko Stihožitje potekal v kapeli Puštalskega gradu in sicer 7. 11. 2019 ob 19.00. Tretji, finalni sklop, pa se bo odvil v Kristalni dvorani Sokolskega doma, 11. 11. 2019 ob 19.30, pod naslovom Kristalni allegro.

SPORED KONCERTOV IN NASTOPAJOČIH:

Ponedeljek, 4. 11. 2019 ob 19.30 v kapeli škofjeloškega gradu

GRAJSKI NOCTURNO

Mak Grgić, kitara

Luka Železnik, flavta

Ana Julija Mlejnik, violina

Sebastian Bertoncelj, violončelo

Predavanje: Jože Štukl

na sporedu dela N. Paganinija, F. Carullija, J. S. Bacha in A. Vivaldija

vstopnina: 10€, upokojenci/otroci do 12 let/študenti: 5€

 

Četrtek, 7. 11. 2019 ob 19.00 v kapeli Puštalskega gradu

PUŠTALSKO STIHOŽITJE

Boris Bizjak, flavta

Ana Julija Mlejnik, violina

Yevgeny Chepovetsky, viola

Miloš Mlejnik, violončelo

Poezija: Tomaž Hostnik in Luka Železnik

na sporedu dela F. Schuberta, Villa-Lobosa, Devienna, L. Beethovna in W. A. Mozarta

 

Ponedeljek, 11. 11. 2019 ob 19.30 v Kristalni dvorani Sokolskega doma

KRISTALNI ALLEGRO

Lorenzo Cossi, klavir

Ana Julija Mlejnik, violina

Clara Evens, violina

Kei Tojo, viola

Miloš Mlejnik, violončelo

na sporedu dela W. A. Mozarta, L. Beethovna in J. Brahmsa

vstopnina: 10€, upokojenci/otroci do 12 let/študenti: 5€

Vsi, ki vas zanima glasba in ki bi radi uživali v melodijah največjih mladih talentov, vabljeni na festival komorne glasbe Loka da Camera!